Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Grosse Pierre, grand succès

Bevlogen vigneronne breekt door naar de top! 

Mijn vader Henri Vojacek deed in de jaren zestig van vorige eeuw al zaken met Domaine de la Grosse Pierre in de Beaujolais. Een wijnhuis dat lange tijd werd geleid door Alain en Véronique Passot die heerlijke chiroubles maakten voor een groot publiek. Grosse Pierre is prachtig gelegen op de granieten hellingen van Chiroubles. In hun chambres d’hôtes hebben we menigmaal overnacht onderweg naar wijnbeurzen in de Rhône of Montpellier. Soms bleven we met opzet nog even hangen in deze mooie streek. Het is namelijk bien boire en Beaujolais. De Passots zijn altijd gastvrij en serveren een lekker ontbijtje met een sappig glaasje gamay-druivensap (jaja, onvergist). Vojacek en Domaine de la Grosse Pierre gaan dus way back. 

Net als bij Vojacek nam de volgende generatie het over, in de persoon van Pauline Passot, dochter van Alain en Veronique. Na haar internationale omzwervingen als sommelier besloot zij in 2018 terug te keren naar haar geboortegrond. Nu is ze een bevlogen vigneronne en één van de boegbeelden van de appellation. Onder haar leiding brak Grosse Pierre door van een prima producent in de middenklasse naar de absolute top van Beaujolais, met erkenning op internationaal niveau. Daar komt nog bij dat ze getrouwd is met een andere wijnboer: Mathieu Melinand van Domaine des Marrans in Fleurie. Het koppel is het perfecte voorbeeld van de nieuwe generatie wijnmakers in de Beaujolais: bevlogen, goed opgeleid en uiterst milieubewust. Een echt power couple.  

De afgelopen oogsten introduceerde Pauline haar eigen stijl: moderner, met veel sap en energie in de wijnen en meer terroir-gericht. ‘Wijnen in de puurste uitdrukking van hun terroir’, zegt ze zelf.  De resultaten zijn indrukwekkend goed. Pauline scoort hoog bij The Wine Advocate/Robert Parker en ook Inside Burgundy is lovend en deelde de hoogste beoordelingen uit. Zo kregen zowel de Chiroubles aux Craz als de Morgon Douby een 5 star review . Beide wijnen worden geroemd om hun ‘stunning purity and grace’.

Ook Inside Burgundy is lovend en deelde de hoogste beoordelingen uit. Zo kregen zowel de Chiroubles aux Graz als de Morgon Douby een 5 star review (de hoogste beoordeling). Beide wijnen worden geroemd om hun ‘stunning purity and grace’. De komende jaren zullen bij Grosse Pierre in het teken staan van verdere investeringen in kwaliteit, met name in de wijngaard. Er valt dus nog veel meer te verwachten.

Bekijk hier alle wijnen van Domaine la Grosse PierreOok zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief