Sinds de erkenning (Denominació d'Origen Qualificada) in 1954 reikt de roem van Priorat tot ver buiten de Spaanse landsgrenzen, zeker het afgelopen decennium. De wijnen behoren tot de beste van Spanje en gaan de hele wereld over. Binnen deze topstreek, innig verstrengeld met buurgebied Montsant, geldt wijnmaker Albert Jané van Ritme Celler (die ook Acústic Celler in Montsant runt) als een groot talent. Zijn wijnmakerij ligt in Vilella Alta, in een omgebouwde boerderij met fantastisch uitzicht op het ruige berglandschap van Montsant. Jané weet het lokale karakter, de authenticiteit en tradities op meesterlijke wijze te combineren met moderne wijnmaaktechnieken. Daarbij laat hij de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan: doing the minimum to get the maximum. Zijn wijnen zijn complex, intens en van heel hoge kwaliteit.
Afkomstig van oude wijnstokken op de typische licorella-leisteenbodem van Priorat. De naam Plaer betekent ‘genot’ in het Catalaans, en dat is precies wat deze wijn wil bieden: pure expressie van druif en terroir met minimale interventie.
Sensuele, rijk-geschakeerde Priorat met diepe fruitsmaken. Diep robijnrood met paarse rand: je ziet de concentratie al in het glas. Intens en gelaagd, met aroma’s van rijp zwart fruit – bramen, zwarte kersen, pruimen, kruidige tonen van laurier, tijm, zwarte peper en een vleug mineraliteit (natte steen/licorella). Subtiele hints van pure chocolade, grafiet en een vleug viooltjes. Vol en geconcentreerd van smaak, met een zijdezachte textuur. Veel diep fruit (zwarte bes, vijg, braam) en fijn verweven tannines. De frisse zuurgraad zorgt voor balans en elegantie. Afgeronde houtinvloeden: cacao, ceder, en een vleugje zoethout. Lange, mineralige afdronk?die droog maar gelaagd aanvoelt. Hoewel typisch Priorat qua intensiteit, is deze Plaer opvallend toegankelijk en harmonieus – minder zwaar of hoekig dan sommige andere wijnen uit de regio.
Iberico-varkenshaas met balsamico-reductie en geroosterde groenten. Linzenstoof met geroosterde paprika en specerijen. Gegrilde entrecote met paddenstoelenjus of chimichurri. Coq au vin. Pecorino met zwarte peper. Pure chocoladetaart met chili of sinaasappelzeste.
Reviews
The Wine Advocate 91+/100
The 2022 Plaer, also a blend of Cariñena and Garnacha from four old vineyards in different villages from Priorat, fermented with indigenous yeasts with two weeks of maceration and aged in French oak barrels, 20% of them new, with very light toast for 12 months. Like the other Ritme wines, it's ripe and comes in at 15% alcohol, with a powerful nose of dry herbs, hay, straw and esparto grass. It has a lush, big and powerful palate with concentration and abundant tannins but with a certain freshness. It finishes dry. 11,784 bottles produced. It was bottled in February 2024.
Ritme Celler is the Priorat project from Albert Jané, who now owns 14 hectares and works another six, all organically farmed, to produce 65,000 bottles, given the reduction in yields in the last few years. The style is very ripe, concentrated and oaky, a style I have more and more difficulties with each year.
Sinds de erkenning (Denominació d'Origen Qualificada) in 1954 reikt de roem van Priorat tot ver buiten de Spaanse landsgrenzen, zeker het afgelopen decennium. De wijnen behoren tot de beste van Spanje en gaan de hele wereld over. Binnen deze topstreek, innig verstrengeld met buurgebied Montsant, geldt wijnmaker Albert Jané van Ritme Celler (die ook Acústic Celler in Montsant runt) als een groot talent. Zijn wijnmakerij ligt in Vilella Alta, in een omgebouwde boerderij, met fantastisch uitzicht op het ruige berglandschap van Montsant. Jané weet het lokale karakter, de authenticiteit en tradities op meesterlijke wijze te combineren met moderne wijnmaaktechnieken. Daarbij laat hij de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan: doing the minimum to get the maximum. Zijn unplugged wijnen zijn complex, intens en van heel hoge kwaliteit.