Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Laurent Martray

Beaujolais / Frankrijk

Beaujolais-charme
Martray's wijnstokken staan aangeplant rond de Mont Brouilly, waar de cuvées La Folie, Sur Pierreux en Corentin (AOP Brouilly) vandaan komen. De cuvées Les Feuillées en Loïs komen van de steile, zonnige hellingen van de Côte de Brouilly en dragen de – nog iets hoger gewaardeerde – AOP Côte de Brouilly. Met hun purperrode kleur en aroma’s van frambozen, aardbeien, zwarte kersen, rozen, viooltjes en irissen komt de elegante kant van Beaujolais in deze wijnen optimaal naar boven.


'Met verleidelijke aroma’s van sappig rood fruit, zwarte kersen, rozen en viooltjes komen de elegante kwaliteiten van Beaujolais optimaal naar boven.'

Yoeri Vojacek


Beaujolais, hoe zat het ook alweer?
In de Beaujolais wordt voornamelijk (zo’n 95%) rode wijn gemaakt van de gamaydruif. Beaujolais, in het noorden grenzend aan de Bourgogne en in het zuiden aan de Rhône-streek, kent vier AOP’s (Appellations d’Origine Protégée oftewel beschermde herkomstbenamingen). De eenvoudigste is de AOP Beaujolais. De druiven voor die wijn komen voornamelijk uit 72 dorpen in het zuidelijke deel van de Beaujolais: de Bas-Beaujolais. 

Staat er Beaujolais Superieur op het etiket dan komen de druiven uit datzelfde gebied maar dan heeft de wijn iets meer alcohol. Wijnen met de AOP Beaujolais Villages komen vooral uit het midden van de streek. Er zijn 38 dorpen waar de druiven voor deze classificatie vandaan mogen komen. Van deze drie AOP’s wordt op de derde donderdag van november met veel tamtam ook een primeurwijn op de markt gebracht. Een jonge wijn die binnen het jaar gedronken moet worden. Dat is zeker niet het geval bij de prachtige cru’s uit de Beaujolais. 

Les Crus du Beaujolais
De wijnen van slechts tien dorpen uit de Beaujolais mogen de naam van hun dorp op het etiket vermelden. De tien cru's zijn, van noord tot zuid: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. Ze liggen allemaal in de Haut-Beaujolais, tegen de Bourgogne aan. Daar profiteren de wijngaarden van de beste bodemsoorten: graniet met daaronder hier en daar een laagje mangaan. De cru’s worden meestal traditioneel gevinifieerd, in tegenstelling tot de gewone Beaujolais, die volgens de maceration carbonique wordt geproduceerd. Hierdoor zijn ze complexer en steviger dan de gewone Beaujolais.

Brouilly 
Dit is de meest zuidelijke cru van de Crus du Beaujolais en met z’n 1.261 hectare tevens de grootste. De wijnen zijn zacht, rond en fruitrijk en hebben vaak een fijne mineraliteit. Martray exploiteert 2,5 hectare Brouilly-wijngaard, 100% gamay op een bodem van granietsteen, zand en slib aan de oppervlakte. 

Côte de Brouilly 
De wijngaarden van de cru Côte de Brouilly liggen op de steile, zonnige hellingen van de Mont Brouilly die het dorp Odenas domineert. De wijn is afkomstig van zeer oude wijnstokken die in 1916 op iets meer dan een hectare zijn aangeplant, op een bodem die bestaat uit zogenoemde porfier en dioriet-rotsen, met blauwe steen van vulkanische aard. De wijngaard is 100% gamay. Omdat het perceel glooiend en zeer stenig is, laat het werk in de wijngaard geen mechanisatie toe. Al het werk gebeurt dus handmatig.

Vinificatie  
Bij Martray wordt het werk volledig met de hand gedaan. Er is überhaupt weinig mechanisatie; het werk in deze wijngaarden laat geen mechanisatie toe omdat de grond glooiend en zeer stenig is. De opbrengst wordt beperkt gehouden door flink te snoeien. De druiven worden volledig met de hand geoogst. De wijnen ondergaan een gemiddelde rijpingstijd van 12 tot 16 dagen in eikenhouten vaten en tonnen. 

'Alles wordt met de hand gedaan. Het werk in deze wijngaarden laat geen mechanisatie toe omdat de grond glooiend en stenig is.'


Laurent Martray
Brouilly 2020 Sur Pierreux
Opwekkend met een kalkachtige mineraliteit!
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14.5%
€ 21,40
Laurent Martray
Brouilly 2020 Corentin
Delicaat powerbeest met 93 punten in RVF!
Druivenras Gamay
Land / Streek Frankrijk Beaujolais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 23,40
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief