Domaine des Escaravailles
Cairanne 2022 Le Ventabren rouge
Het verhaal begint in 1953, toen mijn overgrootvader, Jean-Louis Ferran, destijds wijnmakelaar, Escaravailles ontdekte. Hij wordt verliefd op een boerderij die in puin lag, zonder water of elektriciteit en zonder enige schaduw van een wijnstok. Maar hij zag een enorm potentieel. Vervolgens verkoopt hij zijn auto en leent de rest om dit stukje paradijs te kopen. In 1986 arriveerde mijn vader Gilles Ferran op het landgoed, nadat hij zijn oenologieklas in Montpellier had afgerond. Met een duidelijke visie op de wijnstijl die hij wilde maken en ondersteund door Laurence, mijn moeder, vinifieerde hij in 1999 zijn eerste jaargangen en gaf zo de identiteit van het landgoed vorm. Wijnen naar zijn beeld, vol finesse, diepte, heerlijk fruit, gemaakt om te delen. Dit alles doet hij samen met zijn beste maat Philippe Cambie, partner op het landgoed Calendal en bovenal een zeer groot adviserend oenoloog. In 2018, als het over mijzelf gaat, Madeline, en vanaf mijn jeugd spelend in de wijngaarden en in de kelder, besluit ik na verschillende ervaringen in Frankrijk en in het buitenland, om me bij mijn ouders, Laurence en Gilles, te voegen en zo de continuïteit van het familiedomein te verzekeren. Het is nu aan mij om te observeren, te leren, te proberen en de rest van het verhaal te schrijven. En mijn visie op wijn over te brengen. Dit doe ik allemaal met de hulp van ons gemotiveerde team: Abdel, Camille, Elodie, Hafid, Joël, Kévin, Marie, Maxime, Philippe en alle seizoenarbeiders. A la vôtre!
Afkomstig uit verschillende wijngaarden, voornamelijk uit het hoger deel van de Ventabren-berg. De wijngaarden zoals "Les Combes de la Pauline" en "La Baye Bas" bestaan voornamelijk uit kalkstenen bodems. De Grenache van "Font Croze" groeit op zandgronden en geeft wat meer finesse aan de wijn. De druiven zijn ontsteeld. De gisting vind plaats in betonnen tanks en de rijping is vervolgens in betonnen tanks gedurende twaalf maanden. Prachtige kleurschakering met voornamelijk robijnrode nuances. In de geur ontdekken we aroma’s van rode bessen en iets van mint. De smaak in de mond is rond en met structuur. Ook proeven we zwart fruit en witte peper. Elegante en fijne wijn.
Lamstajine met abrikozen. Varkenshaas met truffel. Patrijs. Camembert uit Normandie.