Philipp Grassl
Neder-Oostenrijk / Oostenrijk
Romeinse roots
Carnuntum, een van de subregio’s van het Oostenrijkse wijngebied Niederösterreich, heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen en de Kelten. Het plaatsje Carnuntum was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior, zo’n 35 kilometer ten oosten van het huidige Wenen. Net zo indrukwekkend als de geschiedenis zijn de wijnen die hier op 906 hectare wijngaarden worden geproduceerd. Typisch voor de regio zijn de rode wijnen van zweigelt en blaufränkisch, en de witte wijnen van weissburgunder en grüner veltliner.
Ten zuiden van de Donau
Deze regio ligt ten oosten van Wenen en loopt tot aan de grens met Slowakije. De wijngaarden strekken zich uit ten zuiden van de Donau over drie heuvelachtige landschappen: het Leithagebergte, het Arbesthaler heuvelland en de Hainburgerbergen. In Carnuntum liggen veel wijngaarden op leem- en lössbodems, maar ook zanderige grindondergrond komt voor.
DAC-status
In 2019 kreeg Carnuntum eindelijk de DAC-status. De wijnstreek hanteert nu de piramide met drie niveaus van oorsprong: Gebietswein (regionale wijn), Ortswein (wijn uit dorpen) en Riedenwein (wijn uit één wijngaard). Zweigelt en blaufränkisch zijn de belangrijkste rode druivenrassen. Blends mogen hooguit tot een derde van de andere toegestane druivenrassen bevatten, zoals sankt laurent, cabernet sauvignon of merlot. Er worden in Carnuntum DAC echter ook goed gestructureerde en robuuste witte wijnen gemaakt van chardonnay, weissburgunder en grüner veltliner. Net als bij de rode wijnen mogen blends tot een derde andere druivenrassen bevatten. Wijnen buiten de Carnuntum DAC krijgen als herkomst vermelding ‘Niederösterreich’ op het etiket.
'Let the vineyard speak.'
Philipp Grassl
Imago-herstel
Sinds de oorsprong in de 18e eeuw heeft wijn een rol gespeeld in de familie Grassl. De eerste geregistreerde botteling vond plaats in de jaren 1950, maar het duurde tot de jaren 1970 vooraleer er wijnen van enige kwaliteit opdoken. Het was echter pas na 2006, toen de jonge Philipp Grassl het overnam, dat het wijnhuis opklom naar de rangen van de echte serieuze producenten in de regio. Ondanks Philipp's toewijding en enthousiasme over wijn, wilde hij in eerste instantie geen wijnmaker worden. Toen hij in het begin van de jaren negentig met zijn vader wijn ging leveren aan de kleine tavernes en restaurants in Wenen, hadden wijnmakers een slecht imago, zo herinnert hij zich. "Wijn was goedkoop en mensen dronken voor het volume, niet voor de kwaliteit". Daarbovenop kwam het grote schandaal met de additieven aan het eind van de jaren tachtig.
Vrolijke boetiekwijnbouw
Philipps houding veranderde toen hij in 1997 stage liep in Sonoma County. In Californië zag hij beide kanten van de wijnbouw: intensieve, industriële wijnbouw met veel additieven, maar ook vrolijke, hoogwaardige boetiekwijnbouw waar hij van genoot. Terug in Oostenrijk was hij ook getuige van de ommekeer, waarbij een nieuwe generatie wijnmakers kwaliteit nastreefde op een ongekend niveau om de ernstig gedeukte reputatie van het land te herstellen.
Handgemaakte wijnen
Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan inspireerde de trend naar handgemaakte, originele, terroirgedreven wijnen die worden gemaakt met weinig interventie, hem om zijn leven te wijden aan wijn en het domein van zijn familie. Vandaag de dag wordt het domein nog steeds gerund als familie, met de ouders van Philipp nog steeds in de wijnmakerij en een team dat klein genoeg is om iedereen een beetje van alles te laten doen. De familie beheert 27 hectare wijngaard, met een hoofdrol voor zweigelt, blaufränkisch en sankt laurent.
Gunstig klimaat
Het gematigde continentale klimaat van Carnuntum - hete zomers en strenge winters - is gunstig voor rode druivensoorten, omdat het zorgt voor volledige rijpheid tegen het einde van de zomer en de wijnstokken in staat stelt om te ontspannen in een rustgevende winterslaap. Warme winden uit de Pannonische vlakte in het oosten houden de wijn droog en warm, terwijl extreme temperaturen worden gematigd door de invloed van de Donau - dit alles draagt bij aan de langzame en geleidelijke rijping die smaken verdiept en tannines polijst.
Wit als tegenwicht
Groter, bekender of internationaler worden is hier niet de ambitie. Bij Grassl concentreert men zich op waar men goed in is en streven ze ernaar om steeds een beetje beter te worden. Gewerkt wordt voornamelijk op basis van de lokale rode wijnrassen zweigelt en sankt laurent. Puur of verfijnd door cuvéepartners als cabernet sauvignon, merlot en syrah. Ongeveer een vierde van de productie bestaat uit welschriesling, grüner veltliner, chardonnay en sauvignon blanc, die enerzijds uit traditie en anderzijds uit passie geteeld wordt. Eigenlijk om te voorkomen dat je te veel rood ziet.
15 minutes of fame
Prestigieuze prijzen, zoals de verkiezing tot Falstaff Winemaker of the Year, zijn weliswaar iets heel moois, maar worden vooral beschouwd als bevestiging dat ze op de juiste weg zijn. De 15 minutes of fame zijn van minder belang. Bij Grassl zijn ze ervan overtuigd dat de vreugde die deze wijnen brengen vooral te danken is aan de vreugde die zij als eerste erin gestopt hebben.
'De verkiezing tot Winemaker of the Year beschouwt Grassl vooral als bevestiging dat ze op de juiste weg zijn. De 15 minutes of fame zijn van minder belang.'
Carnuntum rot Bärnreiser 2021 Erste Lage
Carnuntum Rothenberg Chardonnay 2022
Carnuntum Chardonnay 2023
Carnuntum rot Prellenkirchen 2021
Carnuntum Sankt Laurent Classic 2022