Domaine de la Galopière
Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk


Reis langs topterroirs
De wijnen van Galopière bieden een reis door de oorspronkelijke typiciteit van de topterroirs van Bourgogne en hebben niets te maken met overdadig eikenhout dat overheerst, en soms zelfs maskeert wat er ontbreekt. Bij Galopière gaat het niet om hoe oud het eikenhout is waarmee het vat is gemaakt, maar vooral om de (her)ontdekking van de terroirs van Meursault, Savigny lès Beaune, Pommard en Chassagne-Montrachet.
Côte Viticole
Het domaine wil de specifieke natuurlijke kenmerken van de bodems van de verschillende terroirs van de Côte Viticole doorgeven aan volgende generaties. Met duurzame methoden wil men hier de biotoop – flora en fauna – van weleer herstellen en verder uitbreiden met nieuwe percelen. Door het grote respect voor het terroir kunnen hier druiven geoogst worden die de basis vormen van de originele Bourgogne-kwaliteit.
'Onze wijnen moeten voor zichzelf spreken en inspireren tot plezier en genot.'
Vincent en Gabriel Fournier


Geen pretenties
"Ons doel is niet om veel over onze wijnen te praten; ze moeten voor zichzelf spreken en inspiratie bieden voor plezier en genot. We moeten terug naar het primaire doel van wijn: het delen van een moment van gezelligheid en gastronomisch genot. We streven niet naar roem en hebben geen pretenties; we willen enkel de persoonlijke voldoening voelen dat we onze plicht als wijnbouwers hebben vervuld," aldus de wijnmakers.
Afgestemd op de natuur
Sinds 2000 wordt de grond op het landgoed machinaal bewerkt, zowel in de zomer als in de winter. Dit ploegen vraagt meer werk dan chemisch wieden, maar het verbetert de kwaliteit en gezondheid van de druiven aanzienlijk. De gewasbescherming wordt afgestemd op de natuurlijke behoeften van zowel het klimaat als de wijnstokken. Sinds 2006 is geïnvesteerd in moderne, geavanceerde apparatuur met computergestuurde precisie om efficiënter te werken en overdosering van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Bovendien dragen handmatige geleiding en het opbinden van de wijnstokken bij aan deze aanpak, waardoor de inzet van extra middelen verder wordt beperkt.
'We hebben geen pretenties; we willen enkel de persoonlijke voldoening voelen dat we onze plicht als wijnbouwers hebben vervuld.'
Aandachtige vinificatie
De oogst wordt met zorg met de hand gesorteerd en naar de wijnmakerij gebracht. Daar worden de druiven verder geselecteerd voordat ze in vaten gaan voor temperatuurgecontroleerde fermentatie van de rode wijnen. De natuurlijke rijpheid van de druiven wordt benut en eventuele tekenen van rot worden meteen verwijderd om de wijnen soepel te laten rijpen.
Zorgvuldige rijping
Ook de witte druiven krijgen dezelfde aandacht. De perfecte balans tussen zuurgraad en suikergehalte bepaalt het moment van ideale rijpheid. Tijdens de rijping op vat verloopt de alcoholische gisting geleidelijk dankzij de natuurlijke gisten van het terroir. De 12 maanden rijping in eikenhouten vaten maakt het mogelijk de alcoholische en malolactische gisting volledig te voltooien. Aansluitend rusten de wijnen één tot drie maanden in vaten, wat zorgt voor een natuurlijke klaring. Indien nodig wordt dit proces aangevuld met kleifiltratie voordat de wijn wordt gebotteld, meestal in november of december.

Ladoix blanc 2023
Chassagne Montrachet 2023 blanc
Meursault blanc 2023 Les Chevalieres
Bourgogne Hautes Cotes de Nuits Rouge 2023
Monthelie rouge 2022
Aloxe Corton 1er Cru 2011
Chassagne Montrachet 1er Cru 2023 Clos Saint Jean
Meursault blanc 2023