Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine du Closel

Loire / Frankrijk


Over Savennières

De appellation Savennières is een Grand Cru in de Loirevallei, gelegen op 15 km ten zuidwesten van Angers. Het is een kleine appellation: 156 hectare en 36 wijnboeren. Erg populair bij sommeliers, wijnhandelaars, importeurs en wijnhandelaars, maar ook bij wijnliefhebbers, is het nog steeds een relatief onbekende appellation die bijzondere wijnen in lage opbrengsten (4000hl/jaar) produceert. Chenin is het enige toegestane druivenras en de AOC hanteert strenge normen met betrekking tot teelt en vinificatie.


Fascinerend terroir

De appellation strekt zich uit over drie schisthellingen op de rechteroever van de Loire tegenover de rivier de Layon en is een van de meest fascinerende terroirs in de Loirevallei. De bodems zijn ondiep, zeer warm en bestaan uit paarse en groene leisteen, paarse zandsteen en vulkanisch gesteente (kwarts, ftaniet en organisch materiaal)

Het werk in de wijngaard (gecertificeerd door Ecocert en Demeter) heeft als prioriteit het biologisch evenwicht en het respect voor het ritme van de natuur. Door actief zaaien en ploegen wordt het bodemleven gerespecteerd en het micro-organisch leven in de bodem gestimuleerd. Door het veelvuldig ploegen komt zuurstof vrij, wat een maximale uitwisseling tussen de bodem en de wijnstok mogelijk maakt.


‘Op de bodem van het glas wil ik het landschap terugvinden van de plaats waar ik ben.

Jacques Puisais

 


Historie

Het bolwerk Vaults wordt in 1495 vermeld in archieven, met z’n wijngaard, boomgaard en tuin. Het Château des Vaults werd gebouwd in de 17e eeuw en gerenoveerd in de 19e eeuw. Het park met zijn huidige ontwerp ontstond rond 1850. Het pand was in handen van figuren uit de hogere burgerij van Angers en vervolgens van de prestigieuze familie van reders uit Nantes: de Walsh, graaf van Serrant. Later, in de 19e eeuw, erfde de familie van Emmanuel de Las Cases, biograaf van Napoleon, het landgoed. Tot op vandaag worden Château des Vaults en de wijngaarden beheerd door de afstammelingen van Las Cases.

Het château kende een aantal vrouwelijke wijnmakers. Michèle Bazin de Jessey, ontwikkelde de wijngaard en richtte Domaine du Closel op. Momenteel beheert haar dochter, Evelyne de Pontbriand, het landgoed. Zij zorgde voor de ontwikkeling van het wijntoerisme, de export van wijnen  en leidde het wijnbedrijf naar een biologische en vervolgens naar een biodynamische manier van werken.


Ambachtslieden van smaak

 "Wij zijn de hoveniers van het landschap en zijn biodiversiteit, met een roeping om het te respecteren, en te behouden en om te zetten in authentieke, levende  wijnen,” aldus Evelyne de Pontbriand. “We zijn ambachtelijke wijnmakers, ambachtslieden van smaak en de Franse levenskunst. Savennières-wijnen ontdekken is chenin blanc proeven, de helling van de leisteenhellingen onder je voeten voelen, verwarmd door de zon van de Anjou, verblind worden door het licht van de Loire en de oceaanbries door het gebladerte van de oude bomen in het park horen ruisen.”

 


Interpretatie van terroir

De wijnmaakster beheert het domein sinds 2001. Met haar achtergrond in literatuur en een passie voor muziek, tuinen en smaak, is ze een fervent aanhanger van het begrip terroirwijnen,  vins de lieu. Ze citeert graag Jacques Puisais: ‘Op de bodem van het glas wil ik het landschap terugvinden van de plaats waar ik ben.’


Groene aanpak

Alle werk op Château des Vaults  (gecertificeerd door Ecocert en Demeter – de officiële controle- en certificeringsorganen voor biologische en biodynamische landbouw) is gericht op biologisch evenwicht en respect voor de ritmes van de natuur. Door te grassen en te ploegen wordt het leven in de bodem geactiveerd: micro-organismen in de bodem worden actief en er komt zuurstof vrij, waardoor er een maximale uitwisseling is tussen de bodem en de wijnstokken. Dit draagt bij aan de terroir-stijl: een combinatie van bodem, planten en licht.

In september proeft Evelyne voortdurend de druiven van de verschillende percelen om de optimale plukdatum te bepalen. Het zoete sap van de perfect gezonde druiven fermenteert vervolgens in de diepten van de oude kelder, met  inheemse gisten, op hun eigen tempo en verandert geleidelijk in wijn. De fascinerende rijkdom en aromatische complexiteit komt tot uiting in de verschillende cuvees. 

Tijdens de lange maanden van volledig natuurlijke rijping voedt de wijn zich met de fijne droesem (dode gist van de gisting), die rondheid en zijdezachte textuur geeft en een perfect aromatische evenwicht laat vinden. De jaargangen verschillen door het klimaat, wat diversiteit toevoegt en van elke wijn een uniek kunstwerk maakt. Een uniek evenwicht en het geheim van schoonheid en smaak.

 

Bio-innovatie

Evelyne is zeer actief in onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven op het gebied van biologische landbouw. Zo was de Landbouwkamer van Anjou betrokken bij de overgang naar de biologische en vervolgens biodynamische werkwijze van het domein. Ook werkt ze samen met François Dal, die baanbrekend onderzoek doet naar de houtziektes die wijnstokken teisteren. Bodembewerking, het gebruik van planten, de rol van insecten, de kwaliteit van het sproeien en de aromatische bestanddelen van wijn zijn  onderwerpen die worden bestudeerd in diverse werkgroepen. 

Een werkgroep van biologische wijnboeren werd opgericht voor het bepalen van de rijpheid van druiven met behulp van Vivelys en de Diostème-software. Sommige wijnboeren maken met succes wijn zonder zwavel, terwijl anderen de grondbewerking en de plantengroei onder de knie hebben dankzij experimenten die ze delen. Ook wordt samengewerkt met een aantal specialisten die historisch onderzoek doen naar het druivenras Chenin.


'In Anjou houden we van traditie, maar zoeken we ook voortdurend naar vernieuwing om optimale terroir-expressie te bereiken.'

 

Domaine du Closel
Savennieres 2021 Le Caillardieres
Het is een ware "crowd pleaser".
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 14%
€ 43,50
Domaine du Closel
Savennieres 2020 Jalousie
Een zeer goede droge, complexe, frisse en fruitige wijn van niveau!
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12%
€ 31,50
Domaine du Closel
Savennières 2022 Clos du Papillon
Clos du Papillon is een wijn die moet rijpen.
Druivenras Chenin Blanc
Land / Streek Frankrijk Loire
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 15,5%
€ 51,95
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief