Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Paul Pillot

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Chassagne-Montrachet
Dankzij een decreet van de Franse overheid mag Chassagne (net als het naburige Puligny) sinds 1879 de naam van de topwijngaard ‘Montrachet’ achter de dorpsnaam zetten. Die samengestelde naam, Chassagne-Montrachet, is inmiddels een wereldberoemd 'merk' en één van de allergrootste namen van Bourgogne. Met al die verschillende climats en lieux-dits is het ook binnen de AOC Chassagne-Montrachet niet eenvoudig om een eenduidig smaakprofiel te geven. De witte wijnen zijn over het algemeen rijk, aromatisch, levendig, met boterachtige tonen en aroma’s van rijp steenfruit, amandel, honing en witte bloemen. Uiteraard gecombineerd met een mooie mineraliteit en zuurgraad.

Fruit & terroir  
De wijngaarden van Domaine Paul Pillot liggen voor een groot deel binnen de grenzen van Chassagne-Montrachet, met prestigieuze cru’s als Caillerets, Grande Montagne, Clos St. Jean en Champs Gains. In het aangrenzende dorpje Saint-Aubin bezit Pillot nóg twee 1er Cru-wijngaarden: Pitangerets en Charmois. De wijnen van het domaine sturen op fruit en terroir, niet op kracht. 
 
'Pillot is een absolute topreferentie voor Chassagne-Montrachet.'
Yoeri Vojacek

Minimale interventie
Afkomstig uit een familie van wijnmakers, is Paul Pillot derde generatie vigneron. Hij kreeg in 1968 de leiding over het familiebedrijf en is er nog steeds werkzaam, al staat inmiddels de vierde generatie Pillot – zoon Thierry en dochter Chrystelle – aan het roer. Thierry werd in 2003 verantwoordelijk voor de vinificatie en boekt sindsdien spectaculaire resultaten voor zowel rood als wit. Hij kiest ervoor om de druiven vroeg te oogsten en laat zijn wijnen rijpen met iets minder nieuw hout, waardoor ze een goede zuurstructuur en veel diepgang en finesse hebben. 

Thierry Pillot: "We proberen onze verschillende terroirs te respecteren om de meest authentieke wijnen te produceren. Dit vereist arbeidsintensieve wijnbouw, zonder herbiciden of te hoge opbrengsten. De vinificatie vindt plaats op een traditionele manier met minimale interventie. De rijping varieert van 12 tot 18 maanden in eiken vaten (waarvan 20-30% nieuwe vaten).


Geen standaard recept 
Het streven is duidelijk: constante kwaliteitsverbetering. En daar slaagt men bij Pillot meer dan aardig in, getuige de proefnotities van de internationale pers. Door de grote vraag en de kleine productie van het domein zijn deze wijnen zeer beperkt leverbaar. Thierry wil de complexiteit van zijn vaders wijnen behouden en ze naar een nóg hoger niveau tillen qua elegantie en finesse. Daarvoor zijn geen vaste regels, benadrukt hij. “Ik behandel elke wijngaard anders en wat ik het ene jaar doe, is geen vast recept voor het andere jaar.”

'Ik behandel elke wijngaard anders en wat ik het ene jaar doe, is geen vast recept voor het andere jaar.'
Wijnmaker Thierry Pillot

Les Blancs 

Chassagne-Montrachet 1er Cru La Romanée

Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Grandes Ruchottes

Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets

Chassagne-Montrachet 1er Cru La Grande Montagne

Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos Saint-Jean

Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Champs gains

Chassagne-Montrachet Les Mazures

Chassagne-Montrachet 

Saint-Aubin 1er Cru Les Charmois

Saint-Aubin 1er Cru Les Pitangerets

Bourgogne Chardonnay

Bourgogne Aligoté


Thierry Pillot

Bâtard-Montrachet Grand Cru

Corton-Charlemagne Grand Cru

Meursault 1er Cru Perrières

Meursault 1er Cru Genevrières

Meursault 1er Cru Porusot

Meursault 1er Cru Charmes

Meursault Narvaux

Puligny-Montrachet Les Enseignères

Saint-Aubin 1er Cru Les Castets

Saint-Aubin Le Ban

Bourgogne ChardonnayLes rouges

Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos Saint-Jean

Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes

Santenay Vieilles Vignes

Bourgogne Pinot Noir


Thierry Pillot

Volnay 1er Cru Santenots


De wijnen van Paul Pillot zijn uitsluitend op aanvraag en onder voorwaarden verkrijgbaar, in beperkte hoeveelheden die zijn afgestemd op onze allocaties. Neem voor meer informatie contact op met yoeri@vojacek.nl

Julien Pilon
Saint Joseph 2021 Rue des Poissonniers Paris XVIIIe
Vol rood fruit en specerijen!
Druivenras 100% Syrah
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12.5%
€ 31,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief