Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Tenute Rubino

Puglia / Italië


Puglia: schatkist van cultuur
Alleen al de naam Puglia roept bij velen van ons een galerij van beelden, geuren en smaken op. Vooral de zee - of liever zeeën: de wateren van de Adriatische en de Ionische Zee omhullen deze smalle strook land, de hak van het Italiaanse schiereiland, een schatkist van oude culturen en tradities. Een westelijk uitsteeksel, gericht naar de Balkan, naar Griekenland en Zuidoost-Europa, waar de zee verenigt in plaats van verdeelt. Een grensgebied waar alles eindigt en alles tegelijkertijd weer kan beginnen.   

Land tussen twee zeeën
Salento is in onze collectieve verbeelding de hak van Italië. Dit gebied, dat verdeeld is over de gemeenten Lecce, Brindisi en Taranto, is een bakermat van geschiedenis en traditie en stond ooit bekend als Messapia, wat ‘land tussen twee zeeën’ betekent. Het werd al betreden door ontelbare volkeren en culturen.

Pionier
Tommaso Rubino vervulde begin jaren tachtig een pioniersrol in de Apulische wijnbouw. Hij geloofde in de kwaliteit en het productiepotentieel van Salento, het meest zuidelijke deel van Puglia. Een streek met een enorme wijngeschiedenis, de Feniciërs en de Grieken waren hier vierduizend jaar geleden al actief met wijnbouw. Tot in de jaren negentig van vorige eeuw werden de druiven van Puglia vooral verkocht aan wijnboeren uit Frankrijk en het noorden van Italië, als ‘vulmiddel’ voor hun eigen wijnen. Wijnboeren als Tommaso wilde de wereld echter laten kennismaken met de kwaliteitswijnen die Puglia voortbrengt. Hij kocht twee stukken land in de omgeving van Brindisi en begon zijn wijnboerderij: Tenute Rubino. 

Ambassadeurs
Inmiddels leidt Luigi Rubino, net zo ambitieus als z’n vader, al jaren dit Pugliese wijnbedrijf (tegenwoordig 275 hectare groot), samen met echtgenote Romina. Zij zetten het succesvolle familiebedrijf met veel verve voort, als ware ambassadeurs van hun terroir. Rubino is inmiddels één van de key players in Puglia.

Eerherstel
In 1999 richtte het bedrijf 20 hectare wijngaard in voor de productie van susumaniello, een authentieke lokale druivensoort die in de vergetelheid was geraakt. Deze zeldzame druif stond tot een aantal decennia geleden veel aangeplant maar werd gerooid vanwege de (te) lage opbrengst. Rubino zorgde voor eerherstel en maakt tegenwoordig van deze druif prijswinnende wijnen als de Oltremé. 

Inheemse rassen
In de gloednieuwe wijnkelders van het bedrijf in Brindisi wordt, onder leiding van oenoloog Luca Petrelli, volop geëxperimenteerd met het maken van moderne wijnen van oude lokale druivenrassen, altijd met respect voor de tradities. Het klimaat is een troef: de hete zomers, zachte winters en een constante verkoeling van de zee zijn ideaal voor het verbouwen van inheemse soorten als negroamaro, primitivo en malvasia.
'De wijnen van Rubino zijn verfijnd, maar bezitten toch die warme gloed van het zuiden.' 

Yoeri VojacekTenute Rubino
DOC Brindisi 2021 Miraglio
Intense en sjieke wijn met veel inhoud.
Druivenras Negroamaro
Land / Streek Italië Puglia
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 15,35
Tenute Rubino
IGT Salento 2020 Punta Aquila
Volle, rijke Primitivo uit Puglia. Topreferentie!
Druivenras Primitivo
Land / Streek Italië Puglia
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 15,50
Tenute Rubino
IGT Salento 2020 Giancola Bianco
Smaakvol, mild, zuiver en iets van tropisch fruit.
Druivenras Malvasia
Land / Streek Italië Puglia
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 18,00 € 14,40
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief