Weingut Groebe
Rheinhessen / Duitsland
The art of doing nothing
Het maakproces bij Groeve is übertraditioneel: eiken vaten, langzame, spontane gisting, zonder hightech filtratietechnieken of -apparatuur. Buiten het persen van de druiven in een moderne pneumatisch pers gebeurt alles tijdens het wijnmaakproces op traditionele wijze. Een essentieel onderdeel van de filosofie is om de wijnen alle tijd te geven die ze nodig hebben. Minimaal ingrijpen, ‘the art of doing nothing’, leidt vaak tot het beste resultaat, vindt men hier. En wijnkwaliteit begint bij goed wijngaardbeheer: selectief snoeien, beperkte bemesting en ecologisch bodembeheer. Het groen groeit hier op z’n natuurlijke wijze. Kunstmest, herbiciden en insecticiden zijn uit den boze, in plaats daarvan vertrouwt men op de lokale micro-organismen en de werking van feromonen (in de wijnbouw werkt men met feromonen om het gebruik van insecticiden terug te dringen).
'Minimaal ingrijpen, ‘the art of doing nothing’, leidt vaak tot het beste resultaat.'
Friedrich Groebe
Ecologische principes
Jancis Robinson over wijnmaker Friedrich Groebe:
“You are never too old to learn, unless, obviously, you think you know it all already. Fortunately a natural curiosity about wine has so far saved me from joining the latter category. Mention the village of Westhofen in Rheinhessen and wine enthusiasts will smack their lips in anticipation of fine Riesling wines from such stellar producers as Klaus Peter Keller or Philipp Wittmann. To some, Friedrich Groebe may not have the same ring to his name, but that says more about the modesty of the man than the quality of his wines.”
'Het maakproces is traditioneel: eiken vaten, langzame, spontane gisting, zonder hightech filtratietechnieken of -apparatuur.'
Rheinhessen Westhofener Riesling Trocken 2021
Rheinhessen Riesling Aulerde trocken 2021 GG 1.5L
Rheinhessen Riesling Kirchspiel trocken 2020 GG
Rheinhessen Riesling Aulerde trocken 2021 GG