Gimonnet Gonet
Champagne / Frankrijk


Een Champenoise familie
Champagnehuis Gimonnet Gonet werd in 1986 opgericht door het echtpaar Anne Gonet en Philippe Gimonnet. Als afstammelingen van een beroemde Champenois-familie kozen de twee ervoor om voor zichzelf te beginnen, zich volledig bewust van het feit dat champagne maken méér is dan een baan: het is een roeping.
Na tientallen jaren te hebben gewerkt in enkele van de beste wijngaarden van de Côte de Blancs, kozen de twee ervoor om hun domein in 2012 over te dragen aan zoon Charles. Charles is een echt wijnbouwtalent en is sinds zijn komst verantwoordelijk voor de agrarische aspecten van het domein. Tweelingzus Anne-Sophie completeerde het team in 2016 en werd hoofd-wijnmaker, nadat ze jarenlang haar vaardigheden had ontwikkeld in de grootste kelders van Chablis.
'Gulle, fantastisch gestructureerde en extreem frisse wijnen.'


Alleen de beste trossen
Met 13,5 hectare wijngaarden in enkele van de meest iconische regio's van de Côte de Blanc - waaronder 6 hectare Grand Cru wijngaarden in Le-Mesnil-sur-Oger, Oiry, Cramant en Chouilly - maakt het team champagne van de beste kwaliteit. De rest van de wijngaarden bevindt zich in de Marnevallei, in de dorpen Bouquigny, Vincelles, Verneuil en Trélou. De gemiddelde leeftijd van hun wijnstokken is 40 jaar en er wordt gekweekt volgens de lutte raisonée-methode. De druiven kunnen optimaal rijpen voordat ze met de hand worden geoogst en alleen de beste trossen worden geselecteerd.
Doordrongen van mineraliteit
Hun werk in de kelder is de natuurlijke voortzetting van hun werk in de wijngaard. Het fruit wordt tweemaal geperst - verticaal en vervolgens pneumatisch - voordat elk perceel afzonderlijk in roestvrijstalen vaten wordt gevinifieerd en later samengevoegd. Om hun uitzonderlijke terroir zo goed mogelijk over te brengen, wordt in de wijnmakerij geen enkel vat gebruikt en ondergaan de wijnen geen malolactische gisting. Zo blijven ze helder, lineair en doordrongen van de mineraliteit die de krijtachtige witte vlakten van de Côte des Blancs zo beroemd heeft gemaakt.
Terroir-expressieÂ
Alle cuvées rijpen minimaal 3 jaar en ondergaan zes maanden voor vrijgave een dégorgement: het verwijderen van het bezinksel van dode gistcellen (de lie) die zich tijdens de tweede gisting in de fles hebben opgehoopt. De delicate en precieze wijze van vinificatie benadrukt elk terroir en levert stevige, gulle, fantastisch gestructureerde en extreem frisse wijnen op.
Â
De stappen van de méthode traditionnelle
Het maken van de basiswijn – Champagnedruiven (chardonnay, pinot noir en pinot meunier) worden geperst en vergist tot stille wijn.
Assemblage – De wijnmakers mengen verschillende basiswijnen om de gewenste stijl te creëren.
Tweede gisting op fles – Suiker en gist worden toegevoegd, waarna de wijn in flessen wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. In de fles ontwikkelt zich koolzuur (bubbels).
Rijping sur lie – De champagne rijpt op de dode gistcellen, wat extra smaak en complexiteit geeft. Dit duurt minimaal 15 maanden, vaak langer.
Remuage & dégorgement – Het bezinksel wordt naar de hals gedraaid en bevroren, waarna het bij het openen eruit schiet.
Dosage & botteling – Een suikermengsel bepaalt de zoetheid, waarna de fles definitief wordt afgesloten met een kurk en muselet.
Â



Champagne Grand Cru Blanc de Blancs L'Origine brut 1.5L
Champagne Grand Cru Blanc de Blancs L'Origine brut
Champagne brut Tradition L'Accord
Champagne Grand Cru Eclat Rose brut