Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaines des Marrans

Beaujolais / Frankrijk

JJ 
Het domaine ontstaat in 1970 als Jean-Jacques Mélinand (‘JJ’) 4 hectare Clos du Pavillon-wijngaarden in Fleurie aankoopt. De wijn wordt gemaakt op een aangrenzend landgoed. JJ wil uitbreiden en verwerft ook een paar andere percelen, allemaal in de appellatie Fleurie. De wijnmakerij waar de wijnen worden gemaakt, bereikt echter z’n maximumcapaciteit en kan niet méér druiven verwerken. Daarop bouwt JJ een nieuwe kelder, op een plateau even verderop, Les Marrans genaamd. Zijn vrouw Liliane ontfermt zich over het zakelijke gedeelte en begint ook een chambre d’hôte op de nieuwe locatie. De naam verandert in Domaine des Marrans. 

Nieuwe dynamiek
Tegen 2002 bezit het wijngoed verschillende percelen in de appellations Fleurie, Beaujolais en Beaujolais-Villages. Net als jaren daarvoor ontstaat een capaciteitsprobleem. Het domein breidt opnieuw de kelders uit en koopt twee jaar later ook nog 2,5 hectare wijngaard ‘Aux Côtes’ op de koele hellingen van Chiroubles, In 2009 stapt zoon Mathieu, na een studie wijnbouw/oenologie en verschillende stages in het buitenland (Australië, Nieuw-Zeeland), in het familiebedrijf. Hij komt niet alleen: vergezeld door 2 hectare Morgon ‘Corcelette’. Weer een nieuwe dynamiek op het domein.

'Kenmerkend voor Marrans zijn de lage rendementen, het natuurlijke wijngaardbeheer en de subtiele houtrijping.'

Yoeri Vojacek

Granieten terroir
Op dit moment exploiteert het wijngoed in totaal 19,5 hectare wijngaard: 11,5 hectare Fleurie met de twee cuvées Clos du Pavillon en Les Marrans, 2,5 hectare Chiroubles Aux Côtes, 2 hectare Morgon Corcelette, 3 hectare appellations Beaujolais en Beaujolais-Villages en een halve hectare Beaujolais Blanc (chardonnay). De meeste percelen zijn granietachtig, dun en gevoelig voor droogte: perfect terroir voor gamay (de enige druivensoort die hier wordt gebruikt voor de rode wijnen). De wijnstokken krijgen het hele jaar door de allerbeste zorg met maar één doel voor ogen: de mooiste druiven produceren. 

Natuurlijk beheer   
Opbrengsten houdt men onder controle gehouden door middel van rigoureus snoeien. De relatief hoge gemiddelde leeftijd van de wijnstokken (45 jaar) haalt het beste van de gamay naar boven. De wijngaarden zijn – naar Beaujolais-traditie – aangeplant met een hoge dichtheid (9000-10.000 wijnstokken per hectare) om concurrentie tussen de wijnstokken te bewerkstelligen. Beheer van de percelen gebeurt zo natuurlijk mogelijk, zonder chemische meststoffen. In het voorjaar geeft het domein de voorkeur aan ondiepe grondbewerking en aan natuurlijke behandelingen op basis van koper en zwavel. Het meeste werk in de wijngaard wordt met de hand gedaan. Zodra de druiven volledig rijp zijn, worden ze met de hand geoogst en zeer streng geselecteerd, waarbij de trossen heel blijven.

Pure expressie 
De vinificatie is traditioneel, in hele trossen en zonder toevoeging van exogene gisten of zwavel. Alles voor een pure expressie van de terroirs. De macération carbonique (gisting onder koolzuur) duurt 8 tot 20 dagen, afhankelijk van de cuvée en wordt alleen onderbroken door af en toe oproeren voor nog wat meer extractie. Dagelijks wordt het sap uit de tank geproefd. De wijnen rijpen vervolgens in eiken vaten voor de crus (grote vaten van 40 tot 60 hl) en in betonnen vaten voor de Beaujolais en Beaujolais-Villages gedurende 6 tot 18 maanden. Na het overhevelen worden de cuvées niet of nauwelijks gefilterd, zodat alle aroma's en de structuur van de wijn bewaard blijven.


Koolzuurgisting for dummies 
Macération carbonique (koolzuurgisting) is een vinificatietechniek waarbij de druiven vóór de alcoholische hoofdgisting intact (dus ongeplet) in een afgesloten vat waaraan koolzuurgas wordt toegevoegd, rijpen in een anaerobe atmosfeer. Door het zuurstofgebrek stopt de natuurlijke ademhaling van de druif. Daarop begint een autolyseproces waarbij de druif zichzelf onder invloed van de eigen cel-enzymen verteert. Hierdoor komen de fruitaroma’s van de druif volop tot ontwikkeling. 

Focus op fruit
Op enig moment breken de druiven onder hun eigen gewicht en begint alsnog de normale alcoholische gisting. Zijn de suikers eenmaal vergist, dan vindt nog een malolactische gisting (melkzuurgisting) plaats waarmee men de wijn stabiliseert. Deze techniek wordt veelvuldig toegepast bij de (blauwe) druivenrassen als gamay, carignan en grenache noir en is zeer gangbaar in de Beaujolais. Wijnen die op deze manier gemaakt worden, zijn sneller op smaak, erg fruitig maar ook minder lang houdbaar.

'Pour faire un grand vin, il faut: un fou pour cultiver la vigne, un sage pour la réglementer, un artiste lucide pour faire le vin, un amoureux pour le boire, un poète pour en chanter la gloire.'

'Om een grote wijn te maken heb je nodig: een gek om de wijnstok te verzorgen, een wijs man om hem te beteugelen, een bevlogen kunstenaar om de wijn te maken, een liefhebber om 'm te drinken, een dichter om zijn glorie te bezingen.' 

(Frans gezegde)



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief