Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Yannick Amirault
Saint-Nicolas-de-Bourgueil 2021 Les Malgagnes

€ 30,75
/ € 184,50 (per doos van 6)

Domaine Yannick Amirault
Saint-Nicolas-de-Bourgueil 2021 Les Malgagnes

€ 30,75
/ € 184,50 (per doos van 6)
Saint Nicolas de Bourgeuil ligt ten noorden van de Loire. Hier werkt Yannick Amirault. Amirault heeft zo zijn eigen ideeën over (biologisch) wijnmaken. Volgens hem is de 'Bio-Boom' voor velen meer een marketingtruc dan een overtuiging. Bij hem dus niet, hij maakt 'vins de personalité', inderdaad biologisch, maar tot voor kort zonder het felbegeerde certificaat. Sinds 2009 toch maar in conversie naar AB.
Malgagnes is de historische cru van het domein. De stokken zijn gemiddeld 60 jaar oud en staan op een kalkrijke kleigrond. De bodem zorgt hier voor een volle, intense en kruidige wijn die ook nog eens 13 maanden wordt gerijpt in houten vaten van 450 liter en amforen (20%). Donkere en intens kersenrood. De neus is elegant/verfijnd en complex met zwarte bessen en delicate tonen van grafiet en mokka. Intense aanzet met accenten van Balsamico en de typische frisse cabernet franc aroma's. De textuur in de mond wordt gekenmerkt door kalksteen en is dus heel fijn en delicaat.
Charuterie. Kwartel met druiven of foie gras. Rundvlees "saignant". Zuiglam. Konijn met mosterdsaus. Varkenshaasje à la crème. Valencay, Camembert, Cantal.
€ 30,75
/ € 184,50 (per doos van 6)
Domein Domaine Yannick Amirault
Land Frankrijk
Kleur Rood
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2023-2030
Serveertemperatuur 16-18°C
Smaakprofiel Krachtig & Rijk
Druif Cabernet franc
Inhoud 0.75 L
Alcohol 13%

Yannick Amirault

Loire / Frankrijk

In de Loire, waar voornamelijk witte wijnen worden gemaakt, zijn de dorpjes Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil twee vreemde eenden in de bijt, want hier wordt alleen rood van vooral cabernet franc gemaakt. Bourgueils bestaan voor minimaal 90% uit cabernet franc, de enige andere druif die is toegestaan is cabernet-sauvignon. De kleine wijnstreek (AOP) ligt aan de noordkant van de Loire, net boven Chinon. De grindgronden van de Bourgueil geven fruitige en soepele wijnen met aroma’s van frambozen en bosbessen. Ze hebben een licht-pikante, krachtige smaak en kunnen goed gekoeld gedronken. Het verschil tussen Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil is dat de grond in Saint-Nicolas armer is, waardoor die wijnen net iets subtieler en zachter zijn. Yannick Amirault beheert in dit speciale wijngebiedje ongeveer twintig hectare wijngaard, verdeeld over tweederde in Bourgueil en een derde in Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Hij teelt 100% cabernet franc op biologische wijze. Het motto is: ‘geen geweldige wijn zonder geweldige druiven.'

Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief