Le Roc des Anges
Languedoc Roussillon / Frankrijk
De engelenrots
Wijnhuis Le Roc des Anges (‘de engelenrots’) ligt ten noordwesten van Perpignan in de meest zuidelijke wijnstreek van Frankrijk: Roussillon. Een streek die bekend staat om zijn wijndiversiteit en hoge kwaliteit. Ook Roc des Anges krijgt veel erkenning voor z’n onderscheidende, terroirgedreven wijnen. Gelegen in de Agly-vallei profiteren de wijngaarden van een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en zachte winters. De rotsachtige bodem van de streek draagt bij aan het unieke karakter van de wijnen die er worden geproduceerd.
Ader van kwarts
Het huis hanteert biologische en biodynamische landbouwpraktijken, waarbij de nadruk ligt op een natuurlijke, duurzame benadering van wijnmaken, en produceert rood, wit en rosé van typische druivensoorten uit de regio als grenache, carignan en mourvèdre. Het jonge domaine (2001) dankt z’n naam aan een ader van kwartsgesteente die over een heuvel loopt en naar boven reikt, als een wit spoor beplant met carignanwijnstokken in een landschap van zwarte leisteen.
'De natuur is essentieel, de omgeving geeft z'n energie aan de wijn.'
Opgegroeid tussen bergen en wijn
De wijngaarden van Roc des Anges liggen in de Agly-vallei ten noorden van het Forcaréal-gebergte. De bergachtige omgeving draagt bij aan de opvallende frisheid van de wijnen. Wijnmaakster Marjorie Gallet werd geboren in Grenoble en groeide op op het platteland van de noordelijke Rhône, nabij de wijngaarden van Condrieu en Côte-Rôtie. Haar ouders hielden van wijn. Bij alle familiebijeenkomsten vloeide de wijn rijkelijk.
Onder de indruk
Ze leerde haar man Stéphane Gallet – geboren en getogen in Normandië – kennen op de landbouwschool in Montpellier. Elk weekend maakten ze samen uitstapjes, vaak naar de Roussillon, waar ze onder de indruk raakten van de vele oude wijngaarden. Nadat ze (in 2000) allebei afgestudeerd waren kwamen ze hier terecht.
Eén bijzonder perceel
Majorie werkte een tijdje met Gérard Gauby van Domaine Gauby, de koning van de biodynamische wijnbouw in Frankrijk, en leerde van hem zijn speciale manier van denken over wijn. Terwijl Stéphane aan het werk ging als technisch directeur van een groot wijndomein in Maury, zocht Majorie naar wijnstokken om een eigen domein te creëren. Ze stond versteld van de gelijkenis van veel percelen met die van de Côte-Rôtie die ze kent uit haar jeugd.
Ze vond één heel bijzonder perceel, beplant met carignan op een kwartsader, op een heuvel met witte aarde tussen zwarte schist. Deze schitterende speling van de natuur werd Roc Blanc genoemd. Hieruit werd Le Roc des Anges geboren.
Volgende fase
In 2008 voegde Stéphane zich bij haar. Met z’n tweeën aan het roer begon het jonge wijnhuis aan een volgende fase. Samen vooruit, zonder vast recept, maar verenigd door dezelfde overtuiging: de natuur is essentieel, de omgeving geeft zijn energie aan de wijn. Die filosofie leidde bijna als vanzelf naar de biodynamische wijnbouw.
Oude stokken
Inmiddels is het domaine gegroeid van 10 hectare bij de start in 2001 naar 25 hectare wijngaard, grotendeels zeer oude wijnstokken. Buiten een plukje syrah staan er alleen variëteiten die thuishoren in dit zeer droge en warme klimaat. Carignan domineert, naast grenache, macabeu en carignan blanc. Op de schrale bodems ligt het rendement zeer laag (circa 17 hectoliter per hectare). De hoge leeftijd van de stokken (70-100 jaar oud) drukt een flink stempel op de smaakintensiteit van de wijnen. Het koppel bezit ook enkele wijngaarden in Maury voor de productie van natuurlijke zoete wijnen. In korte tijd hebben ze hiermee een reputatie opgebouwd in Franse en internationale vakpers, en maken hun wijnen grote indruk.
Puur, intens, aromatisch
Er wordt biodynamisch gewerkt. Het merendeel van de wijn krijgt opvoeding op cuve, veelal van beton, een klein deel ontwikkelt zich op eiken fusten met een laag percentage nieuw hout. Het karakter van deze veelzeggende wijnen is puur, intens en barstend van de aromatische expressie.