Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Shannon Vineyards

West-Kaap / Zuid-Afrika


Van appels naar druiven

Shannon Vineyards is een family boutique winery in de Zuid-Afrikaanse Elgin Valley, ten zuiden van Stellenbosch en ten zuidoosten van Kaapstad. Van oorsprong werden in dit gebied vooral appels en peren geteeld, maar de aanplant van druivenstokken is de laatste decennia enorm gegroeid tot een areaal van op dit moment circa duizend hectare. Het Elgin-wijndistrict behoort tot de wijnregio Cape South Coast aan de West-Kaap.


Cool climate

In Elgin zijn zo'n twintig wijnbedrijven actief, waaronder het door Ierse immigranten gestichte Shannon Vineyards. Het klimaat is hier relatief koel door zowel de ligging vlak bij de oceaan, de koele wind als ook de hoge ligging. Dit cool climate, omringd door het Kogelberg-gebergte die zowat de hele vallei omvat, zorgt voor een uniek microklimaat en een terroir dat bijzonder geschikt is voor de teelt van sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, shiraz en cabernet sauvignon.

  • Uitgeroepen tot Winegrower of the year door Tim Atkin 
  • Winner of Vivino's 2020 Wine Style Awards: South African Merlot 


'Uitzonderlijk goede wijnen uit een bijzonder microklimaat. Mooie natuurlijke zuren, perfect uitgebalanceerde smaken, elegantie, structuur en uitstekend verouderingspotentieel.'

Yoeri VojacekTroef

Dat Elgin een unieke appellatie is voor wijnbouw staat vast. De hoogteligging is een enorme troef: het gebergte heeft een mooi verkoelend effect en creëert grote temperatuurschommelingen tussen de maxima van de middaghitte en de minima tijdens de koude nachten. Daardoor wordt de rijpingstijd van de druiven verlengd, waardoor de kans toeneemt om te plukken dicht bij het herfstpunt.


Deken van mist

Naast de bergen is een andere grote geografische invloed de Palmietrivier, die de oostelijke grens van het landgoed vormt. De rivier begint hoog in de omliggende bergketens. Tijdens de nacht stroomt de koude lucht die op de bergtoppen wordt gegenereerd naar de wijngaarden beneden en hult ze in een deken van mist. Deze koude ochtendmist die voorbijdrijft, symboliseert het koele klimaat van Shannon Vineyards en is zelfs vastgelegd in het logo en de etiketten van het wijnhuis.


Gelijkmatig rijpen

De unieke klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de druiven in Elgin langzamer en langer op de wijnstokken kunnen rijpen. Dit betekent een lage PH, een goede natuurlijke zuurgraad en perfect uitgebalanceerde smaken. Kortom wijnen met elegantie en structuur, die bovendien uitstekend verouderen.


'Het koele klimaat bij Shannon Vineyards wordt gesymboliseerd door de koude ochtendmist die opstijgt uit het zoete water van de Peninsula Dam.'


Mineraliteit 

Eigenaren James en Stuart Downes zijn gepassioneerde wijnbouwers en willen het potentieel van de Elgin Valley maximaal weerspiegeld zien in hun wijnen. Het team van Shannon Vineyards streeft naar maximale mineraliteit en individualiteit van de verschillende terroirs, met een minimale interventie.


Persoonlijkheden

De druiven komen van de uitzonderlijke wijngaarden op berghellingen boven de oevers van de Peninsula Dam, aan de Palmietrivier in de Elgin Valley. Deze unieke wijngaardlocaties, in combinatie met het zeer ervaren wijnbouwteam van Kevin Watt en James Downes, en een wijnmaakfilosofie van minimale interventie gevolgd door de wijnmakers Gordon Newton Johnson en Nadia Newton Johnson, produceren wijnen met onderscheidende persoonlijkheden. Elke wijn heeft een gevoel van plaats. Ze zijn verleidelijk en gedenkwaardig door hun complexiteit, structuur en elegantie.

Lezen: het geheim achter de meest bekroonde merlotwijn van Zuid-Afrika


'De unieke klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de druiven in Elgin langzamer en langer op de wijnstokken rijpen.'


 

Shannon Vineyards & Wines
Elgin Sauvignon blanc 2021
Een cool climate Sauvignon uit Zuid-Afrika
Druivenras Sauvignon Blanc
Land / Streek Zuid-Afrika Westkaap
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 13,95
Shannon Vineyards & Wines
Elgin Oscar Brown Chardonnay 2021
Smaakvol, rijk en een grote diversiteit. aan smaak
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Zuid-Afrika Westkaap
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 29,50
Shannon Vineyards & Wines
Elgin Merlot 2019
"Juicy and dusty with delightful layers of dusty plum, sour cherry and soft elements of juicy tobacco"
Druivenras Merlot
Land / Streek Zuid-Afrika Westkaap
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 23,95
Shannon Vineyards & Wines
Elgin Mount Bullet Merlot 2019
Icoonwijn van Shannon!
Druivenras Merlot
Land / Streek Zuid-Afrika Westkaap
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 49,50
Shannon Vineyards & Wines
Elgin Rockn Rolla Pinot Noir 2021
Single vineyard met Dijon Clone PN113
Druivenras Pinot Noir
Land / Streek Zuid-Afrika Westkaap
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14,5%
€ 47,50 € 38,00
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief