Jolivet

Rhône Noord / Frankrijk


Koningswijnen

De AOC Saint-Joseph (Noord-Rhône) strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden en omvat 23 gemeenten in het departement Ardèche en drie in het departement Loire. De wijnen uit dit gebied werden al in de zestiende eeuw verhandeld en geschonken aan de tafels van Franse koningen. 


Druiven in de kapitelen

In 1956 werden alle wijngaarden van dit gedeelte van de Côtes du Rhône samengevoegd en geklasseerd in een eigen AOC Saint-Joseph. De appellatie Saint Joseph destijds zes dorpen waarvan de terrasvormige wijngaarden op de heuveltop lagen. Van die zes dorpen vertegenwoordigden er drie de harde kern, met een rijke historie van druiventeelt en wijnbereiding. Dat waren Tournon, Mauves en St-Jean-de-Muzols. In de kerk van St-Jean-de-Muzols uit de elfde eeuw zijn al druiven in de kapitelen van de zuilen uitgehouwen.


Selectie

In 1969 werd het herkomstgebied uitgebreid van die oorspronkelijke zes gemeenten tot zesentwintig. Een veel bekritiseerde verandering, maar wel één die nieuwe macht aan dit wijngebied gaf. In het begin van de jaren negentig werd, als reactie op de aanhoudende kritiek, de oppervlakte van de appellation weer gehalveerd waarbij de meest kwalitatieve wijngaarden overbleven.

 


Jong & ervaren

Domaine Jolivet ligt in Saint-Jean de Muzol, binnen de AOC Saint-Joseph in de Noordelijke Rhône. Het huis wordt geleid door de energieke dertiger Bastien Jolivet, derde generatie wijnmaker van de familie. Het kleine domaine produceert al lange tijd wijn, maar nam een nieuwe route toen Bastien zijn vader in 2014 opvolgde en besloot te stoppen met het leveren van druiven aan de lokale coöperatie en onder eigen label te gaan produceren. Bastien had toen, ondanks z’n jonge leeftijd, al ervaring opgedaan bij gerenommeerde Franse wijnhuizen waaronder Domaine du Monteillet en bij verschillende wijnboeren in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.


Half biologisch/half duurzaam

De wijngaarden van Jolivet liggen op de prachtige hellingen in en rond Saint-Jean de Muzols. Het gebied kent een gematigd landklimaat, met droge, hete zomers en voldoende neerslag in de rest van het jaar. De wijngaarden liggen op lichte bodems van leisteen en gneis met een granieten ondergrond en hebben voor het merendeel een zuid-zuidoostelijke expositie. Er staat syrah, rousanne, marsanne en een beetje viognier aangeplant. 8,5 hectare syrah is bestemd voor de productie van Saint-Joseph rouge  en 2,5 hectare marsanne en roussanne voor de Saint-Joseph blanc. Daarnaast zijn er ook nog 6 hectare wijngaard die net buiten de appellation liggen waarvan een Vin de France in rood en wit wordt geproduceerd. De helft van de wijngaarden wordt biologisch geteeld, de andere helft wordt duurzaam bewerkt.


Mét steeltje

Bastien is een groot fan van vinificatie mét de steeltjes aan de trossen omdat dat complexiteit, concentratie, lengte en balans toevoegt aan de wijnen. Alleen de syrahstokken die jonger zijn dan dertig jaar worden ontsteeld. De trossen van de oude stokken behouden dus hun stelen en worden per perceel gevinifieerd met inheemse gist. De wijnen worden niet geklaard en worden slechts minimaal gefilterd. Ook wordt toevoeging van sulfiet tot een minimum beperkt.


Bastien Jolivet werd op 7 januari 2020 uitgeroepen tot De ontdekking van het jaar door La Revue du Vin de France


 


Kenmerken

De rode wijnen van Saint-Joseph moeten voor minstens 85% uit syrah bestaan. Ze hebben een volle kleur en aroma’s van zwarte bessen en frambozen, met nuances van leder en zoethout op latere leeftijd. De witte wijnen worden gemaakt van marsanne en roussanne en zijn doorgaans schitterend groengeeel van kleur. Ze ruiken naar veldbloemen, acacia en honing. Ze proeven fris en teder, en hebben een lange afdronk. Ze zijn uitstekend op jonge leeftijd (2 jaar), maar kunnen zich, afhankelijk van de manier waarop ze gemaakt zijn, verder ontwikkelen op fles.


Vinificatie

De vinificatie voor rode Saint-Josephwijnen gebeurt doorgaans in klassieke houten kuipen, die voor witte wijnen in roestvrijstaal met goede temperatuurcontrole. De rode wijnen ondergaan meestal een malolactische gisting en worden gedurende 10-24 maanden opgeslagen op oude eiken vaten, waarbij ze geregeld overgestoken worden. Witte wijnen giste kort (circa vijftien dagen) en worden doorgaans slechts enkele maanden opgeslagen voordat ze op de markt komen.


 'De Saint-Joseph blanc, genaamd Clef de Sol, is een stijlvolle wijn en de Saint-Joseph rood, genaamd l'Instinct, is een zeer verdienstelijk en eervolle wijn, gemaakt met finesse.'

John Livingstone-Learmonth (Brits wijnschrijver)



 

 

 

Domaine Jolivet
Saint Joseph rouge 2021 L'Instinct
Stijl van de nieuwe generatie wijnmakers. Wat een prachtexemplaar!
Druivenras Syrah
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 31,50
Domaine Jolivet
Saint Joseph blanc 2022 Clef de Sol
Druivenras 95% Marsanne en 5% Roussanne.
Land / Streek Frankrijk Noord Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 32,95