Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Pecchenino

Piemonte / Italië

Familiebedrijf
Het wijnhuis Pecchenino is altijd een familiebedrijf geweest. De eerste wijnbouwactiviteiten dateren van het einde van de twintigste eeuw, toen het wijnbedrijf, geleid door grootvader Attilio, iets meer dan 8 hectare besloeg. In de jaren zeventig gingen de teugels van het bedrijf over in handen van zijn zoon Marino en later, aan het eind van de jaren tachtig, namen zijn zonen Orlando en Attilio het bedrijf over. Aan hen is de grootste uitbreiding van het wijngaardareaal te danken, dat vandaag de dag 35 hectare beslaat, verdeeld over de gemeenten Dogliani, Monforte d'Alba en Bossolasco. 

Land van dolcetto, nebbiolo & barbera
Het gebied van Dogliani, waar de originele wijnmakerij is gevestigd, is typisch voor de teelt van dolcetto, dat nog steeds de dominante variëteit is, gevolgd door nebbiolo en barbera. In de loop der jaren heeft het bedrijf ook wijngaarden aangekocht in de gemeente Monforte d'Alba, waar een tweede wijnmakerij is gewijd aan de productie van barolo en enkele andere in de gemeente Bossolasco, gewijd aan de productie van witte wijnen.


'De wijnbouwer is in de eerste plaats de hoeder van het terroir. Dat bewaken en verfraaien wij met ons werk.'

In de wijngaard
De wijngaard wordt bewerkt met groot respect voor de natuur, de biodiversiteit en het milieu. Duurzaam beheer zorgt voor de beste kwaliteit druiven. Grasbegroeiing maakt de grond van de wijngaard zacht en voorkomt erosie. In de strijd tegen ziekten van de wijnstokken worden de behandelingen nauwkeurig gepland, rekening houdend met de regenval. Men gebruikt kopersulfaat tegen valse meeldauw en minerale zwavel tegen echte meeldauw. Alle werkzaamheden in de wijngaard worden handmatig uitgevoerd om de kwaliteit beter te kunnen controleren.

Dogliani 
In de gemeente Dogliani bevindt zich oorspronkelijke wijnmakerij, ontstaan uit de renovatie van een achttiende-eeuwse boerderij die de familie in 1994 kocht. Sinds 2007 wordt een deel ervan gebruikt als Bed & Breakfast (Casa Pecchenino). Dogliani is een van de gemeenten die deel uitmaken van het productiegebied van de Dogliani DOCG. Dit gebied ligt in het zuiden van Piemonte, in het zuidelijke deel van de Langhe, en is bijzonder geschikt voor de productie van de dolcetto-variëteit. Daarom zijn de 20 hectare rond dit eigendom voornamelijk beplant met dolcetto, gevolgd door nebbiolo en barbera.

Monforte d’alba 
Monforte is een van de elf gemeenten die kenmerkend zijn voor het Barolo-gebied, ten opzichte waarvan het zich in het zuidoosten bevindt. De investeringen van de familie in deze gemeente begonnen in 2004 met de aankoop van wijngaarden in Le Coste di Monforte, gevolgd door de aankoop van gronden Bussia Corsini in 2006. De wijnmakerij in Monforte is het resultaat van de aankoop in 2013 van land in Ravera di Monforte en een boerderij, die later is gerenoveerd en gebruikt voor de vinificatie van barolowijnen.


Genereus

En de ambitie is nog niet op bij Pecchenino: dolcetto, barbera en nebbiolo vormen de geschiedenis en de traditie van Langhe. Chardonnay, pinot noir en riesling, geteeld in specifieke omstandigheden op grote hoogte, kunnen een buitengewone aanvulling worden om het Langhe-gebied tot een van de meest genereuze en expressieve gebieden op het internationale wijntoneel te maken. 


'Via onze wijnen vertellen we over onze familiegeschiedenis, onze tradities en de schoonheid van onze geboortegrond.'
Pecchenino
Langhe Riesling 2020
Wat een spannende en vooral smakelijke Riesling uit de Piemonte
Druivenras Riesling
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 21,25
Pecchenino
Langhe Chardonnay 2023 Maestro
Meesterlijke wijn van 100% chardonnay van de kalkrijke Langhe-heuvels.
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 20,25
Pecchenino
Dogliani 2022 San Luigi
Verleidelijke 100% dolcetto die barst van het fruit.
Druivenras 100% Dolcetto
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 15,95
Pecchenino
Langhe Nebbiolo 2021 Botti
Frisse blauwe bessen. Robuust en complex. Oosterse kruiden. Gedoseerd hout.
Druivenras Nebbiolo
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 21,25
Pecchenino
Langhe Nebbiolo 2019 Bricco Ravera
Zwarte bessen, koffie, peperige bite, lekker kruidig hout. Kleine barolo!
Druivenras 100% Nebbiolo
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 28,50
Pecchenino
Dogliani 2021 San Luigi
Verleidelijke 100% dolcetto die barst van het fruit.
Druivenras 100% Dolcetto
Land / Streek Italië Piemonte
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 15,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief