Domaine Buisson Battault
Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk
Steeds weer beter
Een wijndomein in het hart van de Côte de Beaune: Meursault. In 1985 stapt François, jongste telg van de wijnmakersfamilie Buisson, na het afronden van de École de Viticulture, in het familiebedrijf. Het ambacht van het wijnmaken heeft hij dan al geleerd in de praktijk. Samen met vader André, die al sinds 1945 wijn maakt, vormt hij van 1985 tot 2003 een hecht wijnmakersduo waarbij de één ervaring en zelfvertrouwen bezit en de ander hartstocht en de diepe wens om te innoveren. In 1991 neemt François het roer over. Vader André overlijdt in 2003.
In 2005 worden flinke wijzigingen bij Buisson Battault doorgevoerd. Het bedrijf verhuist naar het voormalige woonhuis van François’ grootouders aan moederszijde waar van 1870 tot 1939 een mosterdfabriek was gevestigd. Investeringen in nieuwe kelders, oogst- en vinificatiemateriaal volgen. De producten worden steeds beter: pure, elegante wijnen die hun terroir weerspiegelen en zich prachtig ontwikkelen in de loop der tijd.
'Pure, elegante wijnen die hun terroir weerspiegelen en zich prachtig ontwikkelen in de loop der tijd.'
Yoeri Vojacek
Groen bezig
François, man met aandacht voor de bodem, behandelt zijn wijnstokken met zorg om hun microbiële leven te waarborgen. Hij geeft de voorkeur aan organische mest zoals humus. Gebruikt geen onkruidverdelgers. Laat tijdens uitdagende klimatologische perioden slechts één of twee synthetische producten op het gebladerte toe, om het teveel aan koper in de bodem te beperken, verder worden alleen biologische producten gebruikt. Het is zijn manier van culture raisonée: verantwoorde wijnbouw. Veel aandacht gaat ook naar het snoeien: de snoeivorm wordt bepaald aan de hand van de kracht van de wijnstok, in royat of guyot om de best mogelijke concentratie in de druif te brengen. Een cruciaal moment is het vinden van de juiste oogstdatum. Het oogsten gebeurt met de hand om de trossen zo intact mogelijk te houden voordat deze de pers bereiken.
'François brengt het terroir in de fles, maar zoekt vooral naar elegantie en drinkplezier.'
Sur lie
Hij streeft ernaar om het terroir te laten zien in zijn wijnen, maar niet op een sobere manier. Hij wil elegante wijnen produceren die veel drinkplezier geven. Plezierig om te drinken op jonge leeftijd maar ook met bewaarpotentieel. Hij laat ze zo veel mogelijk ‘sur lie’ (met droesem) rijpen om ze te voeden en vlezigheid en bewaarpotentieel te geven. Om die reden verblijven ze twaalf maanden in eiken vaten (waarvan 20% nieuw eiken) en dan nog zes maanden op vat voor de meest prestigieuze appellations. Voor de verschillende stadia in wijngaard en wijnkelder wordt de maankalender gevolgd.
Gamma
Het domein produceert vier villages: Beaune, Pommard, Puligny en vooral Meursault met de 1er Cru-appellaties les Charmes, les Gouttes d'Or, les Genevrières et les Porusots. Daarnaast ook nog ‘gewone bourgogne’ als Chardonnay, Aligoté en Pinot Noir.
'De wijnen rijpen ‘sur lie’ voor optimale smaakextractie, wat ze vlezigheid en een lange levensduur geeft. Daarna liggen ze nog eens twaalf maanden op eiken, voor extra diepte en intensiteit.'
Yoeri Vojacek
Meursault 2021 vieilles vignes
Bourgogne Chardonnay Cote D'Or 2022
Pommard Les Combes 2021