Domaine Jean-Claude Lapalu
Beaujolais / Frankrijk


Betoverend lekker
Deze Beaujolais-wijnen hebben ons betoverd. Ze zijn zo ongelofelijk puur, zuiver en elegant dat we er niet vanaf kunnen blijven. Jean-Claude Lapalu heeft zich eigenlijk pas in 1995 geïnstalleerd. Daarvoor leverde hij, net als zijn ouders en grootouders, druiven aan de coöperatie. Domaine Lapalu is in een periode van zes jaar overgestapt van conventionele naar biodynamische wijnbouw en is biologisch gecertificeerd. Het domein telt nu tien hectare en maakt slechts vierhonderd dozen wijn per jaar. De wijngaarden liggen verdeeld over acht verschillende plots/percelen, op het oosten en zuidoosten gelegen, met een ondergrond van graniet, schist en klei en wijnstokken van 45-60 jaar oud.Vrai domme du Beaujolais
Vigneron Jean-Claude heeft zo zijn eigen filosofie. Hij is ervan overtuigd dat de druiven gevoed worden door hun omgeving. Hij gebruikt geen externe gisten, nauwelijks sulfiet en is wars van enzymen. Bij de productie past hij deels maceration carbonique (koolzuurvergisting) en deels klassieke vinificatie toe. De inweking duurt 10 tot 20 dagen. Na de malolactische gisting worden beide gedeeltes weer samengevoegd.
Lapalu is ‘un vrai homme du Haut Beaujolais’ en kent de streek en de wijnen door en door. Zijn enorme talent heeft hem doen uitgroeien tot favoriete producent van onder andere wijngoeroes Robert Parker en Jancis Robinson. Zijn wijnen overweldigen met hun levendigheid, vruchtvlezigheid en terroir. Zo elegant als viooltjes op een bed van stenen. Zijn Beaujolais Villages Vieilles Vignes is weliswaar geen cru, maar absoluut superieur in zijn prijsklasse en absoluut cru-waardig. Grote broer Brouilly is van grote klasse. Zo lekker en sappig, met een fantastische terroir-expressie en frisheid. In deze twee wijnen proef je dat in de Beaujolais heel grote wijnen gemaakt worden
Hoge ogen
Neal Martin van Wine Advocate/Robert Parker over Domaine Lapalu: 'Here is a natural winemaker who knows what he is doing, clearly recognizing that in making wine without sulfur he needs to keep a watchful eye over everything from the vineyard up until bottling. The result is a superb portfolio, one of the most interesting you will encounter in Beaujolais whatever your view on natural winemaking.' Jancis Robinson: 'With Jean-Claude Lapalu's wine you can detect the fists behind the fruit. This is one of the new crew of sternly made rock steady cru Beaujolais.'
'Zo lekker en sappig, met een fantastische terroir-expressie en frisheid. In deze wijnen proef je dat in de Beaujolais heel grote wijnen gemaakt worden.'
Yoeri Vojacek
