Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine du Closel
Savennieres 2021 Le Caillardieres

€ 43,50
/ € 261,00 (per doos van 6)

Domaine du Closel
Savennieres 2021 Le Caillardieres

€ 43,50
/ € 261,00 (per doos van 6)
Het Château des Vaults werd gebouwd in de 17e eeuw en gerenoveerd in de 19e eeuw. Het pand was in handen van figuren uit de hogere burgerij van Angers en vervolgens van de prestigieuze familie van reders uit Nantes: de Walsh, graaf van Serrant. Later, in de 19e eeuw, erfde de familie van Emmanuel de Las Cases, biograaf van Napoleon, het landgoed. Sinds die dag worden Château des Vaults en zijn wijngaarden beheerd door de afstammelingen van Las Cases. Er ontstond een lijn van vrouwelijke wijnbouwers, te beginnen met Marque de Las Cases, de vrouw van Closel. Haar nichtje, Michèle Bazin de Jessey, ontwikkelde de wijngaard en richtte de werkmaatschappij op: Les Vins Domaine du Closel, waarbij ze haar twee kinderen betrok. Het is momenteel zijn dochter, Evelyne de Pontbriand wijnmaker, die het landgoed beheert sinds 2001. Met een literaire achtergrond, gepassioneerd door muziek, tuinen en smaak, is ze een fervent aanhanger van het begrip terroirwijnen, dat wil zeggen “wijnen van de plaats”. Ze maakt fascinerende wijnen van hoog niveau!
Deze Chenin uit Savennières komt van een terroir met leisteen/zandsteen (met eolisch zand aan de oppervlakte). Het fruit, afkomstig van gemiddeld 35 jaar oude wijnstokken, wordt goudkleurig geoogst om een wijn te geven met aroma's van zeer rijp fruit. 15 maanden opvoeding op houten vaten van 400 liter. De 2021 jaargang wordt gekenmerkt door zijn soepele structuur en een lichte bitterheid die kenmerkend is voor Savennières. Het is een ware "crowd pleaser".
Gebakken Sint-Jakobsschelpen. Pastinaakvelouté. Gevulde parelhoen met kool en walnotenkorst. Blanquette de veau met kokosmelk. Kabeljauw uit de oven. Brie de meaux met truffel.
Reviews
The Wine Advocate 92+/100

The 2021 Savennières Les Caillardières is crafted from vines planted on sandstone schist soils and matured for 12 months in barrels. It reveals an elegant, floral bouquet with aromas of pear, green apple, herbs, hay and lemon oil, followed by a medium-bodied, fine-boned and precise palate with a bright spine of acidity and a saline finish enhanced by elegant bitterness. It has a real potential to improve in the cellar.

 The 14-hectare Domaine du Closel, ably managed by Evelyne de Pontbriand, continues to number among Savennières’s most reliable addresses crafting traditional, classic but well-executed wines. Mme De Pontbriand owns some of the best parcels in Savennières, including Clos du Papillon, one of the three "coulée" of the appellation, composed of quartz, schists and rhyolites. Wines are matured on fine lees with low doses of sulfur, and malolactic fermentation is completed. Viticulture and winemaking are traditional here, but the standard, even for the lower cuvées, is regular and high. They come warmly recommended.

€ 43,50
/ € 261,00 (per doos van 6)
Domein Domaine du Closel
Land Frankrijk
Kleur Wit
Oogstjaar 2021
Bewaartermijn 2024-2032+
Serveertemperatuur 11 à 13°C, decanteren
Smaakprofiel Complex & Elegant
Druif Chenin Blanc
Inhoud 0.75 L
Alcohol 14%

Domaine du Closel

Loire / Frankrijk

De familiewijngaard Domaine du Closel ligt op het Château des Vaults in Savennières, Grand Cru de la Loire. Het domein,16 hectare groot, wordt gerund door de markante Evelyne de Pontbriand en behoort tot de meest beroemde wijnhuizen van de appellatie, zo niet van de hele Loire. Het bedrijf is toegewijd aan de biologische landbouw en werkt gecertificeerd biodynamisch (Ecocert en Demeter). Prioriteit is het biologisch evenwicht in de wijngaard en respect voor het ritme van de natuur. De wijngaarden van Château des Vaults liggen op hellingen die loodrecht op de Loire staan en profiteren van hun uitzonderlijke zuidwestelijke ligging. De bodems zijn ondiep, warm en bestaan uit leisteen (schistes), zandsteen en vulkanisch gesteente. Complexe bodems, ideaal voor het produceren van grote wijnen. De regels van de AOC Savennières zijn zeer streng met betrekking tot teelt en vinificatie. Chenin is het enige toegestane druivenras en de druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt, met zeer lage opbrengsten.

Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief