Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Piquemal

Languedoc Roussillon / Frankrijk

De mooiste druiven 
Domaine Piquemal, in het hart van Roussillon, strekt zich uit over 48 hectare heuvels in de Agly-vallei, aan de voet van de Corbières. Gepassioneerd door wijn, net als zijn twee grootvaders, droeg Pierre Picquemal bij aan de oprichting van het domaine. In de jaren zeventig begon hij met een complete herstructurering van de wijngaard: consolidatie van percelen, behoud van oude wijnstokken en aanplant van kwaliteitsrassen. Langs de Agly-vallei ontstaat door de diversiteit aan bodems een mozaïek van terroirs. Aan de wijnboer de uitdaging om het beste uit die bodems te halen door de best passende druivensoorten aan te planten. Piquemal werkt op bodems van gelamineerde leisteen, klei-kalksteen en zelfs op opgerolde kiezelstenen. De wijnstokken, die het hele jaar door genieten van uitzonderlijk veel zon en weinig regen, produceren er prachtige druiven.

'We focussen op de diversiteit van onze bodems. Zoeken balans met de natuur en passen onze werkwijzen per jaargang aan. Zo promoten we onze prachtige terroirs.'
Annie & Pierre Picquemal


De natuur als leidraad 
Sinds 2010 is een zeer grote en goede cave in gebruik en is de HVE-certificering (High Environmental Value) behaald. 2021 markeert de start van de volledige omschakeling naar biologische landbouw, met bijzondere aandacht voor het mechanisch wieden van de percelen, het aanleggen van begroeiing en het gebruik van sexual confusion. 

Sexual confusion
Dit is een methode (uit een lange reeks agro-ecologische maatregelen) die ervoor zorgt dat minder pesticides in de wijngaard gebruikt hoeven te worden. Door het verspreiden van feromonen worden motten, die zich graag in de druivenstruiken ophouden, in verwarring gebracht. In de wijngaard worden kleine kastjes gehangen met de feromonen van de vrouwtjesmot. De mannetjesmot komt hierop af, maar vindt dan geen vrouwtje om mee te paren. Hierdoor komen er geen jonge motjes die zich willen voeden met de planten en druiven. Aangezien deze methode alleen slaagt in een werkveld van minimaal vijf hectare, is het wel van groot belang dat ook je buur-wijnboeren hier ook aan meedoen.

'2021 markeert de start van de volledige omschakeling naar biologische landbouw.'

Domaine Piquemal
Cotes du Roussillon 2020 tradition
Gourmandise: rijp, rijk & gulzig. Heerlijke wijn voor elke dag.
Druivenras Grenache - Syrah - Carignan
Land / Streek Frankrijk Languedoc Roussillon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 11,25
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief