Domaine Eric Boigelot
Meursault 1er Cru Caillerets 2023
Domaine Éric Boigelot, gevestigd in Meursault, is een familiebedrijf dat al sinds 1918 actief is in de Bourgondische wijnbouw. Wat begon met 2 hectare in Monthelie, is inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare wijngaard, verdeeld over de appellaties Meursault, Monthelie, Volnay en Pommard. Het domein teelt druivenrassen als aligoté, chardonnay en pinot noir, met een sterke focus op duurzame wijnbouw en bekroond met het HVE3-certificaat. Zoon Charles, vierde generatie, wordt gezien als een groot talent. Met zijn frisse blik en eigenzinnige stijl brengt hij nieuw leven in het familiebedrijf, zonder het verleden uit het oog te verliezen.
Aromatische kracht en een uitzonderlijk evenwicht tussen boterachtige rondheid en frisse zuren maken Meursault tot een van de grote wijnen van Bourgogne. De appellation omvat 19 climats (lieux-dits verbonden aan een bepaald terroir) die geclassificeerd zijn als Premier Cru. Het climat staat meestal op het etiket vermeld, in dit geval Caillerets.
Wijn met serieuze klasse. Deze zeldzame premier cru ligt op de grens met Puligny-Montrachet, en dat proef je duidelijk terug in het glas. Sublieme chardonnay met verfijning en spanning, die de diepte van Meursault combineert met de frisse precisie van z’n buren. Aroma’s van witte perzik, rijpe citrus en bloesem, subtiel aangevuld met botertonen en geroosterde hazelnoot. In de mond zilte mineraliteit en een krijtachtige textuur, gedragen door een elegante zuurgraad. De afdronk is gelaagd, met een zachte, romige toets die nooit zwaar wordt, maar juist voor balans en verfijning zorgt.
Deze wijn is een perfecte combinatie van kracht en finesse, en dat mag ook terugkomen in het eten: elegante, gelaagde gerechten die de diepte, spanning en verfijnde houttonen van de wijn ondersteunen zonder te overheersen.
Sint-jakobsschelpen met een beurre noisette en gekarameliseerde bloemkool. Kip of kwartel met morilles en roomsaus. Kalfslende met beurre blanc en gegrilde asperges. Ravioli met ricotta, salie en citroenboter. Geroosterde knolselderij met hazelnootboter.
Reviews
The Wine Advocate 93/100
Aromas of pear, toasted almonds, sweet citrus oil and white flowers introduce the 2023 Meursault 1er Cru Caillerets, a medium to full-bodied, dense and satiny wine with excellent depth of fruit, lively acids and chalky structuring extract.
After two years' apprenticeship at Coche-Dury, one with Thierry Pillot and another with Eric Germain, the young Charles Boigelot was well-prepared to return to his family 8.5-hectare domaine. Divided between Monthélie and Meursault, with some 55% in red and the balance planted to white, with the domaine's older vines derived from massal selections propagated by Charles's grandfather. Charles's father used to sell some three-quarters of the production in grapes or must; but today, that's been much reduced—and Charles has also launched his own label, "purchasing" fruit from the family domaine. At Domaine Éric Boigelot, winemaking for whites predicates crushing, followed by a long and firm press cycle, with 11-12 months' élevage in barrels (today, mainly from Tonnellerie Trémeaux, though some toasty barrels from Gillet remain in rotation), followed by bottling under natural cork without filtration. Reds are destemmed and mature in mostly used wood. My first tasting with Boigelot focused on the whites, which are already accomplished, particularly the gently reductive Les Clous and the concentrated Caillerets. And given Charles's youth, it's only the beginning: this is very much an address to watch.