Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Castéra

Zuid-West / Frankrijk


Moëlleux & sec 
Jurançon. Streek van de oude wijnbodems aan de voet van de Pyreneeën, tussen de bergriviertjes Pau en Oloron, in één van de mooiste landelijke gebieden van Frankrijk. Het landschap is een dambord van kleuren met gele dalen vol koolzaad, witbruine koeien en frisgroene wijnbladeren. Als wijngebied is Jurançon vooral bekend om z’n excellente zoete wijnen (moëlleux, AOC sinds 1936) met hun lange houdbaarheid. De droge witte wijnen, onder label Jurançon Sec, zijn volmaakte en originele spijsbegeleiders. 


'Franck Lihour maakt ‘perceelcuvées’ die nadrukkelijk hun terroir laten spreken. Pittige, krachtige wijnen die lang bewaard kunnen worden en de naam dragen van hun terroir van oorsprong.'Gezond verstand 
Domaine Castéra, gelegen tussen de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan, is al sinds 1885 eigendom van de familie Lihour. Alweer de vijfde generatie, in de persoon van Franck Lihour, werkt hier om van de typische Jurançonrassen – petit en gros manseng – onderscheidende wijnen te produceren. De circa twaalf hectare wijngaard liggen op hellingen op een hoogte van driehonderd meter. Wijnbouw is hier gebaseerd op het boerenverstand en de observaties van de wijnboer, met een gezonde balans tussen modern en traditioneel. Concreet betekent dit dat wijnstokziektes worden bestreden met natuurlijke middelen als koper, zwavel en etherische oliën. Dat men de bodem voedt met natuurlijke mest en planten (granen, peulvruchten, kruisbloemigen). En dat deoogst en de daaropvolgende sortering van de druiven volledig handmatig gebeurt. 

Zachte persing
Het wijnmaken wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden: de druiven worden zachtjes maar langdurig met hun steeltjes geperst. De vinificatie gebeurt zonder exogene gisten maar met de grootst mogelijke precisie. De rijping vindt plaats op rvs en op houten vaten (barriques, pièces, demi-muids van 400 liter) met een minimale soutirage (overheveling om wijn en lie te scheiden).  

'Pure Jurançon-stijl, met een fris, elegant, gastronomisch profiel.'


Gastronomisch profiel

De cuvées van het wijngoed zijn geworteld in traditie maar hebben een fris, elegant, gastronomisch profiel. In pure Jurançon-stijl uiteraard. Sinds 2014 maakt Franck Lihour ook ‘perceelcuvées’ die nadrukkelijk hun terroir laten spreken. Pittige, krachtige wijnen die lang bewaard kunnen worden en de naam dragen van hun terroir van oorsprong. 


Anekdote 
In 1553 zou Antoine de Bourbon zijn pasgeboren zoon – de latere koning Henri IV – bij wijze van doop een paar druppels Jurançonwijn toegediend hebben. Dat hij niet ging huilen van de wijn werd als een goed teken opgevat. Later werd deze Henri IV , zelf een forse drinker met een stevige eetlust, dé PR-man voor Jurançon toen hij de wijn uit deze streek tot feestwijn van het Franse hof uitriep.


'Wijnmaker Franck Lihour van Domaine Castera kwam ik voor het eerst tegen in 2019 op de wijnbeurs in Parijs. Wat meteen opviel was zijn nuchtere kijk op wijnmaken. Dit in combinatie met zijn grote passie en kennis et voilà: prachtige wijnen uit de omgeving van Pau. Smakelijk, rijk in lengte en zeer interessant.'   
 Yoeri Vojacek

Domaine Castéra
Jurançon Sec 2021
Un sec puissant, fin et élegant!
Druivenras Gros Manseng, Petit Courbu, Petit Manseng, Camaralet
Land / Streek Frankrijk Sud Ouest
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 15,95 € 12,75
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief