Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Ruggeri

Veneto / Italië

Opperste zorg & aandacht
Bij Ruggeri houden ze zich al zeventig jaar bezig met het maken met mousserende wijn, maar nog elke dag worden de technieken verfijnd en de werkprocessen verder geperfectioneerd. Een soort eeuwig streven naar harmonie in de metamorfose van de wijn naar mousserend. Zo’n hoog level van zorg en aandacht is essentieel voor het kweken van wijnpersoonlijkheden, vinden de wijnmakers van Ruggeri. 

Maniakaal
Dat begint met een bijna maniakale focus op het selecteren van druiven van de verschillende locaties rond prosecco-epicentrum Valdobbiadene. Er zijn grote verschillen tussen de wijngaarden en de intrinsieke kenmerken van hun druiven. Dat vraagt om optimaal ontwikkelde intuïtie en skills bij het samenstellen van de wijnen. Ook moeten de makers al hun expertise aanwenden om de seizoenen te lezen en de elk jaar wisselende omstandigheden te interpreteren. Zo is in de loop der tijd een heel eigen Ruggeri-identiteit ontwikkeld: aromatische zuiverheid, verfijnde fruitigheid, een floraal-aromatisch profiel en het perfecte evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad. 

Oude stokken
Ruggeri produceert zijn fijne mousserende wijnen van druiven die in de prachtige heuvels van Valdobbiadene groeien, met z’n unieke mix van klimaat, bodem en zon-expositie. Op oude landkaarten duidden de Romeinen dit gebied aan als ‘hic sunt leones’; een wild gebied dat verder reikt dan eerder veroverde en ontgonnen gebieden. Ruggeri was hier het eerste wijnhuis dat een mousserende wijn produceerde met uitsluitend druiven van eeuwenoude wijnstokken (‘vecchie viti’) en ook het eerste wijnhuis in het DOCG-gebied dat een Extra Brut maakte, voordat deze door de appellation werd geaccepteerd.


'De Ruggeri-stijl: zuiver, verfijnd fruitig, floraal-aromatisch en een perfect evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad.'


Werelderfgoed
Binnen de benaming Prosecco werd het gebied rond Valdobbiadene in 2009 een DOCG-gebied (gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming). De hier geproduceerde wijn draagt de naam Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. In 2019 werden de heuvels van Valdobbiadene zelfs tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. Het zijn echte cultuurlandschappen waar het werk van de wijnmakers enorm heeft bijgedragen aan het creëren van een unieke omgeving die hartstochtelijk beschermd en gepromoot wordt. 

Cartizze
In het centrum van de heuvels van Valdobbiadene ligt de heuvel van Cartizze, het meest prestigieuze gebied van de regio. Cartizze, of beter gezegd Valdobbiadene Superiore di Cartizze D.O.C.G., vertegenwoordigt het summum van de wijnbouw in deze regio. In dit kleine maar zeer gewaardeerde gebied vind je de ultieme expressie van de gleradruif met z’n delicate, fruitige en florale aroma's. De ideaal gesitueerde hellingen en de unieke samenstelling van de bodem − voornamelijk bestaand uit kalksteen, klei en zandsteen − vormen het fundament voor de karakteristieke, verfijnde wijnen. Ruggeri werkt samen met een groot aantal lokale druiventelers, waardoor het huis de grootste particuliere verwerker van Cartizze-druiven is. 

Historische wijngaarden
De gleradruif (vroeger ‘prosecco’ genoemd) groeit in langwerpige trossen, met lange dunne stengels die de goudkleurige zonovergoten druiven ondersteunen. De druif is net zo delicaat en elegant als de wijn die ze voortbrengt. In de historische wijngaarden van Valdobbiadene zijn tussen de glera-wijnstokken hier en daar ook inheemse rassen te vinden, zoals bianchetta, perera en verdisio, die een bijdrage leveren aan de complexiteit van het eindproduct. Tot de jaren negentig werden de druiven vrij laat geoogst, niet eerder dan oktober. De laatste jaren is de oogst echter vervroegd en vindt nu plaats midden tot eind september, soms zelfs al aan het begin van de maand.

Fossiele bodems 
De dramatische, dromerige schoonheid van de steile hellingen van de Valdobbiadene is onmiddellijk herkenbaar en bij iedereen geliefd. Maar er zijn andere belangrijke elementen die de rive, oftewel de hellingen, nóg specialer maken. Om te beginnen is er een groot aantal eeuwenoude glerawijnstokken in de wijngaarden: prachtige, knoestige, gerimpelde sculpturen die majestueus staan, doordrenkt van geschiedenis en vastbesloten om hun missie te vervullen. Ze dragen de prachtige vruchten die hen sieren als juwelen. Die oude wijnstokken vormen een levend verslag van de lokale wijnbouw. Ruggeri heeft zelfs een opleidingsprogramma opgezet dat de plaatselijke wijnbouwers in staat stelt een diepere kennis te ontwikkelen over snoeitechnieken, benaderingen van duurzaamheid en ziektepreventie, omdat een gezonde wijnstok op een meer natuurlijke manier veroudert. 

Oerzee
Ten tweede is er de aanwezigheid van een groot aantal fossielen van zeedieren, vissen en schelpen in de bodem. Miljoenen jaren geleden vormden deze gronden de zeebodem van een warme tropische oceaan, en ook nu nog, als je vanaf de top van de heuvel van Cartizze de golvingen van ruggen en dalen volgt, is het bijna alsof je de golven van de zee kunt zien en horen. Dit speelt een rol bij de vorming van de subtiele mineralige smaak van de wijnen.Ruggeri
Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Extra Dry Giall'Oro
Elegant, fruitig, acacia, groene appel. Fris met zachte, fijne mousse.
Druivenras Glera
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 11%
€ 14,25
Magnum - 1.5 l
Valdobbiadene DOCG Prosecco Super. Extra Dry Giall'Oro 1.5L
Ruggeri
Valdobbiadene DOCG Prosecco Super. Extra Dry Giall'Oro 1.5L
Elegant, fruitig, acacia, groene appel. Fris met zachte, fijne mousse.
Druivenras Glera
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 1.5 L / 11%
€ 33,75
Ruggeri
Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Brut Quartese
Vlezig fruit, groene appel. Floraal. Citrus. Concentratie en laagjes.
Druivenras 85% Glera en 15% andere lokale varieteiten
Land / Streek Italië Veneto
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 11%
€ 14,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief