Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Viñedos de Nieva

Castilla y Leon / Spanje

Land van verdejo 
Wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y León aan de oevers van de Duero (in Portugal: Douro) die bij Porto in zee uitmondt. Al sinds de twaalfde eeuw wordt hier wijn gemaakt. In 1980 kreeg het gebied de DO-status, de hoogste herkomstbenaming in Spanje. Verdejo is er − naast viura en een beetje sauvignon blanc − de meest aangeplante druif en zorgt ook voor de mooiste wijnen van de streek: fris, aromatisch, met impressies van rijpe perzik en mooie zuren. Ze behoren tot Spanje’s beste witte wijnen. Het gebied kent een soms extreem klimaat met vorst en sneeuw (‘nieva’) in de winter en intense, maandenlange zon en hitte in de zomer.

'Wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit, frisheid, complexiteit en elegantie.'
Yoeri Vojacek

Hooggelegen wijngaarden
Viñedos de Nieva, in de buurt van de stad Segovia in het zuidelijk deel van Castilla y León, heeft een uniek terroir dat wijnen voortbrengt met een uitzonderlijke kwaliteit, frisheid, complexiteit en elegantie. De hooggelegen wijngaarden (850 meter boven zeeniveau) met hun fijne zandbodems zorgen voor een stabiele, gezonde basis voor de verdejo. De hoogte tempert de hitte en verschaft de druiven verkoeling. De bodem zorgt voor de juiste waterhuishouding. Zo ontwikkelen de druiven de fijnste aroma’s en mooiste zuren. 

Pre-phylloxera 
Sommige stokken verdejo van de bodega zijn wel honderd jaar oud en pre-phylloxera: geplant voordat de phylloxera (druifluis), eind negentiende eeuw toesloeg in de Europese wijngaarden. Wijn afkomstig van druiven van wijnstokken die nog vóór de komst van phylloxera geplant zijn én nog in productie wordt aangeduid als ‘pre-phylloxera-wijn’. Phylloxera zorgde eind negentiende eeuw voor massale sterfte van druivenstokken en een enorm productieverlies overal in Europa. De luis tast het wortelsysteem van de druivenrank aan en verwoest zo binnen no time complete wijngaarden. De (enige) remedie is het enten van de stokken op resistente Amerikaanse onderstammen. 

Dat phylloxera in Rueda niet kon toeslaan, is vooral te danken aan de lokale zandbodems. De druifluis verplaatst zich door gangen te graven in de grond, maar in de fijne zandbodems van Rueda storten deze tunnels in waardoor de stokken gevrijwaard bleven van de plaag. De zeer unieke pre-phylloxera-wijngaarden zijn dus meer dan honderd jaar oud en geven een druivenkwaliteit van ongekend hoog niveau.

Oogsten
De wijnmakerij, onlangs verbouwd, is ontworpen voor een optimale verwerking van de internationaal zo geliefde verdejo-druif. Modern geoutilleerd, maar het maakproces van de wijnen is traditioneel gebleven. De druiven van de jonge wijnstokken worden 's nachts geoogst om ze niet bloot te stellen aan de hoge temperaturen overdag, zodat ze in perfecte staat de wijnmakerij te bereiken. Van de oude stokken worden de druiven wél overdag geoogst, vanwege de moeilijkheidsgraad en de zorgvuldigheid waarmee dit bij zulke oude wijnstokken gepaard moet gaan. De oude, niet-geënte, pre-phylloxera stokken worden ‘Pie Franco’ genoemd. 

Pie Franco 
Van de Pie Franco produceert Viñedos de Nieva exclusieve wijnen (slechts 30.000 flessen per jaar) van zeer hoge kwaliteit. Gezien de leeftijd van de wijnstokken en het feit dat ze niet geïrrigeerd worden, produceren ze slechts twee trossen per plant, wat wijnen oplevert die vol en complex en tegelijkertijd heerlijk fris zijn. Viñedos de Nieva heeft tien hectare Pie Franco in eigendom, en beheert het grootste deel van het gebied van deze wijngaarden die met uitsterven bedreigd worden.

Vinedos de Nieva
Rueda 2022 Blanco Nieva Verdejo
Verdejo met een minerale 'touch'. Lekker vol van smaak
Druivenras Verdejo
Land / Streek Spanje Castilla y Léon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 9,25
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief