Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Proudly presenting: Maison 33

onze eigen Vojacek huiswijn

Het getal 33 is speciaal voor Vojacek Wijnen. Het is het huisnummer van het familiepand aan het Maastrichtse Vrijthof, daar waar het ooit begon. 33 is ook het landnummer voor internationale telefoongesprekken naar Frankrijk die we dagelijks voeren. In de numerologie is het een meestergetal: 33 resoneert op een hogere trilling dan andere nummers: het staat voor het goddelijke, voor universele liefde en compassie, harmonie, geduld en begrip. Liefde voor het bestaan en alles dat leeft. Deze Maison 33-range is een eerbetoon aan de kleurrijke geschiedenis van wijnbedrijf Vojacek en de passie voor wijn die van de ene op de andere generatie overging. Gemaakt in een moderne stijl: gedurfd, precies en verfijnd. Het zijn zorgvuldig geassembleerde wijnen, persoonlijk ontworpen door Yoeri Vojacek en de wijnmakers van een kwaliteitscoöperatie in de Languedoc-Roussillon. Bovenal zijn het wijnen pour tous les goûts: smakelijk, laagdrempelig en multi-inzetbaar.


'Wijnen pour tous les goûts: smakelijk, laagdrempelig en multi-inzetbaar'


Maison 33 

wit  De witte Maison 33 is een blend van 70% marsanne en 30% viognier. De marsannedruiven zijn afkomstig uit de noordelijke Rhônevallei, met z’n ideale klimatologische omstandigheden, overvloed aan zon en terroirs van krijt-, graniet- en kalkbodems. De viognier komt van goed gedraineerde terroirs dicht bij het Canal du Midi, waardoor het risico op droogte wordt vermeden, want deze druif heeft voldoende water nodig. De viognierpercelen koos men op basis van hun blootstelling aan de zon, want de druif heeft veel warmte nodig om volledig te rijpen en bereikt z’n aromatische piek bij een alcoholpercentage van ongeveer 13%. 

Wijnbereiding 
De wijnmakers zochten de meest geschikte wijngaarden voor de blend en proeven regelmatig de druiven om het optimale oogstmoment te bepalen. Eenmaal geoogst gisten de druiven eerst enkele uren op de schil, voordat ze zachtjes pneumatisch worden geperst. Beide variëteiten vinifieert men afzonderlijk om hun specifieke karakter te ontwikkelen. De gisting gebeurt in roestvrijstalen tanks om zoveel mogelijk fruitaroma’s te behouden. Daarna volgt een rijping op de fijne droesem (‘sur lie’) van enkele maanden. Maison 33 rood   
De Pays d'Oc profiteert optimaal van het mediterrane klimaat. De kustlijn die de regio in het zuiden begrenst, zorgt met z’n warme, droge zomers voor perfecte rijpheid van de druiven. Een stuk noordelijker zorgt de Montagne Noir (de bergketen op het kruispunt van de departementen Tarn, Hérault en Aude) voor voldoende vochtigheid en koele temperaturen waardoor deze hoger gelegen wijngaarden druiven produceren vol fruitige aroma's. Terroir beïnvloedt de regio in hoge mate en de verschillende wijnbouwgebieden van de Languedoc-Roussillon respecteren de uniciteit van elke druivensoort. De cabernet sauvignon groeit in een gebied dat sterk profiteert van de warme, zonnige dagen en koelere nachten tegen het einde van de zomer. De bodem bestaat uit zandsteen, krijt en klei. De merlot, een druivenras dat veel water nodig heeft, komt van terroirs op goed gedraineerde kleigronden dicht bij het Canal du Midi.   Wijnbereiding   Men combineert traditionele en moderne vinificatiemethoden om deze rijpe, sappige rode wijn van 50% merlot en 50% cabernet te maken. Na de oogst ondergaat een deel van de oogst een warme maceratie om de fruitige aroma's, de kleur en de zachte tannines te versterken. De rest van de druiven wordt ontsteeld voordat de traditionele maceratie van twee weken begint. Merlot en cabernet rijpen apart, de eerste rijpt op Amerikaans eiken en de tweede op Frans eiken. Beide soorten worden vervolgens samengevoegd.   

Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief