Domaine Eric Boigelot
Meursault Les Petits Charrons 2023
Domaine Éric Boigelot, gevestigd in Meursault, is een familiebedrijf dat al sinds 1918 actief is in de Bourgondische wijnbouw. Wat begon met 2 hectare in Monthelie, is inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare wijngaard, verdeeld over de appellaties Meursault, Monthelie, Volnay en Pommard. Het domein teelt druivenrassen als aligoté, chardonnay en pinot noir, met een sterke focus op duurzame wijnbouw en bekroond met het HVE3-certificaat. Zoon Charles, vierde generatie, wordt gezien als een groot talent. Met zijn frisse blik en eigenzinnige stijl brengt hij nieuw leven in het familiebedrijf, zonder het verleden uit het oog te verliezen.
Aromatische kracht en een uitzonderlijk evenwicht tussen boterachtige rondheid en frisse zuren maken Meursault tot een van de grote wijnen van Bourgogne. De appellation omvat 19 climats (lieux-dits verbonden aan een bepaald terroir) die geclassificeerd zijn als Premier Cru. De precieze herkomst staat meestal op het etiket vermeld, in dit geval Les Petits Charrons. Officieel is dit geen erkend premier cru-climat in Meursault en wordt meestal gebotteld als een Meursault-Villages. Toch is Les Petits Charrons een gerespecteerde lieu-dit (specifieke wijngaardlocatie) nét ten noorden van de Premier Cru-wijngaarden Les Poruzots en Les Bouchères. Door z’n ligging en bodemstructuur levert dit perceel wijnen van bijna Premier Cru-kwaliteit–rijk, mineraal en verfijnd.
Expressieve, verfijnde witte Bourgogne met een uitgesproken karakter. Combineert de klassieke rijkdom van Meursault met een opvallende frisheid en precisie. In het glas helder goudgeel, in de neus springen aroma’s van rijpe perzik, sappige peer en citrusvruchten naar voren, verweven met florale tonen, subtiele hazelnoot, een hint van honing en elegante houtinvloeden. Vol en romig in de mond, met een levendige spanning die voor een energiek geheel zorgt. De textuur is zijdeachtig, met een minerale ondertoon die lang blijft nazinderen in de afdronk.
Les Petits Charrons is een lieu-dit nét buiten de klassieke Premier Cru-classificatie, maar in kwaliteit vaak gelijkwaardig of zelfs indrukwekkender dan een ‘echte’ 1er Cru. De 2023 is een wijn met toekomst, maar ook nu al heerlijk – rijk, precies en met een indrukwekkende gelaagdheid.
De wijn heeft genoeg body voor rijkere gerechten, maar zijn spanning en mineraliteit houden het geheel fris en levendig.
Gegrilde tarbot met beurre blanc. Zeebaars met venkel en citroen. Gebraden kip met knoflook en dragon. Truffelrisotto. Ravioli met pompoen en salieboter. Geroosterde knolselderij met hazelnoot en paddenstoelenjus.
Reviews
The Wine Advocate 90/100
The 2023 Meursault Les Petits Charrons comes from a parcel struggling with degenerating rootstock. Offering up aromas of pear, apple blossom and white flowers, it's medium-bodied, satiny and fine-boned, with a pretty core of fruit and a precise finish.
After two years' apprenticeship at Coche-Dury, one with Thierry Pillot and another with Eric Germain, the young Charles Boigelot was well-prepared to return to his family 8.5-hectare domaine. Divided between Monthélie and Meursault, with some 55% in red and the balance planted to white, with the domaine's older vines derived from massal selections propagated by Charles's grandfather. Charles's father used to sell some three-quarters of the production in grapes or must; but today, that's been much reduced—and Charles has also launched his own label, "purchasing" fruit from the family domaine. At Domaine Éric Boigelot, winemaking for whites predicates crushing, followed by a long and firm press cycle, with 11-12 months' élevage in barrels (today, mainly from Tonnellerie Trémeaux, though some toasty barrels from Gillet remain in rotation), followed by bottling under natural cork without filtration. Reds are destemmed and mature in mostly used wood. My first tasting with Boigelot focused on the whites, which are already accomplished, particularly the gently reductive Les Clous and the concentrated Caillerets. And given Charles's youth, it's only the beginning: this is very much an address to watch.