Sinds de erkenning (Denominació d'Origen Qualificada) in 1954 reikt de roem van Priorat tot ver buiten de Spaanse landsgrenzen, zeker het afgelopen decennium. De wijnen behoren tot de beste van Spanje en gaan de hele wereld over. Binnen deze topstreek, innig verstrengeld met buurgebied Montsant, geldt wijnmaker Albert Jané van Ritme Celler (die ook Acústic Celler in Montsant runt) als een groot talent. Zijn wijnmakerij ligt in Vilella Alta, in een omgebouwde boerderij met fantastisch uitzicht op het ruige berglandschap van Montsant. Jané weet het lokale karakter, de authenticiteit en tradities op meesterlijke wijze te combineren met moderne wijnmaaktechnieken. Daarbij laat hij de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan: doing the minimum to get the maximum. Zijn wijnen zijn complex, intens en van heel hoge kwaliteit.
Deze Ritme negre wordt gemaakt van oude garnatxa- en cariñena-stokken, afkomstig van steile terrassen met de kenmerkende licorella-leisteenbodem. De wijn is intens, mineraal, diep fruitig en kruidig, met fijne houttonen en een levendige frisheid die typisch is voor goed gemaakte Prioratwijnen.
Helder kersenrood met een paarse gloed. In de neus krachtig en kruidig, met expressieve aroma’s van rijp rood en zwart fruit – bramen, bosvruchten en een vleug kirsch. De invloed van de licorella-bodem is duidelijk herkenbaar en geeft de wijn een uitgesproken minerale ondertoon.
In de mond een sappige, volle aanzet, gevolgd door gelaagde smaken. De houtopvoeding van 10 maanden is mooi geïntegreerd en brengt subtiele tonen van tabak en kruiden, zonder te domineren. De wijn is geconcentreerd, maar blijft verfijnd, met voldoende frisheid en een prachtige balans. Harmonie, kracht en elegantie – ideaal voor liefhebbers van volle, karaktervolle rode wijnen.
Lamsbout uit de oven met rozemarijn, knoflook en olijven. Ossenhaas of entrecôte met zwarte peper en rodewijnsaus. Kip tajine met dadels, kaneel en ras el hanout (matcht mooi met de kruidige tonen van de wijn). Manchego curado of andere gerijpte schapenkaas. Gegrilde portobello's met balsamico en tijm. Pure chocolademousse met sinaasappelrasp. Brownie met walnoten en een snuf zeezout.
Reviews
The Wine Advocate 91/100
The 2021 Ritme Negre is a generous and concentrated blend of similar parts of Cariñena and Garnacha that has 15% alcohol and matured in lightly toasted French oak barrels and one 5,000-liter foudre for 10 months. It's aromatic, floral, ripe and spicy with some toast notes and a full-bodied palate with fine tannins and good freshness, finishing with a bitter twist. 62,604 bottles produced. It was bottled in February 2023.
Albert Jané hasn't stopped buying and restructuring his vineyards in Priorat for his Ritme Celler project. He now owns 14 hectares and works another six, all organically farmed, to produce close to 80,000 bottles. This year, he has a new impressive Cariñena from coster, slope vineyards, planted in 1920.
Sinds de erkenning (Denominació d'Origen Qualificada) in 1954 reikt de roem van Priorat tot ver buiten de Spaanse landsgrenzen, zeker het afgelopen decennium. De wijnen behoren tot de beste van Spanje en gaan de hele wereld over. Binnen deze topstreek, innig verstrengeld met buurgebied Montsant, geldt wijnmaker Albert Jané van Ritme Celler (die ook Acústic Celler in Montsant runt) als een groot talent. Zijn wijnmakerij ligt in Vilella Alta, in een omgebouwde boerderij, met fantastisch uitzicht op het ruige berglandschap van Montsant. Jané weet het lokale karakter, de authenticiteit en tradities op meesterlijke wijze te combineren met moderne wijnmaaktechnieken. Daarbij laat hij de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan: doing the minimum to get the maximum. Zijn unplugged wijnen zijn complex, intens en van heel hoge kwaliteit.