Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Rijckaert

Bourgogne Mâconnais / Frankrijk


Belg in Bourgogne
Jean Rijckaert, Belg van origine, start zijn domaine in 1998 met vier hectare in het zuiden van Bourgoge (Mâconnais) en 5,5 hectare in de buurt van Arbois, de hoofdstad van de Jurawijnen. In 2013 draagt hij al z’n kennis, passie en savoir faire over aan de jonge wijnmaker Florent Rouve. Met succes heeft die sindsdien de unieke Rijckaert-stijl weten te behouden: elegant, terroirgedreven wijnen die – dankzij de hogergelegen wijngaarden – een weldadige frisheid bezitten.

Twee wijngaarden, één filosofie 
Jean Rijckaert begint zijn wijnbouwactiviteit in 1990 in de Mâconnais, als medeoprichter van een kleine wijnhandel in Sologny, waar hij zijn indrukwekkende skills als wijnmaker ontwikkelt. In 1998 sticht hij zijn eigen gelijknamige domein en verwerft vier hectare wijngaarden in de Mâconnais (voornamelijk in de appellation Viré-Clessé). Tegelijkertijd, overtuigd van de kwaliteiten van de terroirs van deze streek, die hij regelmatig onderzoekt, vestigt hij zich in Villette-les-Arbois (Jura) met vijf hectare wijngaard. Twee wijngaarden, twee kelders in de Bourgogne en in de Jura – volgens dezelfde filosofie. Het eigen gamma wordt verder uitgebreid met de vinificatie van ‘aan de wijnstok gekochte’ druiven. Die worden met dezelfde aandacht en precisie verwerkt als de druiven van de eigen stokken.


'Een Belg, gek van wijn, maakt naam in de Bourgogne.'


Biodiversiteit
Domaine Rijckaert werkt met lage opbrengsten, een trage en zachte persing en met wilde gisten van de eigen druiven. Dit alles met het doel om de typische kenmerken uit de druif en de bodem te laten zien. Met minutieus wijngaardbeheer – identiek in de Bourgogne en Jura – wil Rijckaert de natuurlijke afweer van de planten versterken zodat ze beter bestand zijn tegen schimmels. Daarom wordt biodiversiteit in de wijngaard gestimuleerd en is het gebruik van chemische producten strikt verboden. Regelmatig ploegen geeft de wijngaard letterlijk lucht. Behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd met koper en zwavel, aangevuld met plantaardige preparaten, om de chlorofylhoudende delen van de wijnstok energie te geven en de gebruikte doses koper te beperken. 

Terroir-expressie
Het intensieve wijngaardwerk heeft meerdere doelen: het bestrijdt erosie op de steilere wijngaarden, stimuleert het wortelen van de wijnstokken in de diepere grondlagen en brengt de waterhuishouding van bodem en plant in evenwicht. Het intensieve wijngaardbeheer bevordert de minerale toevoer naar de planten, wat de terroir-expressie stimuleert. De biodiversiteit van de macro- en de microflora is ook belangrijk voor de wijnen omdat de gisting ‘spontaan’ plaatsvindt, dat wil zeggen: met gistsporen van micro-organismen die zich van nature op de druiven bevinden.


'Het intensieve wijngaardbeheer bevordert de minerale toevoer naar de planten, wat de terroir-expressie stimuleert.'

Domaine Rijckaert
Mâcon Villages 2022 vieilles vignes
Mâcon Vieilles vignes met houtlagering van topproducent Rijckaert.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 20,95
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief