Yannick Amirault
Loire / Frankrijk
Cabernet franc-appellation
Bourgueil is een appellation d'origine contrôlée voor wijn in de regio van de Loire-vallei waar voornamelijk rode wijn van cabernet franc wordt geproduceerd, gecentreerd rond de gemeente Bourgueil en omliggende gemeenten. Hier beheert Yannick Amirault sinds de jaren 2000 ongeveer twintig hectare wijngaard, verdeeld over tweederde in Bourgueil en een derde in Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Het is een bewuste keuze om niet verder uit te breiden. Zo blijven alle wijnen 100% authentiek en afkomstig van de eigen wijngaarden, zonder aankoop van oogst van buitenaf. De stijl is al dertig jaar onveranderd: oprecht, puur & plezierig.
Veeleisend
Met grote nauwkeurigheid werkt men in de wijngaard, op een klassieke, maar niet simplistische manier. Want, zo zeggen ze bij Amirault, er is geen geweldige wijn zonder geweldige druiven. Daarom zijn ze veeleisend voor de planten en het fruit om minder te hoeven ingrijpen tijdens het wijnmaakproces.
'Er is geen terroir zonder tussenkomst van de mens, we verzorgen onze wijnstokken alsof het een tuin is, jaar na jaar. Waakzaamheid in de wijngaard zorgt ervoor dat we in de kelder minder hoeven in te grijpen.'
Generatieconflict
Een wijngaard is een erfenis waarbij nooit iets wordt verworven, elke generatie voegt kennis toe en heeft een plicht tot overdracht. Het verhaal van domaine Amirault gaat vier generaties terug, toen Eugène Amirault, zoals bijna alle boeren van Touraine in die tijd, op z’n boerderij fruitbomen, asperges en wijnstokken kweekte en twee of drie koeien hield. In het verhaal had Eugène’s zoon Yannick het wijngoed van z’n vader moeten overnemen. Maar in de naoorlogse jaren zeventig was er een overvloed aan industriële landbouw met chemische meststoffen, wat leidde tot generatieconflicten over wijngaardbeheer en de visie op landbouw.
Eén ervaring per jaar
Daarop besluit Yannick in 1977 zijn eigen domaine te creëren met de bijna vier hectare wijngaard die toebehoorde aan zijn grootvader in het mythische terroir Malgagnes. In de jaren negentig neemt hij ook nog de wijngaarden over van twee wijnboeren die met pensioen gaan, waaronder de iconische Bourgueil-wijngaard Le Grand Clos. Yannick, die zijn grootvader tijdens het sproeien van kunstmest vaak hoorde waarschuwen ‘doe er niet te veel van, doe er niet te veel van’, realiseert zich dat hij moet stoppen met chemicaliën op zijn land. Hoewel dit twintig jaar geleden nog als anti-conformistisch werd beschouwd en nu als ‘wijs’, blijft Yannick pragmatisch: "We hebben maar één ervaring per jaar en leren altijd ons vak, elk jaar is anders. We hebben het geluk dat we de wijnen kunnen maken die we lekker vinden, dat we ernaar kunnen leven, zonder ons te laten leiden door wijngrillen.”
Biologisch werken
Benoit Amirault, een van de twee zonen van Yannick, voegt zich in 2003 bij het domein. Na zes jaar wijnstudies verlaat hij zijn baan bij een beroemd wijnhuis in de Loire om met zijn vader mee te gaan en hart en leven te geven aan de familiewijngaard. Omdat de bodem, net als de plant, een geheugen heeft, namen ze pas in 2009 de beslissing om officieel goedgekeurd te worden voor biologische landbouw. De maankalender leidt hen dan al twintig jaar bij het wijnmaken.
100% Cabernet franc
Amirault teelt 100% cabernet franc. Alle inspanningen zijn erop gericht om de overmatige groeikracht van de wijnstok te beheersen en de vegetatie en het fruit van de plant in evenwicht te brengen door knoppen en groene bladeren ruimen. Er wordt geanticipeerd op acties aan de wijnstokken via de maankalender. Ondanks de weersschommelingen die kwetsbaarheid met zich meebrengen, laat het vak niets aan het toeval over. Alles wordt met aandacht, nauwgezetheid en geduld gedaan om de beste vegetale groei te bevorderen. Geen enkele wijnstokvoet ontbreekt: elke stervende in het jaar wordt de volgende winter vervangen (opbrengst per wijnstokvoet is relevanter dan per hectare). De snoeiwijze is Guyot Poussard. De wijnstokken worden beschermd door biologische besproeiing met planteninfusie.
'Er is geen geweldige wijn zonder geweldige druiven.'
D-dag na een jaar toewijding
Omdat wijn afkomstig is van de vrucht en niet van de plant, zoekt men altijd naar de meest geschikte rijping, afgestemd op de weersomstandigheden van dat jaar. De wijnoogst is een sper jaar, een bron van informatie en observatie die van onschatbare waarde is voor de komende jaren. Als elk wijnjaar hetzelfde zou zijn, zouden vijftig jaar aan keuzes, indrukken en fouten verloren gaan. Meer dan laboratoriumanalyses zijn het de zintuigen die naar de ideale rijpheid leiden: het observeren van de bladeren, het proeven van de druiven, de pitten, het inschatten van het weer en de maanslag.
Vinificatie
Amirault verbouwt maar één soort druif, maar door de variaties in weerpatronen kan de oogst tien dagen of drie weken duren, afhankelijk van het jaar. De oogst gebeurt handmatig met twee of drie sorteringen (verwachte opbrengst: 40-45 hl/ha). De druiven worden altijd ontsteeld in de kelder. De eerste wijnen gisten in open tanks, terwijl de crus gevinifieerd worden in houten vaten voor een lange maceratie tot zes weken. De extractie is zo zacht mogelijk, met een voorkeur voor natuurlijke infusie/diffusie. Remontages worden alleen gedaan in jaren van grote rijpheid om roestvorming in onze wijnen te voorkomen.
Oude rivierbedding
De druiven staan aangeplant in een oude rivierbedding van de Loire. En hoewel het domaine aan de voet van de heuvel van Bourgueil ligt, zorgen 25 verschillende percelen voor diversiteit van terroir. Boven op de heuvel, bij het dorp bestaat de grond uit zand en kiezel. Aan de voet van de heuvel vind je ook veel kalksteen. Dit is ook de plek waar de wijnen van Amirault rijpen in grote krijtkelders. De hele wijngaard wordt biologisch verbouwd, gecertificeerd door Ecocert.
Als de cabernet franc jong is, bevat hij van nature veel tannine. Daarom rijpt de wijn langdurig, 10-30 maanden afhankelijk van het jaar, in grote houten vaten voordat gebotteld wordt. Sinds 2014 worden de eiken vaten aangevuld met zandstenen eieren en amforen. Een inzicht dat is opgedaan uit jarenlange expertise. Amirault: "Zoals in alle grote appellation met één druivensoort, laten we de crus zichzelf uitdrukken Elk perceel heeft een eigen bodemsamenstelling, blootstelling aan de zon en unieke vegetatie."
'Een eerlijke wijn laat zien waar hij vandaan komt en in welk jaar hij gemaakt is en heeft het lef van de persoon die hem gemaakt heeft.'
Jacques Puisais, Franse oenoloog en smaakfilosoof
Saint-Nicolas-de-Bourgueil 2022 La Mine
Bourgueil 2021 Les Quartiers
Saint-Nicolas-de-Bourgueil 2021 Les Malgagnes