Domaine Berthaut Gerbet
Gevrey Chambertin 1er Cru Lavaut Saint Jacques 2023
Amélie Berthaut behoort tot de groep talentvolle en jonge wijnmakers die de afgelopen jaren hun familiedomein hebben overgenomen. In 2013 nam Amélie van haar vaders kant 100% van de percelen over in Fixin en Gevrey Chambertin en van haar moeders kant een groot gedeelte van de familie wijngaarden in Vosne-Romanée. Amélie combineert passie met een gedegen wijnopleiding. Bovendien deelt ze haar kennis en ervaring onderling uit met vergelijkbare bevriende wijnmakers. Alles staat in het teken van grote wijnen…en die worden volgens haar in de wijngaard gemaakt. Veel arbeid en een natuurlijk werkwijze zonder herbiciden. In de kelder gaat ze zo zacht mogelijk te werk gebruik makend van zwaartekracht. Haar terroir gedreven wijnen staan bekend om de elegantie en finesse. Voor ons en voor de internationale pers is Amélie een grote rising star!
Perceel van slechts 0,13 hectare (mix van leem/zand/kalksteen) gelegen op fossiele resten.
Aangeplant in: 1956, 1976, 1983 en 2016.
Vinificatie met 40 tot 60% hele trossen, koude inweking in roestvrijstalen cuves. Tijdens de fermentatie 1 à 2 zachte remontages per dag, pigeage aan het einde van de fermentatie.
Opvoeding: 15 maanden op eikenhouten vaten zonder gebruik van nieuw hout. In het glas herkennen we tonen van donkere bessen, pruimen, bloemen, pure chocolade en bosgrond. De smaak is medium tot vol, vlezig en ondersteund door levendige zuren en poederachtige tannines die in de lange finale mooi doorkomen.
Bij stoofschotels van lamsvlees, bourgondische kazen. (Varkens)gebraad, patrijs of ander klein gevogelte.
Reviews
Winehog 93/100
The Lavaux was the first to be picked and the fruit is both elegant and lively – I love this terroir. It is coming from a nice plot in the northern part of the vineyard. It’s a vivid wine with a lovely and complex midpalate fruit. Shows much better than the 2022 … it deserves two hearts … I do like this expression of this Gevrey.