Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Maison Vitteaut-Alberti

Bourgogne Côte Chalonnaise / Frankrijk

Crémantspecialist
Het huis Vitteaut-Alberti, topproducent van crémants de Bourgogne, werd in 1951 opgericht in Rully, een typisch dorpje van de Côte Chalonnaise, bakermat van de mousserende bourgognes sinds 1822. De crémants van Vitteaut-Alberti ontlenen hun aroma's aan het terroir van Bourgogne: een koel klimaat, kalkrijke bodems en volop geschikte druivensoorten voorhanden – de streek staat vol met chardonnay en pinot noir. Perfecte randvoorwaarden voor het maken van mousserende kwaliteitswijnen. Vanuit Rully, iets ten zuiden van Beaune, legt Vitteaut-Alberti zich helemaal hierop toe.

Stijgende bubbels 
De grondleggers van het huis, Lucien Vitteaut en echtgenote Alberti, kiezen er begin jaren vijftig voor om zich te specialiseren in de productie van mousserende witte wijnen volgens de méthode traditionnelle (ook méthode champenoise genoemd) et voilà: het merk Vitteaut-Alberti is geboren. De knowhow en de kwaliteit van de productie trekken een klantenkring van plaatselijke restauranthouders en particulieren aan, waardoor het bedrijf zich van de concurrentie onderscheidt. De verkoop bereikt 18.000 flessen per jaar. In 1968 komen ook zoon Gérard en zijn vrouw Danielle in het bedrijf met als doel de zaak verder te ontwikkelen. De invoering van een gepersonaliseerde commerciële follow-up zorgt voor een grotere klantenbinding en een stijging van de verkoop in heel Frankrijk; jaarlijks worden nu 30.000 flessen verkocht. 


'Als jonge wijnmaker staat Gérard Vitteaut mede aan de wieg van de AOC Crémant de Bourgogne, die in 1975 het leven ziet.'


Eigen AOC 
Met het oog op kwaliteitsverbetering wordt in de jaren zeventig geïnvesteerd in moderne apparatuur: bottel- en verpakkingsmachines en pneumatische dégorgement: verwijdering van het bezinksel dat zo typisch is bij deze vorm van vinificatie.  De moestuin moet plaatsmaken voor een nieuwe wijnmakerij. De jonge wijnmaker Gérard Vitteaut is lid van de werkgroep die aan de wieg staat van het decreet voor een eigen AOC Crémant de Bourgogne, die in 1975 het leven ziet. Hierin zijn de regels vastgelegd van wat vanaf dan een volwaardige bourgognewijn is: Crémant de Bourgogne.

Nét champagne.. 
Chardonnay en pinot noir, de twee druivensoorten die voor de stille witte en rode wijnen van Bourgogne gebruikt worden, zijn ook de soorten waarvan men crémants maakt. Soms aangevuld met aligoté en gamay. Minder vaak gebruikt, maar wel toegestaan volgens de regels van de AOC, zijn pinot gris, pinot blanc, melon de Bourgogne en sacy. Net als champagne worden mousserende crémants geproduceerd volgens de méthode traditionnelle: het wijnmaakproces waarbij een stille wijn een tweede gisting ondergaat waardoor het mousserende wijn wordt. Ook het koele klimaat en de kalkstenen, mineraalrijke bodems van de Champagnestreek en de Bourgogne zijn zeer vergelijkbaar.  

Voor eigen gebruik 
Er wordt overigens véél mousserende wijn gemaakt in Bourgogne: ongeveer een kwart van alle crémants afkomstig uit Frankrijk is Crémant de Bourgogne. Een aanzienlijke 17 miljoen flessen. Van deze productie is ongeveer een derde bestemd voor de export. De meeste bourgondische crémants consumeren de Fransen dus − lekker − zelf.Magnum - 1.5 l
Crémant de Bourgogne Rosé Brut 1.5L
Maison Vitteaut - Alberti
Crémant de Bourgogne Rosé Brut 1.5L
Feestelijk aperitief van 100% Pinot Noir
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 1.5 L / 12%
€ 43,50
Maison Vitteaut - Alberti
Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Citrus, rijpe peer, bloemig, toast, honing. Friszuiver, delicaat & mineraal.
Druivenras 80% Chardonnay, 20% Aligoté
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 19,75
Maison Vitteaut - Alberti
Crémant de Bourgogne Brut Cuvée Agnes
Prestige-cuvée van puur chardonnay: brioche, geel fruit, romig, fijne zuren.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 24,25
Maison Vitteaut - Alberti
Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Klasse rosé-crémant. Droge stijl, elegant en harmonieus. Fruitig & kruidig.
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Frankrijk Côte Châlonnaise
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 18,75
Magnum - 1.5 l
Crémant de Bourgogne Brut Blanc de Blancs 1.5L
Maison Vitteaut - Alberti
Crémant de Bourgogne Brut Blanc de Blancs 1.5L
Feestelijk 'extra grand' aperitief
Druivenras 80% Chardonnay, 20% Aligoté
Land / Streek Frankrijk Champagne
Inhoud / Alcohol 1.5 L / 12%
€ 40,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief