Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Le Clos des Centenaires

Rhône Zuid / Frankrijk

Verkoelende wind
De wijngaarden van Clos des Centenaires liggen op minder dan twee kilometer van het natuurreservaat Petite Camargue en op minder dan twintig kilometer van de Méditerranée. De noordelijke Mistralwind en de thermische winden (zuidelijke, zuidwestelijke en de zeebries) bevorderen een vroege ontluiking van de druivenplant en temperen de zomerhitte. Dat verzekert een lange, zachte rijping van de druiven. De wijnen die hier vandaan komen hebben dan ook soepele tannines, veel frisheid en toch die mooie, volle rijpheid. 

Revitalisering 

Men cultiveert hier vooral wijnstokken die typisch zijn voor de Rhône-regio en beschikt over een mooie reeks verschillende druivensoorten. Er wordt veel aandacht besteed aan de revitalisering van de wijnstokken, met behulp van zelfbereide biodynamische compost. Bij het beheren van de wijngaarden worden uitsluitend biologisch goedgekeurde natuurlijke producten gebruikt. De wijnstokken worden kort gehouden, gesnoeid volgens de Gobelet- of Cordon de Royat-methode. 


EX IUSTA CAUSA PATIENTIA NATUS EST 
 'Geduld geboren uit een waardige zaak', het motto van Le Clos des Centenaires

Ontmoeting
Le Clos des Centenaires is het resultaat van de ontmoeting tussen twee wijnmakers, Luc Baudet en Bruno Francois, die besloten hun passie voor ambachtelijke wijnen en de zuidelijke Rhône te bundelen. Met uitzicht op de Middellandse Zee en de meren van de Petite Camargue produceren ze een reeks authentieke, intense gastronomische wijnen op het achttiende-eeuwse landgoed Haute Bergerade, in een vallei tussen eeuwenoude olijfbomen en majestueuze eiken, waar de natuur en het verstrijken van de tijd een nieuwe betekenis krijgen. 

Natuurlijke rijkdom 
Vele natuurlijke rijkdommen staan hier ter beschikking: een mild zeeklimaat, diepe en goed gedraineerde bodems, kiezelstenen uit de Rhône van drie miljoen jaar geleden, alluviale zanden en rode klei. Maar vooral ook: diepgewortelde, sterke wijnstokken, die druiven voortbrengen die een heerlijk complexiteit bezitten. 

Wijnbereiding  
De oogst wordt handmatig uitgevoerd en vindt alleen plaats wanneer de suiker-zuurbalans (voor wit en rosé) en de fenolische rijpheid (voor rood) optimaal zijn. De beslissing om te oogsten is gebaseerd op het dagelijks proeven van de druiven op rijpheid. Voor witte en rosé wijnen worden de druiven meteen geperst. De wijn wordt vervolgens in een koelruimte overgestoken om slib te verwijderen en vergist daarna in roestvrijstalen tanks, vaten of fusten, afhankelijk van de inheemse giststam. De malolactische gisting wordt op natuurlijke wijze gestopt, door temperatuurverlaging.  

Lange rijping  
Voor rode wijnen vindt de maceratie en alcoholische gisting plaats in betonnen of roestvrijstalen tanks. Bij dit gistingsproces geeft men de voorkeur aan inheemse gisten. Met uitzondering van de ‘Bordelais-wijnstokken’ wordt de oogst vaak (deels) niet ontsteeld, afhankelijk van het oogstjaar. De extractie vindt plaats door middel van overheveling, er vindt geen pigéage (onderdompeling) plaats. Afhankelijk van het oogstjaar rijpt de rode wijn in kuipen of in Bourgondische- of Bordeauxvaten. De malolactische gisting wordt op natuurlijke wijze op gang gebracht na de alcoholische gisting, ofwel in de kuipen, ofwel in de vaten. Uiteindelijk worden de wijnen, na een relatief lang rijpingsproces en pas wanneer zij hun volle potentieel hebben bereikt, ter plaatse gebotteld.


Clos des Centenaires
Costieres de Nîmes 2020 Roussanne
Mediterrane weelde: kumquat, acacia, honing, anijs. Sappig en rijpzacht.
Druivenras 90% Roussanne en 10% Marsanne
Land / Streek Frankrijk Zuid Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 22,50 € 18,00
Clos des Centenaires
Costieres de Nîmes 2022 Roussanne Vieilles Vignes
Mediterrane weelde: kumquat, acacia, honing, anijs. Sappig en rijpzacht.
Druivenras 90% Roussanne en 10% Marsanne
Land / Streek Frankrijk Zuid Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 21,95
Clos des Centenaires
IGP Pays D'Oc 2023 La Bergerie de Centenaires
Jus pur! wat een mooie plezierwijn!
Druivenras Roussanne 60%, Grenache Blanc 20%, Bourboulenc 10%, Viognier 10%.
Land / Streek Frankrijk Zuid Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 11,50
Clos des Centenaires
IGP Gard Luxe-Calme-Volopté 2019
Fruitig, crispy en rassig!
Druivenras Cabernet Sauvignon 50%, Petit Verdot 40%, Merlot 10%
Land / Streek Frankrijk Zuid Rhône
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 15,95 € 12,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief