Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine du Closel
Savennières 2022 Clos du Papillon

€ 51,95
/ € 311,70 (per doos van 6)

Domaine du Closel
Savennières 2022 Clos du Papillon

€ 51,95
/ € 311,70 (per doos van 6)
Het Château des Vaults werd gebouwd in de 17e eeuw en gerenoveerd in de 19e eeuw. Het pand was in handen van figuren uit de hogere burgerij van Angers en vervolgens van de prestigieuze familie van reders uit Nantes: de Walsh, graaf van Serrant. Later, in de 19e eeuw, erfde de familie van Emmanuel de Las Cases, biograaf van Napoleon, het landgoed. Sinds die dag worden Château des Vaults en zijn wijngaarden beheerd door de afstammelingen van Las Cases. Er ontstond een lijn van vrouwelijke wijnbouwers, te beginnen met Marque de Las Cases, de vrouw van Closel. Haar nichtje, Michèle Bazin de Jessey, ontwikkelde de wijngaard en richtte de werkmaatschappij op: Les Vins Domaine du Closel, waarbij ze haar twee kinderen betrok. Het is momenteel zijn dochter, Evelyne de Pontbriand wijnmaker, die het landgoed beheert sinds 2001. Met een literaire achtergrond, gepassioneerd door muziek, tuinen en smaak, is ze een fervent aanhanger van het begrip terroirwijnen, dat wil zeggen “wijnen van de plaats”. Ze maakt fascinerende wijnen van hoog niveau!
Het perceel Clos du Papillon is een kleine vallei (coulee) loodrecht op de Loire en wonderbaarlijk goed belicht (zuid, zuidwesten). Er is leisteen, gestolde graniet (ryoliet) en ook kwartsaders. De wijnstokken hebben verschillende leeftijden op dit perceel en er wordt geoogst in verschillende etappes om de druiven op hun hoogtepunt van rijpheid te plukken. Houtopvoeding 15 maanden. Deze wijn, dik strogeel, met een zeer fijne textuur, is ultra complex, combineert volume in de mond en mineraliteit, met een lange en aanhoudende afdronk. Florale aroma's wisselen af met abrikoos, honing en amandel. Clos du Papillon is een wijn die moet rijpen en minstens twee tot drie jaar op fles nodig heeft om zijn volledige potentieel te onthullen.
Tarbot met truffel. Saint Pierre met een jus van schaaldieren. King Crab. Langoustine. Curry D'Agneau. Dorade in zoutkorst.
€ 51,95
/ € 311,70 (per doos van 6)
Domein Domaine du Closel
Land Frankrijk
Kleur Wit
Oogstjaar 2022
Bewaartermijn 2025-2032+
Serveertemperatuur 12°C, decanteren
Smaakprofiel Complex & Elegant
Druif Chenin Blanc
Inhoud 0.75 L
Alcohol 15,5%

Domaine du Closel

Loire / Frankrijk

De familiewijngaard Domaine du Closel ligt op het Château des Vaults in Savennières, Grand Cru de la Loire. Het domein,16 hectare groot, wordt gerund door de markante Evelyne de Pontbriand en behoort tot de meest beroemde wijnhuizen van de appellatie, zo niet van de hele Loire. Het bedrijf is toegewijd aan de biologische landbouw en werkt gecertificeerd biodynamisch (Ecocert en Demeter). Prioriteit is het biologisch evenwicht in de wijngaard en respect voor het ritme van de natuur. De wijngaarden van Château des Vaults liggen op hellingen die loodrecht op de Loire staan en profiteren van hun uitzonderlijke zuidwestelijke ligging. De bodems zijn ondiep, warm en bestaan uit leisteen (schistes), zandsteen en vulkanisch gesteente. Complexe bodems, ideaal voor het produceren van grote wijnen. De regels van de AOC Savennières zijn zeer streng met betrekking tot teelt en vinificatie. Chenin is het enige toegestane druivenras en de druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt, met zeer lage opbrengsten.

Lees meer
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief