Domaine Les Sibu
Rhône Noord / Frankrijk
Vierde generatie wijnbouwer
Loïc Alazard, vierde generatie van een échte wijnbouwersfamilie, wist al op elfjarige leeftijd al dat hij het vak van vigneron wilde uitoefenen. Hij volgde een professionele opleiding met een baccalaureaat in wijnbouw en oenologie, gevolgd door een BTS Viticulture–Œnologie en verdiepte zijn kennis via stages bij Domaine Santa Duc (Gigondas), Domaine Bertrand Stehelin (Gigondas), Maison Alain Paret (Saint-Joseph/Condrieu) en Mountford Estate (Nieuw-Zeeland).
Eigen wijn
Na al die ervaringen keerde hij terug naar de Rhône en richtte in september 2015 familiebedrijf Domaine Les Sibu op. Hier maakt de familie voor het eerst eigen wijn. Tot dan toe werd de volledige oogst geleverd aan de lokale coöperatie.
Ambassadeurs
De stijl van Les Sibu is herkenbaar verfijnd: authentiek, fruitgedreven en elegant, met een opvallende frisheid die zeldzaam is in de vaak zonovergoten Rhônevallei. De wijnen tonen hoe traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan: gemaakt met respect voor de aarde, maar met een moderne precisie. Ze zijn evenwichtig, gul en puur – echte ambassadeurs van het mediterrane terroir.
'Evenwichtige, gulle, pure wijnen – echte ambassadeurs van hun mediterrane terroir.'
Biologische certificering
Domaine Les Sibu bestaat inmiddels uit 26 hectare en is sinds de oogst van 2023 officieel biologisch gecertificeerd. De wijngaarden liggen verspreid over de appellations Côtes du Rhône Villages Sablet, Séguret, Gigondas en Vacqueyras, in het departement Vaucluse. Hier worden typische Rhônerassen verbouwd: grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, clairette en bourboulenc.
Zorgvuldig werken
Het doel is om wijnen te maken met een herkenbare identiteit: evenwichtig, fruitig, verfijnd, gul en met een prachtige frisheid. Het zorgvuldige werk in de wijngaard loopt als een rode draad door het hele proces van vinificatie, opvoeding en botteling.
'Het zorgvuldige werk in de wijngaard loopt als een rode draad door het hele proces van vinificatie, opvoeding en botteling.'
Infusieve aanpak
Het streven is om perfect rijpe druiven te oogsten die hun terroir weerspiegelen, met behoud van maximale integriteit. Bijna alle druiven worden met de hand geoogst, waarna ze zo natuurlijk en minimaal mogelijk gevinifieerd worden. De schilweking duurt tussen de 15 en 25 dagen, met lichte dagelijkse remontages, strikte temperatuurcontrole, gebruik van inheemse gisten, gedeeltelijke ontsteling en dagelijkse proeverijen — een infusieve aanpak die het beste uit de druiven naar boven haalt.
Pachamama
Sinds onze biologische certificering verdiept het domein zich stap voor stap in de biodynamische wijnbouw. Hoewel de werkwijze al grotendeels voldoet aan de biodynamische eisen (Demeter) voor vinificatie en opvoeding, wil het domein de komende jaren nog verder groeien richting deze manier van werken. De ziel van de moeder aarde, de Pachamama’, is daarbij heilig.
Les Sibu maakt Côtes du Rhône Villages Sablet in rood, wit en rosé, Gigondas in rood en Vacqueyras in rood.
Sablet Cotes du Rhône Villages 2023
Vacqueyras 2023
Gigondas 2022