Domaine Eric Boigelot
Meursault 1er Cru Caillerets 2023
Reviews
The Wine Advocate 93/100
Aromas of pear, toasted almonds, sweet citrus oil and white flowers introduce the 2023 Meursault 1er Cru Caillerets, a medium to full-bodied, dense and satiny wine with excellent depth of fruit, lively acids and chalky structuring extract.
After two years' apprenticeship at Coche-Dury, one with Thierry Pillot and another with Eric Germain, the young Charles Boigelot was well-prepared to return to his family 8.5-hectare domaine. Divided between Monthélie and Meursault, with some 55% in red and the balance planted to white, with the domaine's older vines derived from massal selections propagated by Charles's grandfather. Charles's father used to sell some three-quarters of the production in grapes or must; but today, that's been much reduced—and Charles has also launched his own label, "purchasing" fruit from the family domaine. At Domaine Éric Boigelot, winemaking for whites predicates crushing, followed by a long and firm press cycle, with 11-12 months' élevage in barrels (today, mainly from Tonnellerie Trémeaux, though some toasty barrels from Gillet remain in rotation), followed by bottling under natural cork without filtration. Reds are destemmed and mature in mostly used wood. My first tasting with Boigelot focused on the whites, which are already accomplished, particularly the gently reductive Les Clous and the concentrated Caillerets. And given Charles's youth, it's only the beginning: this is very much an address to watch.
Domaine Eric Boigelot
Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk
Domaine Éric Boigelot is een prachtig voorbeeld van hoe traditie en vernieuwing hand in hand gaan in de Bourgogne. In het hart van Meursault wortelt het domein in 1918, toen de overgrootvader van de huidige generatie begon met twee hectare wijngaard in Monthélie. Generatie na generatie groeide het uit tot 22 hectare, verdeeld over vier prestigieuze appellaties: Meursault, Monthélie, Volnay en Pommard. Onder leiding van Éric Boigelot en zijn echtgenote Patricia is het fundament van vakmanschap en terroirbehoud verder verstevigd.
Charles Boigelot, de vierde generatie, leerde het vak bij onder meer Coche-Dury, Vincent Girardin en Paul Pillot en nam in 2022 het wijnmaken over. Hij koppelt technische precisie aan een frisse blik en herkenbare persoonlijke signatuur, die in Bourgogne al snel opviel. Breed gezien als een groot talent laat Charles zien dat jong bloed en diepe familiewortels een krachtige combinatie vormen, met wijnen die nu al overtuigen. En we zijn pas aan het begin van zijn verhaal.
Lees meer