Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Weingut Holger Koch

Baden / Duitsland


De beginjaren 
Holger Koch en Gabriele Engesser begonnen hun wijnhuis in 2001. De familie Koch teelt echter al vele generaties lang druiven in Bickensohl, sinds 1923 als leverancier van druiven aan de plaatselijke coöperatie. Om hun persoonlijke ideeën over goede wijn te realiseren, startten Holger en Gabriele in 2001 met eigen vinificatie. De eerste jaren waren moeizaam, met eenvoudige apparatuur in de garage als wijnkelder. Een grote stap voorwaarts was de bouw van een nieuwe kelder en woongebouw in 2008. De ontwikkelingsjaren werden in 2017 bekroond met de bouw van een nieuwe wijnopslag voor vat- en flesrijping. 

Komende uitdagingen 
De klimaatverandering is ook voor Koch een existentiële uitdaging. Het wijnhuis reageert hierop door onder meer druppelirrigatie, tankwagens en wateropslag aan te schaffen. Ook worden droogtebestendige wijnstokken geplant en vergroeningsmengels gezaaid in de wijngaarden die de bodem bedekken en het humusgehalte verhogen, wat de verdamping afremt. Een tweede project is de verschuiving naar ongefilterde natuurlijke wijnen. Gemacereerde witte wijnen, pinot noir waarbij de druif in z’n geheel vergist en vinificatie zonder zwavel. Tegelijkertijd blijft Koch trouw aan de fijnheid, precisie en herkenbaarheid van de rassen en hun herkomst.

'Koch produceert wijnen die een rijke, diepe substantie combineren met een levendige, frisse lichtheid.'


Filosofie 
Weingut Koch gelooft in een beperkte bedrijfsomvang die vertrouwd en beheersbaar blijft. Ondanks de toenemende vraag naar de wijnen, zien de Kochs af van uitbreiding, waardoor het mogelijk blijft om alle werk persoonlijk uit te voeren. Het wijngoed wordt duurzaam beheerd, zo ecologisch mogelijk, zonder kunstmest en herbiciden. Er wordt gebruik gemaakt van een grondwaterwarmtepomp, die ook de wijnkelder koelt. Sinds 2018 wordt met zonne-energie gewerkt en met opgeslagen regenwater voor irrigatie.

Der Kaiserstuhl  
De Kaiserstuhl in Baden is een bijzonder gebied, een complex wijnlandschap in zuidwest Duitsland van slechts 15 kilometer doorsnee, dat in geologisch opzicht volledig op zichzelf staat. Van de vlakke heuvels langs de Rijn gaat het in enkele kilometers over in steile hellingen, met smalle dalen. De hoogte loopt op tot maar liefst 557 meter boven de zeespiegel: de zogeheten Totenkopf, het hoogste punt van dit compacte gebergte. De bodem van de Kaiserstuhl bestaat, vooral in het voor de wijnbouw belangrijke westelijke gedeelte, uit overwegend vulkanisch gesteente met lokaal dikke lagen löss, dat in de laatste ijstijd is komen aanwaaien. Het vulkanisch gesteente is rijk aan mineralen en de lössgronden zijn rijk aan kalk, twee kenmerken die de wijnen uit dit gebied een uniek karakter geven.  

Rijke, frisse pinotwijnen
De wijngaarden van Koch liggen in het midden van de Kaiserstuhl, op steile hellingen op 300-400 meter boven zeeniveau. De hoogte en de hellingshoek van de wijngaarden zorgen voor optimale zonexposie en koele nachten, waardoor de druiven zowel kracht als frisheid krijgen. De diepe, vruchtbare lössgronden liggen allemaal in de directe omgeving van Bickensohl. De Kaiserstuhl staat traditioneel voor krachtige, weelderige pinotwijnen. Koch daarentegen wil wijnen produceren die een rijke, diepe substantie combineren met een levendige, frisse lichtheid.


Holger Koch
Grauburgunder Kaiserstuhl 2022
Wat een zuiverheid, heerlijk knisperend fris
Druivenras Grauburgunder
Land / Streek Duitsland Baden
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 16,50
Holger Koch
Weissburgunder Kaiserstuhl 2022
Met (slechts) acht hectare wijngaard wil het wijnhuis nadrukkelijk klein en speciaal blijven.
Druivenras Weißburgunder
Land / Streek Duitsland Baden
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 15,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief