Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Valentin Zusslin

Elzas / Frankrijk


Biodynamisch van druif tot wijn
Een wijnhuis dat nauwelijks introductie behoeft. Het iconische domaine Valentin Zusslin is over de hele wereld een begrip als het gaat om kwaliteitswijnen uit de Elzas. Zus en broer Marie en Jean-Paul Zusslin (13e generatie maar liefst) hebben tegenwoordig de leiding over dit familiebedrijf waar al sinds 1997(!) op biodynamische wijze gewerkt wordt. De zestien hectare in het zuidelijke deel van de Elzas, in Orschwir (onder Colmar), verdeeld over wijngaarden op de hellingen van de Bollenberg, Clos Liebenberg (monopole) en de grand cru Pfingstberg, zorgt voor een kleine productie van zeer exclusieve wijnen. Het domein is een schoolvoorbeeld als het gaat om biodynamische wijnbouw. Er wordt supernetjes gewerkt: zelfs de paarden die in de wijngaard werken zijn opgepoetst. De druiven worden met de grootst mogelijke aandacht omringd. Of zoals ze bij Zusslin zeggen: ‘begeleid van druif tot wijn’.

Paradijs voor flora en fauna 
De biodynamische werkwijze resulteert niet alleen in kerngezonde druiven, maar maakt de wijngaarden ook tot gewilde huisvesting voor allerlei soorten flora en fauna. De omgeving is een paradijs voor botanisten en fotografen. Een magische plek: je vindt er talloze soorten vlinders, reptielen, vogels en meer dan honderdvijftig plantensoorten. De wijnen van Zusslin bezitten een opmerkelijke helderheid, intensiteit, finesse en elegantie. Een specialisme is de pinot noir uit de lieu-dit Bollenberg, met een bodem die rijk is aan leisteen, kalk, klei en mineralen. De trossen worden streng geselecteerd, ontsteeld en heel voorzichtig ingeweekt gedurende 15 dagen zodat het sap puur en elegant blijft. De wijn rijpt vervolgens 14 maanden in kleine Bourgondische vaten waarvan een derde nieuw hout. 


'Zusslin behoort tot de grote wijnhuizen van de Elzas.' 
Bettane + Desseauve

Wow-factor
De witte wijnen zijn al net zo geweldig. Voornamelijk droog behalve de 'off dry' Gewurztraminer Bollenberg en natuurlijk de (volledig) zoete wijnen. De Riesling Pfingstberg Grand Cru is een juweel voor in de kelder en kan makkelijk 15 tot 20 jaar bewaard worden. De Crémant Clos Liebenberg is een wijn met een wow-factor: verfrissend en een geconcentreerde smaak die eindeloos aanhoudt.

Nul interventie
Wijnhuis Valentin Zusslin werd in 1691 gevestigd door Jodocus Cisle (de oorspronkelijk naam van Zusslin) in Orschwir in het zuiden van de Elzas. Tegenwoordig wordt het geleid door Marie en Jean-Paul Zusslin, dochter en zoon van Jean-Marie Zusslin.  Al in 1997 nam Jean-Marie Zusslin – en dat was écht vooruitstrevend destijds – het initiatief om over te gaan op biodynamische wijnbouw. Een moedige beslissing die een enorme kwaliteitsverbetering tot gevolg had. Zusslin werkt met moderne apparatuur en vinificatietechnieken, maar uitgangspunt is altijd dat de natuur zo veel mogelijk haar werk moet doen. Géén gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen, natuurlijke gisten uit de wijngaard en zo min mogelijk zwavel. De oogst is volledig manueel. Het team van Zusslin plukt zeer selectief, op verschillende momenten in de wijngaard. 

Demeter
Een eerste selectie van de druiven gebeurt al in de wijngaard, gevolgd door extra selecties op de sorteertafel in de kelder. In de kelder wordt niets toegevoegd of weggenomen. "Geen gist, geen enzymen, geen suiker, geen enkele toevoeging," aldus Marie Zusslin. "We willen niets aan onze wijnen wijzigen. Wij doen het tegenovergestelde door heel hard in de wijngaard te werken." Een aanpak die in 1997 leidde tot de ECOCERT-certificering voor biologische wijnbouw en in 2000 tot de DEMETER-certificering voor biodynamische wijnbouw. Het wijnhuis is een actief lid van BioDyvin en Return to Terroir.

'Valentin Zusslin produces mind-blowing pinot noirs. ' 
'Robert Parker Wine Advocate'

Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2018 Riesling Clos Liebenberg
Zeldzaam lekkere riesling. Mango, abrikoos, mineralig, beetje petrol zelfs.
Druivenras Riesling
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / %
€ 39,95
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2018 Pinot Noir Bollenberg
Pinot noir van buitengewoon hoog niveau. Neigt naar een elegante bourgogne.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13.5%
€ 35,50
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2020 Pinot Blanc
Elzasser classic met ‘n vleugje hout. Plezierig, intelligent & gastronomisch.
Druivenras Pinot Blanc
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 17,75 € 12,50
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2017 Riesling Grand Cru Pfingstberg
Topriesling van topterroir, van Elzasser topproducent Zusslin.
Druivenras Riesling
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 67,25
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2019 Pinot Noir Réserve
Krokant fruit. Sap. Zwarte kersen. Mooi verweven hout. Indrukwekkend geheel.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 19,50
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2020 Au'rigine
Polyvalente wijn, instant drinkplezier. Lokale bestseller. 100% auxerrois.
Druivenras Auxerrois
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 22,15 € 15,50
Domaine Valentin Zusslin
Alsace 2019 Gewurztraminer Bollenberg
Off dry. Roosjes. Honing. Zuiver en luchtig. Balans in zoet, zuur en frisheid.
Druivenras Gewurztraminer
Land / Streek Frankrijk Alsace
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14.5%
€ 19,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief