Domaine Éric Boigelot, gevestigd in Meursault, is een familiebedrijf dat al sinds 1918 actief is in de Bourgondische wijnbouw. Wat begon met 2 hectare in Monthelie, is inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare wijngaard, verdeeld over de appellaties Meursault, Monthelie, Volnay en Pommard. Het domein teelt druivenrassen als aligoté, chardonnay en pinot noir, met een sterke focus op duurzame wijnbouw en bekroond met het HVE3-certificaat. Zoon Charles, vierde generatie, wordt gezien als een groot talent. Met zijn frisse blik en eigenzinnige stijl brengt hij nieuw leven in het familiebedrijf, zonder het verleden uit het oog te verliezen.
Monthélie?(lokaal uitgesproken als?Month’lie) ligt charmant tussen Volnay en Meursault, op de lagere hellingen van de Côte de Beaune. Als een dorpje in Toscane, schreef de Bourgondische schrijver Pierre Poupon ooit. Eeuwenlang viel het onder het gezag van de abdij van Cluny. Een oud gezegde luidt: ‘Een kip sterft hier van de honger tijdens de oogst’ – zo dominant zijn de wijnstokken aanwezig. De appellation kreeg haar officiële AOC-status in 1937, sindsdien spreken de wijnen van Monthélie steeds meer tot de verbeelding.
Deze Monthélie heeft veel weg van een Meursault, met z‘n mooie gouden tint en toetsen van vanille, witte bloemen (meidoorn), reinetteappels en verse hazelnoten. In de mond zacht van smaak, versterkt door de aanwezige zuren die het kenmerk zijn van grote witte wijnen. Hints van amandel en vuursteen. Afkomstig van een iets hoger gelegen terroir, biedt deze wijn spanning, mineraliteit en elegante zuren. Denk aan subtiliteit en finesse, geen log hout, maar eerder puur en levendig.
Met zijn zachte, volle smaak heerlijk bij gegrilde gamba’s met citroenboter. Dorade of zeebaars uit de oven met venkel. Risotto met citroen en groene asperges. Gaat ook goed samen met blauwe kazen zoals Roquefort, Bleu de Bresse of Bleu d'Auvergne, maar ook met Epoisses en Livarot.
Reviews
The Wine Advocate 89/100
The 2023 Monthélie Les Champs Ronds is showing nicely, offering up aromas of white flowers, peach and toasted nuts, followed by a medium-bodied, satiny and layered palate with a saline, gently oak-inflected finish.
After two years' apprenticeship at Coche-Dury, one with Thierry Pillot and another with Eric Germain, the young Charles Boigelot was well-prepared to return to his family 8.5-hectare domaine. Divided between Monthélie and Meursault, with some 55% in red and the balance planted to white, with the domaine's older vines derived from massal selections propagated by Charles's grandfather. Charles's father used to sell some three-quarters of the production in grapes or must; but today, that's been much reduced—and Charles has also launched his own label, "purchasing" fruit from the family domaine. At Domaine Éric Boigelot, winemaking for whites predicates crushing, followed by a long and firm press cycle, with 11-12 months' élevage in barrels (today, mainly from Tonnellerie Trémeaux, though some toasty barrels from Gillet remain in rotation), followed by bottling under natural cork without filtration. Reds are destemmed and mature in mostly used wood. My first tasting with Boigelot focused on the whites, which are already accomplished, particularly the gently reductive Les Clous and the concentrated Caillerets. And given Charles's youth, it's only the beginning: this is very much an address to watch.