Racines
Californië / Verenigde Staten


Een nieuw wijnhoofdstuk
Racines Wines is een bijzonder wijnproject dat is ontstaan uit de samenwerking van drie grote namen uit de Franse wijnwereld: Étienne de Montille en Brian Sieve uit de Bourgogne, en Rodolphe Péters uit de Champagne. Wat hen bindt? Een gedeelde passie voor terroir, puurheid en elegantie – én de drang om buiten Frankrijk een nieuw wijnhoofdstuk te schrijven. In het koele, oceaan-beïnvloede klimaat van de Santa Rita Hills in Californië vonden ze het perfecte terroir om chardonnay- en pinot noir-wijnen te maken die finesse en diepgang combineren met een ongekende precisie.
Wortels in Bourgogne en Champagne
Racines – Frans voor ‘wortels’ – staat symbool voor de verbinding tussen traditie en vernieuwing. De wijnen zijn handgemaakt, transparant in stijl, en dragen de signatuur van generaties aan vakmanschap uit Bourgogne en Champagne, vertaald naar het karaktervolle Californische landschap.


Santa Rita Hills
Racines is een samenwerking tussen twee klassieke huizen uit Frankrijk, geleid door vignerons Étienne de Montille en Brian Sieve uit de Bourgogne, en Rodolphe Péters uit de Champagne. Het team bundelde hun individuele ervaring voor de ambachtelijke productie van een reeks prachtige pinots en chardonnays in de Santa Rita Hills in Californië.
Het project is de eerste onderneming buiten Frankrijk voor zowel Étienne als Rodolphe, en vormt een samensmelting van het beste van Bourgogne, Champagne en Californië. De wijnen bevestigen wat velen al vermoedden: als je in de Nieuwe Wereld terroirgedreven, elegante en gebalanceerde wijnen wilt maken, dan is Santa Rita Hills dé plek.
Dreamteam
Étienne de Montille trad in 1983 toe tot Domaine de Montille, waar hij samenwerkte met zijn vader – de legendarische Hubert de Montille – aan de verdere uitbouw van het domein en het versterken van de focus op terroir. Hij speelde een sleutelrol bij de invoering van biologische wijnbouw en later ook biodynamische methoden. Ook stond hij centraal in de uitbreiding van het domein tot 30 hectare, waaronder het iconische Château de Puligny-Montrachet.
Brian Sieve komt uit Indianapolis, wat hem tot een bijzonder zeldzaam geval maakt: een Amerikaan in een van de meest prestigieuze wijnfuncties van Frankrijk. Als chef de cave bij Domaine de Montille sinds 2010 streeft hij naar minimale interventie om zo de maximale expressie van het terroir van het domein tot uiting te laten komen.
Rodolphe Péters vertegenwoordigt de zesde generatie van de Pierre Péters-familie, een gerenommeerd champagnehuis in de zuidelijke Côte des Blancs. Dit iconische familiebedrijf produceert sinds 1919 Grand Cru Blanc de Blancs in de Champagnestreek. De wijnen van Rodolphe staan bekend om hun verfijnde, levendige karakter, waarin frisheid en mineraliteit samenkomen.
Gelijkgestemde zielen
Voor Étienne en Rodolphe biedt Racines de kans om iets volledig nieuws te creëren, los van het gewicht van de geschiedenis die gepaard gaat met wijnmaken in hun eigen dorpen in de Bourgogne en de Champagne. De wijnen zijn duidelijk het resultaat van gelijkgestemde zielen met complementaire smaken en vaardigheden, gedreven door de ambitie om wijnen te maken die moeiteloos naast het allerbeste uit Frankrijk kunnen staan.
Het Santa Rita Hills-terroir is daarvoor ideaal: het wordt beschouwd als een van de beste ter wereld voor de productie van pinot noir en chardonnay. Hoewel de Racines-wijnen duidelijk het karakter van dit unieke terroir weerspiegelen, vertonen ze toch ook eigenschappen die afwijken van wat we doorgaans verwachten uit de Santa Rita Hills.
Pinot noir – gemaakt met whole-cluster fermentation (vergisting met hele trossen), wat zorgt voor elegantie, frisheid en kruidigheid. Dit wordt gecombineerd met pigéage (het onderdompelen van de schilletjes tijdens de vergisting), wat leidt tot een krachtiger, meer geëxtraheerd smaakprofiel, met extra body, volume en een uitzonderlijk rijpingspotentieel.
Chardonnay – geteeld op enkele kilometers van de oceaan, op oude mariene zeebodems. Dit geeft de wijnen een energiek, transparant en precies karakter. Ze profiteren van de technieken en expertise die zijn voortgekomen uit honderden jaren wijnbouwtraditie in de Bourgogne en Champagne.



Santa Rita Hills Chardonnay 2022
Bentrock Chardonnay 2022