Domaine Eric Boigelot
Monthelie Mon Village 2023 rouge
Domaine Éric Boigelot, gevestigd in Meursault, is een familiebedrijf dat al sinds 1918 actief is in de Bourgondische wijnbouw. Wat begon met 2 hectare in Monthelie, is inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare wijngaard, verdeeld over de appellaties Meursault, Monthelie, Volnay en Pommard. Het domein teelt druivenrassen als aligoté, chardonnay en pinot noir, met een sterke focus op duurzame wijnbouw en bekroond met het HVE3-certificaat. Zoon Charles, vierde generatie, wordt gezien als een groot talent. Met zijn frisse blik en eigenzinnige stijl brengt hij nieuw leven in het familiebedrijf, zonder het verleden uit het oog te verliezen.
Monthélie (lokaal uitgesproken als Month’lie) ligt charmant tussen Volnay en Meursault, op de lagere hellingen van de Côte de Beaune. Als een dorpje in Toscane, schreef de Bourgondische schrijver Pierre Poupon ooit. Eeuwenlang viel het onder het gezag van de abdij van Cluny. Een oud gezegde luidt: ‘Een kip sterft hier van de honger tijdens de oogst’ – zo dominant zijn de wijnstokken aanwezig. De appellation kreeg haar officiële AOC-status in 1937, sindsdien spreken de wijnen van Monthélie steeds meer tot de verbeelding.
Charmante, toegankelijke en verfijnde pinot noir, een van de best bewaarde geheimen van de Côte de Beaune. Deze cuvée weerspiegelt perfect het dorp Monthélie: tussen de elegantie van Volnay en de rondeur van Meursault. Levendig robijnrood. Frisse aroma’s van rode bessen, kersen en viooltjes, vleugje rozenblad, subtiel kruidig. In de mond soepel en energiek, met zijdezachte tannines. Sappige textuur en een lichte minerale toets die zorgt voor diepgang. Pure, ongekunstelde wijn met een heerlijk dorstlessend karakter én net genoeg complexiteit om ook serieuze wijnliefhebbers te bekoren. Ideaal om jong te drinken, maar met potentieel om nog enkele jaren fraai te rijpen. Een ‘village’ met verrassend veel flair.
Samenspel van zachte texturen, aardse tonen en subtiele umami. Niet té zwaar, niet té gekruid – laat de wijn zijn finesse tonen. Kippenbout met rozemarijn en geroosterde wortelgroenten. Tartaar van rund met truffelolie. Gegrilde paddenstoelen met polenta. Varkenshaas met mosterdsaus. Kazen: Brillat-Savarin, Chaource, jonge Tomme, zachte witschimmelkazen.
Reviews
Winehog Flavour of the Year
The 2025 Flavour of the Year recognition goes to Charles Boigelot for his red and whites made in 2022 and 2023.
Charles is working his own estate on some of his father’s vineyards …. Eric Boigelot – a good but little-known estate in Meursault.
The first vintage is 2022 and this has been followed by equally impressing 2023s. These are detailed, complex and carefully made wines … delicate with a lovely terroir expression.
Charles knows how to choose and handle his terroirs. The reds are made with a large share of whole cluster and this gives some delightfully delicate wines … Monthelie Les Plantes is a true delight. The whites do magic with the advanced viticulture … the Meursault Les Pelles expresses a lovely complexity that sends its greetings to one of the legendary estates in Meursault.
Charles Boigelot worked for 2 years with Raphaël Coche at Coche-Dury. His wines are however not Coche clones … but they are made in his style and expression … and they have an x-factor found only at the best estates in Meursault – so try them!
Reviews
Jancis Robinson 16.5/20
So named because Eric B is from Monthelie. Youngest vines 20 years old. Cask sample.
Firm red-cherry fruit. A bit uncompromising at the moment, but it's a great price! Lively and Great Value