Domaine Ramonet

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk

High in demand

Domaine Ramonet is een prominente wijnproducent in de appellations Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet in de Côte de Beaune. De belangrijkste wijnen worden gemaakt van chardonnay uit de grand cru-wijngaarden van het domein en zijn highly collectible: ze worden op veilingen vaak voor hoge prijzen verkocht. Ramonet maakt ook verschillende rode wijnen van pinot noir. Pierre Ramonet (opa van de huidige eigenaar Jean-Claude Ramonet) die naar verluid in de jaren twintig in Chassagne arriveerde met slechts een knapzak, vestigde de grote reputatie van dit domaine. Jean-Claude is, net als zijn vader en grootvader, een echte wijnboer gebleven. Om de Ramonet-wijnen wordt echter gevochten. De schikbaarheid is zeer beperkt en op aanvraag.


Klapstuk

Pierre Ramonet begon met het kopen van land op de Montrachet-heuvel in de jaren dertig en tegen 1950 bezat hij land in verschillende premier- en grand cru-wijngaarden. Als klapstuk verwierf hij in 1978 een stuk van de wereldberoemde Le Montrachet-wijngaard dat hij – naar verluid – cash afrekende. 



Dorpsniveau tot 1er cru

Nu bezit Ramonet 17 hectare wijngaard, variërend van dorpsniveau tot grand en premier cru. Het domein heeft bezittingen in Bâtard-Montrachet (0,6 hectare), Bienvenues-Bâtard-Montrachet (0,4 hectare), Chevalier-Montrachet (een kleine 0,1 hectare) en Le Montrachet (0,2 hectare) grand crus en in de premiers crus Ruchottes, Morgeot, Caillerets, Clos de la Boudriotte, Clos Saint-Jean, Chaumées en Vergers. Recent heeft Ramonet  uitgebreid in Saint-Aubin (Les Charmois) en Puligny-Montrachet (Champ-Canet en een zeer mooie villages).


'The undisputed master of Chassagne-Montrachet.'

Oude stokken, lage opbrengsten

Oude wijnstokken en lage opbrengsten zijn de hoekstenen van Ramonet's wijnbouwfilosofie, en wijnstokken jonger dan 18 jaar worden niet gebruikt in de topcuvées (de gemiddelde leeftijd van de stokken is zestig jaar). Na de traditionele gisting worden de witte wijnen gedurende een lange periode op de droesem bewaard, waarbij slechts zeer licht gefilterd wordt en battonage (het oproeren van de most) veel minder vaak plaatsvindt dan gebruikelijk.  


Mix van eiken 

Afhankelijk van de kwaliteit worden de wijnen tussen de 12 en 15 maanden op een mix van nieuwe en gebruikte eikenhouten vaten gelagerd. Zowel de rode als de witte wijnen rijpen op 33 procent nieuw eikenhout. De rode wijnstokken staan voornamelijk in Chassagne met iets meer dan 1,4 hectare verspreid over de premier crus La Boudriotte, Morgeot en Clos Saint-Jean. Het domein heeft nog eens 1,8 hectare pinot noir in percelen op dorpsniveau. Opmerkelijk is dat wijnmaker Jean-Claude Ramonet geen technische (wijn)opleiding heeft gehad. Zijn aanpak is volledig gebaseerd op instinct en family knowhow. En dat blijkt wonderwel uit te pakken. 


 'A Ramonet wine is a Ramonet wine before it's a Chassagne, or a Bâtard or a Montrachet.' 
Jean-Claude Ramonet