Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Pabiot

Loire / Frankrijk

Rokerige tonen
Pouilly-sur-Loire, op de rechterover van de Loire, ligt tegenover dat andere bekende wijndorp: Sancerre. Sauvignon blanc is hier heer en meester, de druif staat aan de basis van de wereldberoemde, knisperfrisse witte wijnen uit dit gebied: elegant, crisp, met mooie zuren en tonen van citrus, kruisbessen, exotisch fruit, buxus en een kenmerkende mineraliteit. Sauvignon wordt lokaal ook ‘Fumé’ genoemd, een verwijzing naar de rokerige vuursteenaroma's die in de wijn voorkomen, te danken aan de lokale silex (vuursteen)bodem. Wijnen van de Fumé uit Pouilly hebben sinds 1937 een eigen Appellation d’orgine Contrôleé. De appellation kent – anders dan de Sancerre AOC – alleen witte wijnen.

Respect voor al wat leeft
Domaine Pabiot, ongeveer twintig hectare groot, ligt in het dorpje Les Loges bij Pouilly-Fumé. De wijnstokken staan hier aangeplant op verschillende soorten terroir, voornamelijk kalksteen, caillottes en witte aarde, verdeeld over de gemeentes Vuilliers (mergel & steen), Charenton (zand & mergel), Tracy (steen & vuursteen), Sait-Laurent (mergel & steen) en Les Loges (steen). Die uitzonderlijke bodems geven de typische mineraliteit aan de wijnen. De nabijheid van de rivier de Loire zorgt voor een uniek microklimaat. 

'Pabiot's filosofie is dat voor grote wijnen de zuren belangrijker zijn dan de suikers.'Planten, mineralen & sterren  
Alle percelen van Pabiot worden sinds 2006 biologisch geteeld en sinds 2016 zelfs gecertificeerd biodynamisch. De wijnstokken worden op ambachtelijke wijze verzorgd, met veel respect voor de plant en alles wat daaromheen leeft. Daarom worden ook heggen en fruitbomen aan de randen van de percelen onderhouden, om een gezonde symbiose tussen wijnstokken en hun omgeving in stand te houden. De percelen zijn voornamelijk aangeplant op steile hellingen en terrassen. Vigneron Jonathan Pabiot profiteert van de knowhow van zijn voorouders. Toen hij in 2005 het domein overnam, was biologische landbouw voor hem een vanzelfsprekende keuze. Observatie en gevoel leidden hem nog een stapje verder: naar de biodynamische wijnbouw. Hij begreep al snel dat er een belangrijk verband is tussen planten, mineralen en sterren.  

Vroege oogst
Jonathan oogst overigens vroeger dan de meeste wijnboeren in dit gebied. Hij wijkt hiermee af van de huidige tendens waarbij vooral gekeken wordt naar fysiologische rijpheid. Hij kiest zijn moment van oogsten aan de hand van de zuurgraad van de druiven. Zijn filosofie is dat voor grote wijnen de zuren belangrijker zijn dan de suikers. De lage opbrengst (30 hl/ha) resulteert uiteindelijk in een jaarlijkse productie van 12.000 flessen.  

'Net als een chef-kok in de keuken besefte ik dat ik om goede wijn te maken, goede druiven nodig had. Ik maak mijn wijnen heel eenvoudig, met respect voor het fruit als uitgangspunt.'     
Jonathan Pabiot

Domaine Didier Jonathan Pabiot
Pouilly Fume 2018 Aubaine
Een buitenkans of een zegen?
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 29,00 € 21,75
Half - 0.375 l
Pouilly Fumé 2022 Léon 0.375 L
Domaine Didier Jonathan Pabiot
Pouilly Fumé 2022 Léon 0.375 L
Puur. Fruitig. Klein pepertje. Zilte, minerale finish. Hoge drinkfactor.
Druivenras Sauvignon
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.375 L / 13%
€ 12,65
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief