Acústic Celler is een van de meest veelbelovende wijndomeinen van Spanje. De wijnen van wijnmaker Albert Jané behoren inmiddels tot de absolute top. Zijn stijl? 'Unplugged' – puur, met karakter, authenticiteit en diep respect voor traditie. De wijngaarden liggen in Montsant, een relatief jong herkomstgebied in Catalonië. Dit geïsoleerde gebied heeft een rijke geschiedenis: ooit brachten monniken hier de wijnbouw op gang. Montsant wordt vaak in één adem genoemd met het aangrenzende Priorat, waarmee het historisch en geografisch nauw verweven is. In het kielzog van het internationale succes van Priorat, kreeg ook Montsant steeds meer erkenning. Toch zijn er duidelijke verschillen: door variaties in bodem en klimaat zijn de wijnen uit Montsant doorgaans iets fruitiger en toegankelijker dan de robuuste wijnen uit Priorat.
Een 100% Garnacha afkomstig van zeer oude wijnstokken, met een diepe, bijna inktachtige kleur. De wijn heeft een krachtig en complex karakter, met een alcoholpercentage van 15,5%, maar blijft opmerkelijk in balans. In de neus een expressieve mix van aardse aroma’s: grafiet, vleesbouillon, balsamico, en medicinale tonen, aangevuld met hints van menthol, zwarte olijven en kersenpit. De smaak is vol en intens, met een krachtige structuur, maar tegelijk verrassend zacht dankzij de fijne, rijpe tannines. De invloed van het hout is subtiel – geen storende houttonen, mede dankzij het licht-getoast Frans eiken van tweede gebruik. Na 13 maanden vatrijping werd de wijn gebotteld. De droge afdronk, ondersteund door tannine en minerale spanning, maakt dit een wijn voor liefhebbers van rijpe, gestructureerde garnacha met duidelijke terroirexpressie. Smaakvol, indrukwekkend en gelaagd – een topwijn uit Montsant voor het volle werk.
Lamsbout uit de oven met rozemarijn en knoflook. Ribeye steak met gegrilde groenten en een kruidige rub. Ossenstaartstoof met rode wijn, laurier en sjalot. Risotto met paddenstoelen en truffelolie. Portobellos gevuld met walnoten, knoflook en Manchego. Chocoladefondant met een vleugje zout of bessencompote.
Reviews
The Wine Advocate 91/100
The 2018 Auditori is pure Garnacha with 15.5% alcohol, plenty of earthy aromas and flavors, reminiscent of graphite and meat broth. It also has plenty of balsamic and medicinal notes too, flirting with overripeness, which became more evident as the wine sat in the glass. The palate reveals plenty of tannin and oak-related flavors, with a dry finish accentuated by the tannin and wood. For fans of ripe and oaky Garnacha. It was bottled after 13 months in second use French oak barrels.
After years of focusing on the vineyards, it's time for Acústic Celler to build a winery on a 10-hectare property that they are also planting with vines but keeping the existing forest and olive trees. They have a total of 52 hectares of own and rented vineyards from which they produce 130,000 bottles per year.
Acústic Celler is een van de meest veelbelovende wijndomeinen van Spanje. De wijnen van wijnmaker Albert Jané behoren inmiddels tot de absolute top. Zijn stijl? 'Unplugged' – puur, met karakter, authenticiteit en diep respect voor traditie. De wijngaarden liggen in Montsant, een relatief jong herkomstgebied in Catalonië. Dit geïsoleerde gebied heeft een rijke geschiedenis: ooit brachten monniken hier de wijnbouw op gang. Montsant wordt vaak in één adem genoemd met het aangrenzende Priorat, waarmee het historisch en geografisch nauw verweven is. In het kielzog van het internationale succes van Priorat, kreeg ook Montsant steeds meer erkenning. Toch zijn er duidelijke verschillen: door variaties in bodem en klimaat zijn de wijnen uit Montsant doorgaans iets fruitiger en toegankelijker dan de robuuste wijnen uit Priorat.