Bodega Hacienda Monasterio
Ribera del Duero 2021

€ 44,25
/ € 265,50 (per doos van 6)

Bodega Hacienda Monasterio
Ribera del Duero 2021

€ 44,25
/ € 265,50 (per doos van 6)
Hacienda Monasterio, één van de mooiste wijndomeinen van Ribera del Duero, is gelegen tussen Pesquera en Valbuena de Duero. De wijnmaker is niemand minder dan Peter Sisseck van de Ribera-cultwijnmakerij Dominio de Pingus. De wijngaarden werden eind jaren tachtig geplant met stekken van het grootste landgoed van de regio, Vega Sicilia. Het landgoed bestaat uit 160 hectare, waarvan 78 met wijngaarden. De huidige wijnkelder is gebouwd tussen 1991 en 1992 en ontworpen door de Franse architect Philippe Maziéres, die eerder had gewerkt voor prestigieuze wijnkelders zoals Château Margaux, Château d'Yquem, Prieure-Lichine.
Wat een belofte! 20 hl/ha, 18 maanden houtopvoeding op Allier barriques (25% nieuw). De neus is mineraal met tonen van dik, rijp rood fruit aangevuld met een mintachtige frisheid en kruidige- kirschachtige tonen van de houtopvoeding. De aanzet is fris en vloeiend; met sappige, jonge tannines die de wijn volume geven. De wijn is mineraal, complex en heeft een frisheid, een geur en een structuur die een veelbelovende ontwikkeling en rijping op fles mogelijk maken.
Krachtig wild (haas), harde/pikante kazen, stoofschotels, wild zwijn, lamsbout met knoflook en rozemarijn. Picanha, Bavette.
Reviews
The Wine Advocate 95/100

The superb 2021 Hacienda Monasterio was produced with 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot/Malbec cropped at 14.5% alcohol from a cool year. The soils have a high proportion of limestone that marks the wines with a stony and chalky personality, and this 2021 has even more restraint and seriousness. The oak is neatly integrated—it spent 18 months in French oak barrels, 20% of them new, with a small portion in oak vats and 500-liter foudres. Carlos der Río compared it with the 1996 (possibly the greatest vintage at the property... together with this?), a year with clean, ripe fruit, contained ripeness and alcohol and terrific balance on the palate. It feels like it can age for a very long time, as it has the components, the freshness and acidity and the balance to develop nicely in bottle. This is the direction they want for future vintages. They produced 237,200 bottles. It was bottled in June 2023. Carlos del Río junior is slowly taking the reins of Hacienda Monasterio, both from his father and from his father-in-law (Peter Sisseck!). They got rid of the Merlot (it works once every 10 years!) and replaced it with Tempranillo and Cabernet Sauvignon and are experimenting with foudres and oak vats. They have 98 hectares of vines—83% Tempranillo and 17% Cabernet Sauvignon—on 12 different soils, all certified organic since 2015. The idea here is to control the ripeness and alcohol in the wines as the grapes achieve ripeness earlier and earlier with climate change. Output averages 250,000 bottles per year.

€ 44,25
/ € 265,50 (per doos van 6)
Domein Bodega Hacienda Monasterio
Land Spanje
Kleur Rood
Oogstjaar 2021
Bewaartermijn 2024-2032
Serveertemperatuur 17 à 18°C
Smaakprofiel Krachtig & Rijk
Druif 80% Tinto Fino, 10% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot en 2% Malbec
Inhoud 0.75 L
Alcohol 14,5%