Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Mas Gabinèle

Languedoc Roussillon / Frankrijk


Dromen over wijn
Als kleinzoon van een wijnboer begon Thierry Rodriguez zijn carrière met het exporteren van Languedocwijnen, voordat hij in 1993 zijn eigen handelsbedrijf oprichtte. Hij verkocht de mooiste wijnen, maar na een paar jaar de producten van anderen te hebben verkocht, ontstond de wens om eigen wijn te maken. Wijnen die zijn persoonlijkheid weerspiegelden. In 1997 kocht hij zijn eerste wijnstokken in Laurens, in het hart van de Faugères-appellatie, beroemd om zijn prachtige schistterroir. De droom werd werkelijkheid. Het domaine startte met een bescheiden omvang en groeide geleidelijk uit tot de huidige 20 hectare. Elk nieuw perceel werd grondig gerestaureerd. De naam van landgoed werd Mas Gabinèle, ‘wijngaardschuur’ in het Occitaans. 

De aarde geeft terug
Eigenaar Thierry Rodriguez is een strenge, veeleisende en perfectionistische wijnboer. Hij beheert zijn wijngaard met uiterste zorg en professionaliteit. Uit ervaring weet hij dat de aarde teruggeeft wat hij haar geeft. De opbrengsten zijn bewust laag, rond de 25 hl/ha. Het doel is om mooie, gezonde, rijpe druiven te produceren en daarvan geweldige wijnen te maken. 

Uitmuntend 
Sinds de start in 1998 beheert Mas Gabinèle zijn wijngaarden met veel respect voor het natuurlijke evenwicht, volgens de principes van duurzame wijnbouw. De certificering Haute Valeur Environnementale die in 2016 werd toegekend, versterkt dit engagement rond thema’s als biodiversiteit, fytosanitaire strategie en beheer van bemesting. Landbouwcertificeringen als deze HVE worden streng gecontroleerd door onafhankelijke instanties die zijn goedgekeurd door het Franse Ministerie van Landbouw. ‘Haute Valeur Environnementale’ is op dit vlak het hoogste niveau, dat uitmuntendheid op milieugebied weerspiegelt.


Omringd door Garrigues
In 1998 kocht Thierry Rodriguez zijn eerste twee percelen van zijn vriend Gabriel Mas, bijgenaamd 'Gabinelle'. In het Occitaans is unà gabinelà (uitgesproken als 'ouno gabinèlo') een wijngaardschuur, de bijnaam die hij koos voor zijn wijndomein. Het domaine ligt in de gemeente Laurens, in het hart van de Faugères AOC in de Languedoc, in het heuvelachtige gebied van de Monts du Faugèrois, uitlopers van de Cevennen. De wijngaarden zijn ideaal gelegen op 180 meter hoogte en worden omringd door garrigues, met begroeiing die typisch is voor het Middellandse Zeegebied: zee-dennen, witte eiken, rozemarijn, tijm, rotsrozen, brem, aardbeibomen en heide. 

Schistbodem
De bodem bestaat uit schist en zandsteen. Arme grond, die een lage opbrengst geeft: afhankelijk van het jaar schommelt de productie tussen 20-30 hectoliter per hectare. Het klimaat is typisch mediterraans, met zachte winters en hete, droge zomers. Dankzij de drainerende schistbodem kunnen de wortels diep doordringen, om het vocht en de voedingsstoffen te vinden die de wijnstokken nodig hebben om te groeien. Het domein omvat op dit moment 20 hectare wijngaard met een aanplant van carignan, mourvèdre, syrah, grenache noir, lledoner pellut en grenache gris. 

De faciliteiten 
Een moderne, functionele wijnmakerij werd in 2013 gebouwd. Met een totale oppervlakte van 750 m² zijn de gebouwen gerangschikt rond een mediterraan terras dat is ontworpen voor ontspanning en meditatie. De apparatuur voor de wijnbereiding is gekozen om de kwaliteit van de oogst zoveel mogelijk te behouden: een ontsteel- en sorteermachine, een pneumatische pers en een omkeerbare koelwaterunit (automatische temperatuurregeling).

Filosofie 
Doel van het werk in de wijngaard is om gezonde, rijpe druiven te produceren. Hierdoor wordt het werk in de kelder aanzienlijk vergemakkelijkt. De oogst is het hoogtepunt van een heel jaar werk en de kwaliteit van het nieuwe wijnjaar hangt ervan af. De oogstdatum voor elk perceel is cruciaal en elk jaar opnieuw is het een dilemma om de juiste balans te vinden tussen optimale rijpheid en het nemen van redelijke risico's. De druiven worden met de hand geoogst, gesorteerd en in hun geheel naar de wijnmakerij gebracht. Daarna volgt een lange inweking (macération), tussen 15 en 30 dagen, afhankelijk van de cuvée. Het hele wijnmaakproces wordt delicaat aangepakt om overextractie te voorkomen. Zodra de gisting is voltooid, worden de wijnen overgebracht naar Franse eiken vaten om 12 tot 18 maanden te rijpen, ook weer afhankelijk van de cuvée. Eindresultaat zijn fruitige wijnen met soepele, zijdeachtige tannines die goed bewaard kunnen worden. 

‘De grote kunst van het maken van goede wijn is er een van primitieve eenvoud.'
Jules Guyot 1860 

L’Olivette 
Een nieuwe activiteit op Mas Gabinèle is de productie van olijfolie. Aan de wijngaarden grenst een zogenoemde olivette, een veld met olijfbomen dat tegenwoordig een olijfgaard wordt genoemd. Deze olivettes waren tot de 19e eeuw gebruikelijk op het zelfvoorzienende platteland, vaak dicht bij de huizen gelegen of grenzend aan de wijngaarden, om de olieproductie van families te verzekeren. De olijfgaard van Mas Gabinèle telt ongeveer tweehonderd bomen, waarvan de jongste 18 jaar oud zijn en de oudste vijfhonderd jaar oud. Er staan vooral winterharde variëteiten van Franse of Spaanse oorsprong, zoals lucque, olive, arbéquine, picual of lichin. De natuurlijk drainerende schistbodem en de hoogte van 180 meter, wat koele nachten betekent, zijn zeer gunstig voor de olijventeelt. De olijven worden met de hand geoogst of met behulp van kammen op netten. De oogst wordt vroeg gestart (in oktober of november) om een mooie, zoete, aromatische groene vrucht te verkrijgen. In 2017 leverde de eerste oogst 450 kg olijven op, of iets meer dan 70 liter olijfolie.

Domaine Mas Gabinele
Faugères 2020 rouge
Type-echt en duidelijk Faugeres van niveau!
Druivenras 35% grenache, 30% syrah, 25% carignan en 10% mourvèdre
Land / Streek Frankrijk Languedoc Roussillon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 19,95
Domaine Mas Gabinele
IGP Pays d'Hérault 2021 Carignan
Carignan op zijn best. Prachtwijn!
Druivenras Carignan
Land / Streek Frankrijk Languedoc Roussillon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 15,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief