Maison Auvigue
Bourgogne Mâconnais / Frankrijk
'Ik neem jullie even mee terug naar begin jaren negentig, toen papa – Henri voor ingewijden – al een tijdje samenwerkte met dit wijnhuis. De broers Jean-Pierre en Michel Auvigue woonden destijds op het wijngoed Le Moulin du Pont in Charnay-lès-Mâcon en hadden hier hun cuverie en kelders. Wat hebben we hier veel bezoeken gebracht, wat werd er hier veel geproefd en nog meer gedronken... Uiteindelijk werd dit wijnhuis mijn stageplek voordat ik definitief voor Vojacek Wijnen zou gaan werken. Inmiddels bezit het wijnhuis Auvigue twee familiedomeinen en zijn ze met hun kelders verhuisd naar het dorpje Fuissé. Schoonbroer Sylvain Brenas zwaait nu de scepter.'
Yoeri Vojacek
Geworteld in de Mâconnais
De sporen van van de familie Auvigue van Maison Auvigue in de Beaujolais-Mâconnais gaan terug tot 1629. Nu, vier eeuwen later, is de familie nog steeds verankerd in deze streek met uitzicht op de Roche de Solutré. In 1946 staat het maison op een keerpunt. Francis Auvigue, die ‘de grootvader’ wordt genoemd, draagt het familiedomein over aan zijn zoon André en diens echtgenote Simone. Hij vestigt zich in Charnay-les-Mâcon, in de buurt van Solutré-Pouilly, om een kleine wijnhandel op te starten samen met bevriende wijnboeren. Francis wil de wijnen van Pouilly-Fuissé promoten en het momentum geven dat ze verdienen. Hij twijfelt er niet aan dat ze een grote toekomst hebben en zal gelijk krijgen.
Op ieders lippen
De reputatie van de Auvigue-wijnen verspreidt zich snel onder de grootste etablissementen en over de hele wereld: van New York tot Parijs, van Georges Blanc tot de Meurice, Auvigue ligt op ieders lippen en zijn wijnen zijn in elk glas te vinden.
100% zuidelijke Mâconnais
In de jaren zeventig nemen Jean-Pierre en Michel Auvigue, de kleinzonen van Francis, het roer over. Geïnspireerd door de overvloed aan terroirs rondom hen, blijven ze de stijl van het huis verfijnen met 100% zuidelijke Mâconnais-appellations. Samen stellen ze een indrukwekkend palet van wijnen samen: Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en andere Mâcon. Door een zeer specifieke aanpak ontstaan verschillende climats: la Frérie, les Chailloux en les Crays die in 2020 allemaal Premiers Crus worden.
Biologische overtuiging
Begin jaren negentig kiezen de broers Auvigue ervoor om hun eigen cuvées te gaan vinifiëren met druiven die ze kopen van hun wijnproducerende vrienden. Maison Auvigue is nu niet alleen wijnhandelaar maar ook wijnmaker. Op hetzelfde moment besluiten ze om acht hectare wijngaard te kopen in het hart van de Pouilly-Fuissé-appellatie en de biologische weg in te slaan. In 2016 neemt Sylvain Brenas-Auvigue, neef van Jean-Pierre en Michel, het maison over met de vaste intentie om de familiegeschiedenis voort te zetten: een onvoorwaardelijke liefde voor de terroirs van Mâconnais en een vastberadenheid om het milieu te beschermen.
'Pouilly-Fuissé is a mystery on a human scale. It ties the past to the present, the silence of memory to a passionate joie de vivre.'
De ziel van Pouilly-Fuissé
Geboren worden in de familie Auvigue betekent de terroirs van Pouilly-Fuissé in het hart dragen. Sylvain, achterkleinzoon van de stichter van het maison, houdt van het zuiden van de Mâconnais en z’n wijngaarden. Dit heiligdom rond de Roche de Solutré is de plek waar de druivenranken druiven produceren die het leven schenken aan opmerkelijke wijnen. Sylvain kent elk perceel uit zijn hoofd: hij volgt hun evolutie door de jaren heen. Niet alleen bij z’n eigen perceel van acht hectare Pouilly-Fuissé, maar ook de percelen van vrienden en wijnbouwpartners die samenwerken met Maison Auvigue. De wijnstokken hebben zijn onverdeelde aandacht.
Geen concessies
Céline Hirsh, die zich in 2018 bij het wijnbedrijf voegt, houdt toezicht op de wijngaard en de wijnmakerij. Met Sylvain zit ze op dezelfde golflengte: geen concessies en weinig compromissen. Deze aanpak wordt ook toegepast in de wijnmakerij. Ze geloven allebei dat elke interventie gerechtvaardigd moet zijn en tot een minimum moet worden beperkt, of het nu gaat om conventionele of biologische wijnen. Versnippering van het proces is ondenkbaar, de wijnen moeten de vrijheid hebben om zichzelf te onthullen. De focus ligt op de vaten die de kostbare nectar beschermen en geduldig bijdragen aan de evolutie van de wijn. Alle Auvigue-wijnen zijn op Frans eiken opgevoed, de een wat meer dan de ander.
Elk climat vertelt z'n verhaal
De witte wijnen zijn een prachtige compilatie van frisheid en mineraliteit, maar zorgen ook voor verbijstering: ze zijn complex en subtiel, voeren je ver weg en brengen je vervolgens weer met beide voeten op aarde. Geen routines, geen vaste rituelen: Maison Auvigue vertelt het unieke verhaal van elk afzonderlijk climat, met aparte vinificatie voor elk terroir en een bevestigde identiteit voor elke fles.
Pouilly-Fuissé
Sinds de oprichting selecteert Maison Auvigue percelen op basis van hun terroir en typisch karakter. Uit deze selectie zijn Pouilly-Fuissé wijnen ontstaan met grote persoonlijkheden die hun terroir voluit weerspiegelen. Het nauwkeurige werk per perceel geldt voor de 1er Crus, maar ook voor de overige cuvées die barsten van de personality.
Saint-Véran
De Saint-Véran-wijnen worden bewerkt en gevinifieerd in dezelfde geest als de Pouilly-Fuissé. De drie cuvées komen van verschillende wijngaarden met een sterke eigenheid. Deze frisse en dynamische wijnen zijn complex, evenwichtig en rechtlijnig met een mooie zuurgraad.
Mâcon
Mâcon-Fuissé en Mâcon-Solutré. De druiven komen uit deze twee beroemde dorpen in het hart van de Mâconnais. Twee geografische identiteiten met verschillende bodems. Het resultaat: toegankelijke, frisse en rijke wijnen. De ene onthult citrustonen met een mooie mineraliteit, de andere draait om rondheid en souplesse. Beide bieden de frisheid en gulheid van witte wijnen uit de Mâcon.
Biologische wijnen
Biologische landbouwmethoden zijn verankerd in het DNA van Maison Auvigue. Dit is de aanpak vanaf het begin van de jaren 2000, voor zowel beheer van de wijnstokken als voor de rijping van de wijnen. Alle biologische cuvées zijn afkomstig van familiale wijngaarden, geploegd en zonder synthetische toevoegingen. Het areaal biologische landbouw wordt stelselmatig uitgebreid.
Andere appellations
Viré-Clessé, de jongste appellatie uit de Mâconnais, werd geboren in 1998. De druiven voor deze cuvée komen uit het dorp Clessé. Deze cuvée, nog steeds gevinifieerd met de spirit d'Auvigue, onthult alle souplesse, levendigheid en frisheid van deze appellation, een echt juweeltje uit het noorden van de Mâconnais.
Pouilly Fuissé Les Villages 2022
Mâcon Solutré-Pouilly 2022
Saint Véran 2022 Les Chênes
Pouilly Fuissé 2022 1er Cru La Frérie
Mâcon Verzé 2022