Domaine de Fondreche
Ventoux 2021 Il était une fois
Domaine de Fondreche
Ventoux 2021 Il était une fois
Reviews
The Wine Advocate 91/100
Made in exactly the same way as the 2022, the 2021 Ventoux Il Etait Une Fois is the first vintage to utilize a portion of amphorae for aging the Grenache. Scents of cola, black cherries and almost root-beer-like spice mark the nose, while the palate is full-bodied, plush and supple, with bright acids on the finish. It's 80% Grenache (from vines planted in 1933), plus 10% each Mourvèdre and Syrah. The accompanying reviews are a compilation of notes taken over the past couple of years during visits to the estate. Proprietor Sebastien Vincenti is a thoughtful, conscientious vigneron who was proud to explain that the estate has been certified organic beginning with the 2022 vintage. Speaking of the last few vintages, Vincenti says, "For the consumer, I think 2020 and 2022 are very good—it's possible to drink [them] over a long period of time. Twenty-one is maybe better to drink earlier. I see consistent differences across the cuvées, with the difference being in the tannins." Proponents of natural wines—or, equally, those not normally inclined to drink them—may want to check out Fondreche's Nature bottling, which uses indigenous yeasts, eschews sulfite additions and is bottled unfiltered if the microbiology allows for it. It's a charming, slurpable red that's just fun to drink. Vincenti is one of the top producers in the Ventoux and a proud partisan for the region, with enough volume to ensure decent availability in many markets. The wines are worth seeking out.
Domaine de Fondrèche
Rhône Zuid / Frankrijk


Domaine de Fondrèche ligt aan de voet van de Mont Ventoux, op enkele kilometers afstand van Carpentras. Het omvat veertig hectare wijngaard, verdeeld over drie grote percelen, gedefinieerd aan de hand van hun productiedoelstellingen. Het historische plateau van Fondrèche wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van rode wijnen. De bodem, die bestaat uit oude alluviale afzettingen, is zeer stenig met de typische gallets (rolkeien), vuursteen, kristallijn en kalkhoudend aan de oppervlakte. Luchtstromen en sterke thermische amplitudes kenmerken deze plek, waardoor het mogelijk is diepe wijnen met een minerale structuur te produceren. De twee andere percelen zijn bestemd voor de productie van roséwijnen (op de zand/slibbodems) en wit (op de kalkbodems). De unieke bodems en omstandigheden zorgen voor wijnen met een heerlijke frisheid, veel finesse en bescheiden alcoholpercentages.
Lees meer