Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Pierre Guillemot

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

Helder fruit, hartig karakter
Het gamma van domaine Pierre Guillemot bestaat uit witte savigny, bourgogne rouge, een savigny op dorpsniveau, meerdere premier crus en een grand cru Corton. De stijl is elegant, zijdeachtig en etherisch, maar alle wijnen hebben die klassieke savigny-structuur. De rode wijnen hebben een tanninerijke ruggengraat die, in combinatie met de frisse pinot-zuurgraad, een enorm verouderingspotentieel geeft. Alle Guillemot-wijnen zijn rustiek, fijn en stevig geworteld in de eeuwenoude Bourgondische traditie van het wijnmaken, wat evenwichtige wijnen oplevert die het heldere fruit en het hartige karakter van Savigny-lès-Beaune laten zien.

Goddelijke deugd 
Savigny-lès-Beaune, op een dikke vijf kilometer afstand van Bourgogne-epicentrum Beaune, mag dan vooral bekend zijn om z’n verfijnde rode wijnen, er worden ook schitterende witte wijnen gemaakt. Het wordt inmiddels gerekend tot een van de belangrijkste AOC’s binnen de Côte de Beaune. Grote blikvanger van het wijndorp is het uit 1340 stammende Château de Savigny-lès-Beaune. Een oude inscriptie boven de ingang van dit kasteel beschrijft de wijnen uit dit dorp als ‘nourrissants, théologiques et morbifuges’, vrij vertaald ‘voedend, van goddelijke deugd en ziekte-werend’. Of Savigny deze belofte inlost? De wijnen zijn in elk geval bovengemiddeld lekker. 

'De wijnen van Guillemot zijn rustiek, verfijnd en stevig geworteld in de eeuwenoude Bourgondische traditie.'

Yoeri Vojacek


Omringd door wijngaarden
Wijngaarden omsluiten het plaatsje: op de noordelijke en zuidoostelijke hellingen rond het dorp liggen de meest prestigieuze wijngaarden in de vorm van 22 climats die als premier cru zijn geclassificeerd. In het noorden, met Pernand-Vergelesses als buur, kent de bodem, naast het voor de Bourgogne karakteristieke kalksteen en mergel, een relatief hoog kleigehalte. Dit zorgt voor sappige, kruidige pinot noir-druiven die op hun beurt weer zorgen voor krachtige, maar nog altijd elegante bourgognes met een lange aromatische persistentie. De bodem van de zuidoostelijke hellingen heeft een zanderige structuur die charmante, bloemige bourgognes voorbrengt die nog altijd - door hun stevige structuur - met beide benen op de grond staan. Premier cru-wijngaarden aan deze kant zijn onder andere Les Peuillets, Les Narbantons, Les Rouvrettes en Les Marconnets.

Pinot Gouges 
De beste witte wijnen van het dorp, gemaakt van chardonnay, zijn vol in de mond en rijk aan textuur, complexiteit en frisheid. Guillemot maakt echter ook een witte wijn die niet van alleen chardonnay gemaakt is: op het etiket van de Savigny-lès-Beaune Dessus les Gollardes staat 70% pinot gouges, een spontane genetische mutatie van pinot noir naar pinot blanc (ontdekt in de wijngaard van Henri Gouges, vandaar de naam). Een zeer zeldzaam druivenras, met slechts twaalf bekende hectares in de wereld. 
 

Domaine Pierre Guillemot
Savigny Les Beaune blanc Dessus Les Gollardes 2018
Heel spannende, verrassende en unieke wijn!
Druivenras 70% Pinot Blanc en 30% Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte de Beaune
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 33,95
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief