Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Rotweingut Iby

Burgenland / Oostenrijk

Wir leben Blaufränkisch
In Burgenland, rond het plaatsje Horitschon, maken de Iby’s al meer dan honderd jaar wijn. Daar zijn ze erg trots op, want de hoge kwaliteit van hun wijnen is het resultaat van de kennis en ervaring die van generatie op generatie is doorgegeven. Bij Iby wordt uitsluitend rode wijn van voornamelijk blaufränkisch gemaakt. Het succesverhaal van dit ras is zelfs in belangrijke mate geschreven door deze familie. Driekwart van de Iby-wijngaarden is aangeplant met deze typisch Oostenrijke druivensoort ‘Wir leben Blaufränkisch', aldus de Iby’s. 

Zonder opsmuk
De omschakeling naar biologische landbouw enkele jaren geleden was een logische keuze: ‘Wijnen typisch voor de regio kunnen alleen afkomstig zijn van biologische landbouw. Hoe minder je je met de natuur bemoeit, hoe origineler de wijn smaakt,” meent Anton Iby V. Biologisch is the only way voor de familie. Toch maken ze er geen ideologie van. Landbouw is de weg, niet het doel. En het doel − de allerhoogste kwaliteit leveren − bepaalt de weg. 

Bij Iby hebben ze al heel wat trends zien komen en gaan. Daarom rennen ze niet achter elke nieuwe ontwikkeling in wijnland aan. In plaats daarvan concentreren ze zich op een eigen stijl die, onvervalst en zonder opsmuk, de kenmerken van druif, bodem en klimaat tot uiting brengt. 

Anton I t/m V
Het Iby-tijdperk begint met Anton Iby die in 1884 wordt geboren. Anton I, als het ware. Zijn zoon Anton II, geboren in 1909, trouwt met Maria Petschowitsch en krijgt met haar twee zonen Anton III (1931) en Paul (1933). Het wijngoed Iby staat vandaag de dag nog steeds op dit boerderijterrein van de familie Petschowitsch. Anton Iby II sneuvelt in de Tweede Wereldoorlog in 1944 op slechts 36-jarige leeftijd. 

Zoon Anton III breidt het wijngaardareaal in de jaren zeventig uit tot 5,5 hectare. In de jaren zestig was hij begonnen met het bottelen en op de markt brengen (op kleine schaal) van rode wijn. Met zijn vrouw Maria krijgt hij vier kinderen, twee dochters en twee zonen, onder wie Anton IV (geboren 1955), de 'senior-Anton' van vandaag. Hij vinifieert voor het eerst rode wijn in 1983 samen met echtgenote Johanna op een wijngaard van 1,25 ha.

Zíjn zoon Anton V (geboren in 1975) studeert in 1994 af aan de wijnbouwschool in Klosterneuburg en treedt, na stages in Priorat (Spanje) en Nappa Valley (Californië), in 1996 in dienst bij het ouderlijk wijnhuis als oenoloog en keldermeester. De wijngaardoppervlakte blijft ondertussen maar doorgroeien: inmiddels 20 hectare.


'Fruitige, soepele, elegante rode wijnen die meteen verleiden.'
Yoeri VojacekSchrijf je in voor onze nieuwsbrief